1015
Smart Cities

Τέλος στα ΙΧ! Το μέλλον βρίσκεται στα κοινόχρηστα αυτοκίνητα!

Τέλος στα ΙΧ! Το μέλλον βρίσκεται στα κοινόχρηστα αυτοκίνητα!
Το car sharing είναι για τους ειδικούς το μέλλον της αυτοκίνησης. Η αρχή θα μπορούσε να γίνει με τα κοινόχρηστα αυτοκίνητα πολυκατοικίας, τα οποία θα μοιράζονται και θα χρεώνονται με την ώρα!

Για πολλές δεκαετίες, η κατοχή ενός αυτοκινήτου, αποτελούσε το απόλυτο status symbol. Στις μέρες μας, αυτό έχει μειωθεί κατά πολύ, αλλά το αυτοκίνητο έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας της πλειοψηφίας του πληθυσμού, όσο κι αν η θέση του κατέβηκε από «σύμβολο» σε απλό χρηστικό εργαλείο. Η πραγματικότητα είναι πως, τόσο στις μεγαλουπόλεις όσο και στην επαρχία, το αυτοκίνητο δίνει στον κάτοχό του μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεως.

Οι αριθμοί, όμως, σχηματίζουν μια διαφορετική εικόνα: κατά μέσο όρο, ένα αυτοκίνητο περνά το 98% του χρόνου του πηγαίνοντας… πουθενά! Με άλλα λόγια, είναι παρκαρισμένο «κάπου». Η στατιστική για το δεύτερο αυτοκίνητο είναι ακόμη χειρότερη. Ακόμη κι αν δεν λάβουμε υπ’ όψιν μας τους πόρους που δαπανήθηκαν για την κατασκευή των οχημάτων, όλα αυτά τα αυτοκίνητα καταλαμβάνουν χώρο και κοστίζουν, ακόμη και σε ακινησία. Η επικείμενη έλευση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα κάνει ακόμη χειρότερη την κατάσταση. Μέχρι την έλευση, όμως, των πλήρως αυτόνομων οχημάτων, τα πεζοδρόμια και τα γκαράζ αναμένεται να γεμίσουν ασφυκτικά.

Μια λύση στο πρόβλημα έρχεται από το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών. Ο διευθυντής Δρ. Μπεκιάρης εισήγαγε ως πρόταση το «αυτοκίνητο της πολυκατοικίας»! Η πρόταση αυτή αφορά ένα όχημα το οποίο θα είναι κοινόχρηστο και η χρήση του θα μπορούσε να προγραμματίζεται ανάλογα με τις ανάγκες των ενοίκων, καλύπτοντας τη θέση του «δεύτερου» αυτοκινήτου.

Η ιδέα του κοινόχρηστου αυτοκινήτου προφανώς δεν είναι νέα, όπως και του γνωστού car-pooling, με άλλα λόγια του «συνεπιβατισμού». Αυτές οι λύσεις έχουν δοκιμαστεί στο εξωτερικό με επιτυχία και δείχνουν το δρόμο προς το μέλλον.

Το μέλλον είναι… χρηστικό

Σύντομα θα έχουμε τα πρώτα δείγματα εντελώς αυτόνομων ηλεκτρικών οχημάτων, τα οποία θα είναι σε θέση να κινηθούν χωρίς οδηγό και να λειτουργήσουν εντελώς αυτόνομα μέσα στο οδικό δίκτυο. Στο μέλλον, δεν θα υπάρχουν ΙΧ και η οδήγηση θα είναι σπορ για λίγους – πιθανώς και να απαγορευτεί εντελώς στο κεντρικό οδικό δίκτυο. Μόλις γίνει αυτό, η κατοχή ιδιωτικού οχήματος θα είναι απλά περιττή. Τα οχήματα θα είναι κοινόχρηστα και θα μπορείς να καλέσεις ένα όχημα από το smartphone για να σε μεταφέρει σε κάποιον προορισμό, όπως ακριβώς θα έκανες με ένα ταξί. Η διαφορά είναι πως πάντοτε θα υπάρχουν διαθέσιμα οχήματα κοντά σε εσένα, επομένως ο χρόνος αναμονής θα είναι μηδενικός. Το όχημα, αφού σε μεταφέρει στον προορισμό σου, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάποιον άλλο στα πέριξ ή, αν δεν χρειάζεται, να πάει μόνο του και να σταθμεύσει σε κάποια θέση φόρτισης, μέχρι να χρειαστεί ξανά.

Η μέθοδος αυτή θα μειώσει τον αριθμό των αυτοκινήτων σε δραματικό βαθμό, μειώνοντας παράλληλα και τη σπατάλη σε πρώτες ύλες για την κατασκευή και τη συντήρησή τους. Ταυτοχρόνως, η ανάγκη για δισεκατομμύρια θέσεων στάθμευσης θα εξαφανιστεί, καθώς η πλειοψηφία των οχημάτων θα βρίσκεται εν κινήσει, ενώ και τα γνωστά γκαράζ και οι πυλωτές των πολυκατοικιών θα αδειάσουν!

Αυτά, όμως, βρίσκονται στο – ελπίζουμε όχι και τόσο μακρινό – μέλλον. Για την ώρα, η κοινοχρησία μπορεί να ξεκινήσει από την πολυκατοικία!