14
Πολίτης του Σήμερα

Σου έπεσε στο νερό το κινητό; Αυτός είναι ο σωστός τρόπος να το στεγνώσεις

Σου έπεσε στο νερό το κινητό; Αυτός είναι ο σωστός τρόπος να το στεγνώσεις
Ο πιο σωστός είναι να πας το κινητό στο G Service του ΓΕΡΜΑΝΟΥ για να το τσεκάρουν οι ειδικοί και να σου πουν αν σώζεται, αλλά και πάλι μπορείς να κάνεις κάποια πράγματα μόνος σου για να το στεγνώσεις σωστά (και μετά να το πας στον ΓΕΡΜΑΝΟ).

Έχει συμβεί στους περισσότερους εξ ημών. Το να σου πέσει το κινητό στο νερό ή το νερό στο κινητό, είναι ίσως το πιο συχνό ατύχημα. Τις εποχές των κινητών-τούβλων, βέβαια, μπορούσες να βγάλεις με συνοπτικές διαδικασίες τη μπαταρία, μιας και πρακτικά όλες οι συσκευές είχαν αφαιρούμενη, και να αφήσεις τη συσκευή να στεγνώσει καλά. Πιο απλές εποχές. Στην εποχή των smartphones, όμως, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι κλειστά και δεν αφαιρείται τίποτε, ούτε έχουν κάποιο γενικό διακόπτη για να τον κλείσεις και να τα γλυτώσεις από (περαιτέρω) ζημιά, τι μπορείς να κάνεις;

Λοιπόν, υπάρχουν κάποια βήματα που μπορείς να κάνεις. Κανείς δεν σου εγγυάται πως η συσκευή σου θα δουλεύει, αλλά τουλάχιστον μπορείς να αυξήσεις τις πιθανότητες. Εδώ οφείλουμε να ενημερώσουμε πως αρκετά νέα smartphones έρχονται με κάποιου είδους αδιαβροχοποίηση ή έστω περιορισμένη αντοχή στο νερό. Αν είσαι… επιρρεπής σε τέτοιου είδους ατυχήματα, καλό θα είναι το επόμενό σου smartphone να είναι, έστω μερικώς, αδιάβροχο. Τα τελευταία μοντέλα αδιάβροχων smartphones θα τα βρεις σε αυτή τη σελίδα του ΓΕΡΜΑΝΟΥ.

Τι να κάνεις

  • Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις, αν σου πέσει το κινητό στο νερό, είναι το προφανές: βγάλ’ το όσο πιο γρήγορα γίνεται!
  • Επόμενο βήμα, να το κλείσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται. Μην επιχειρήσεις να πατήσεις άλλα πλήκτρα ή να ανοίξεις κάποιο app. Απλά… κλείσ’ το όσο πιο γρήγορα γίνεται!
  • Προφανώς, αν το κινητό σου έχει αφαιρούμενη μπαταρία, μη σπαταλάς χρόνο με πλήκτρα! Απλά βγάλε το καπάκι και τη μπαταρία αμέσως!
  • Έπειτα, προσπάθησε να στραγγίξεις όσο νερό γίνεται, από τις οπές της συσκευής, όπως η θύρα φόρτισης ή η τρύπα για τα ακουστικά.

Εδώ φτάνουμε σε κάποια πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις, ό,τι κι αν έχεις ακούσει ή σου έχουν πει. Δεν στεγνώνουμε το κινητό με το σεσουάρ. Όπως και δεν βάζουμε το κινητό στο φούρνο! Και… δεν το φυσάμε με το στόμα. Γιατί; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: θερμότητα και smartphones δεν ταιριάζουν. Το σεσουάρ και ο φούρνος μπορεί να κάνουν το νερό να εξατμιστεί, θα εξασθενήσει, όμως, και τις κόλλες και τις κολλητικές ταινίες που κρατάνε τα εξαρτήματα στη θέση τους, ενώ μπορεί να κάνουν κάποια εξαρτήματα (όπως η οθόνη) να στραβώσουν και να ξεκολλήσουν. Και σίγουρα τα πλαστικά τμήματα δεν θα το εκτιμήσουν καθόλου.

Τέλος… μην το βάλεις σε… ρύζι. Το ρύζι δεν είναι ιδιαιτέρως καλή ιδέα. Αν θες να βρεις κάτι για να απορροφήσει το νερό, είναι καλύτερο να βρεις μπόλικα αφυγραντικά πακέτα (αυτά που συνήθως βρίσκεις μέσα σε καινούρια παπούτσια ή διάφορες ηλεκτρικές συσκευές, με επιγραφή Desiccant – Do Not Eat) και να βάλεις το κινητό σε μια αεροστεγή σακούλα μαζί με αυτά. Αν το αφήσεις αρκετές ημέρες, θα απορροφήσουν όλο το νερό που έχει μείνει μέσα στη συσκευή.

Τέλος, ακόμη κι αν το κινητό σου ανάψει μετά από όλα αυτά, η πιο ασφαλής μέθοδος είναι να το φέρεις σε ένα κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ για να το περιποιηθούν οι ειδικοί. Γιατί να ρισκάρεις;