7
Τεχνολογία

Τίτλοι τέλους για το Flash της Adobe: πως να το ξεφορτωθείς

Τίτλοι τέλους για το Flash της Adobe: πως να το ξεφορτωθείς
Έπεσε η αυλαία για το περιβόητο Flash. Σου δείχνουμε πως να το αφαιρέσεις και τι να κάνεις αν σου είναι ακόμη απαραίτητο.

Το Adobe Flash, αυτό το… πράγμα το οποίο έδωσε κυριολεκτικά ζωή στις ιστοσελίδες των 90s και του 2000, αλλά πολλές φορές τις έκανε να μοιάζουν με «λούνα παρκ», αποσύρθηκε επισήμως από τις 2 Ιανουαρίου. Το Flash ξεκίνησε τη ζωή του ως FutureSplash, έπειτα έγινε γνωστό ως Macromedia Flash, μέχρι να εξαγοραστεί από την Adobe το 2005. Δημιουργήθηκε σε μια εποχή που η ασφάλεια στο Internet ήταν έννοια άγνωστη και κανένας δεν φανταζόταν πως θα συνέχιζε να υπάρχει μετά από 28 χρόνια, τα οποία στην πληροφορική αντιστοιχούν με μια αιωνιότητα. Τα προβλήματα ασφαλείας του Flash ήταν πολλά και τεράστια, ενώ και η κλειστή του αρχιτεκτονική συνετέλεσε στη στροφή της αγοράς στο HTML5. Τα τελευταία χρόνια, κάθε browser που σεβόταν τον εαυτό του απενεργοποιούσε ή μπλόκαρε το Flash, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η ασφάλεια στο Internet.

Η ίδια η Adobe είχε δει πως ήταν αδύνατη η διόρθωση του Flash και παρότρυνε όλους τους χρήστες να μετοικήσουν στο HTML5, αλλά όπως απεδείχθη, η «κοινωνική αδράνεια» του Internet ήταν αρκετή για να κρατά το Flash ζωντανό. Έτσι, η ίδια η εταιρεία απέσυρε οριστικά το Flash, αν και… ακόμη και τώρα υπάρχουν κάποια websites τα οποία βασίζονται σε αυτό για τη λειτουργία τους! Η εταιρεία Harman International έχει αναλάβει την υποστήριξη του Flash για μεγάλες εταιρείες οι οποίες έχουν βασίσει εσωτερικά συστήματα σε αυτό· για όλους τους άλλους, το Flash αποτελεί μια νεκρή πλέον τεχνολογία.

Πώς να το αφαιρέσεις

Για να ξεφορτωθείς μια και καλή το Flash από τον υπολογιστή σου – μην απορείς αν το δεις να φιγουράρει στη λίστα των προγραμμάτων μέσα στα Settings – πηγαίνεις στο https://helpx.adobe.com/flash-player/kb/uninstall-flash-player-windows.html#main_Download_the_Adobe_Flash_Player_uninstaller ή εδώ για mac https://helpx.adobe.com/flash-player/kb/uninstall-flash-player-mac-os.html#main_uninstall, κατεβάζεις τον uninstaller της Adobe, κλείνεις όλους τους browsers που τυχόν έχεις ανοιχτούς, τρέχεις τον uninstaller και περιμένεις. Το πρόγραμμα της Adobe θα εξαφανίσει κάθε ίχνος του Flash Player από τον υπολογιστή σου.

Browsers

Αφού έχεις αφαιρέσει τον ίδιο τον Flash Player, δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι άλλο, μιας και οι browsers μπλόκαραν το Flash και τα αντίστοιχα plug-ins εδώ και χρόνια. Αν δεν το είχες ενεργοποιήσει εσύ ο ίδιος με τα χεράκια σου, δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι άλλο.

Παιχνίδια

Ναι, δυστυχώς, υπάρχουν και τέτοια… απολιθώματα. Τα παιχνίδια που βασίζονται σε Flash υπάρχουν ακόμη. Αν έχεις κάποιο τέτοιο, το πρώτο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να πας στη σελίδα του developer και να δεις αν υπάρχει νεότερη έκδοση, η οποία δεν βασίζεται στο Flash. Αν όχι, μπορείς να μπεις στο https://bluemaxima.org/flashpoint/ του Flashpoint και να κατεβάσεις το αντίστοιχο Player. Αυτό είναι ένα project ανοιχτού κώδικα, το οποίο είναι ένα ειδικά σχεδιασμένο Flash Player, τριπλο-κλειδωμένο και απολύτως ασφαλές για τέτοιες περιπτώσεις. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, αν μπορείς να αποφύγεις τη χρήση του Flash, εμείς συνιστούμε να το κάνεις!