8
Ψυχαγωγία

Πώς το λένε αυτό το τραγούδι είπαμε; Ξέρεις να σφυρίζεις;

Πώς το λένε αυτό το τραγούδι είπαμε; Ξέρεις να σφυρίζεις;
Η Google κυκλοφόρησε μια τεχνολογία αναζήτησης όπου μπορείς να σφυρίξεις ένα μουσικό θέμα και αυτή να σου βρει ποιο ακριβώς είναι. Κάτι σαν το Shazam μόνο που η προσέγγιση της Google δεν περιλαμβάνει ξεχωριστό app, αλλά βρίσκεται απευθείας στη μηχανή αναζήτησης.

Σε όλους μας έχει συμβεί, σε κάποια φάση, να μας έχει κολλήσει στο μυαλό μια μελωδία την οποία δε μπορούμε ούτε να αναγνωρίσουμε, ούτε όμως και να ξεκολλήσουμε από το μυαλό μας. Η πορεία αυτής της κατάστασης συνήθως έχει δύο διεξόδους: η μία είναι να μουρμουρίσουμε τη μελωδία σε κάποιον φίλο, ο οποίος να την αναγνωρίσει και να μας πει ποιο τραγούδι είναι, και η δεύτερη είναι απλώς να κάνουμε υπομονή και κάποιες ώρες ή μέρες μετά, να φύγει όπως ήρθε. Τώρα, όμως, έχεις και μια τρίτη διέξοδο: το Google!

Υποθέτουμε πως κάποιος μηχανικός της Google είχε το ίδιο πρόβλημα και το έβαλε ως project. Ή απλώς είδαν το Shazam – το οποίο είναι ένα app που μπορεί να αναγνωρίσει τραγούδια «ακούγοντας» τμήματά τους – και είπαν να διευρύνουν αυτή τη λειτουργικότητα. Το αποτέλεσμα, σε κάθε περίπτωση, είναι το ότι πλέον το Google Search μπορεί να (προσπαθήσει να) αναγνωρίσει το τραγούδι που μουρμουράς, σφυρίζεις ή τραγουδάς. Και ναι, λειτουργεί απλά με ένα σφύριγμα ή ένα μουρμουρητό, χωρίς να απαιτεί να είσαι τραγουδιστής επιπέδου Παβαρότι.

Όπως θα φαντάζεσαι ήδη, ο μηχανισμός βασίζεται σύστημα machine learning, το οποίο έχει αναπτύξει η ίδια η Google. Η λειτουργία είναι απλούστατη και δεν χρειάζεται καν να εγκαταστήσεις στο κινητό σου κάποιο νέο app. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ανοίξεις το Google Search και να πεις Hey Google, what’s this song? και μετά να αρχίσεις να σφυρίζεις ή να τραγουδάς ή να μουρμουρίζεις τη μελωδία! Το Google Search θα σε ακούσει προσεκτικά και, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα σου βγάλει κάποια αποτελέσματα που ταιριάζουν, ενώ θα δεις και το σκορ του καθενός, σε ποσοστό.

Το να γράψουμε πως ακριβώς λειτουργεί αυτό το σύστημα είναι περιττό· όχι γιατί δεν ξέρουμε εμείς, αλλά γιατί τα συστήματα machine learning λειτουργούν με τρόπους που δεν είναι απολύτως σαφείς ούτε καν στους ίδιους τους προγραμματιστές που τα έφτιαξαν. Μην ανησυχείς, όμως. Λειτουργούν! Και τώρα μπορείς κι εσύ να βγάλεις από το μυαλό σου αυτή τη μελωδία που σου έχει καρφωθεί στον εγκέφαλο από τη στιγμή που ξύπνησες, με τη δωρεάν υπηρεσία που σου προσφέρει η Google!