8
Ψυχαγωγία

Ταξίδι στα αστέρια… από το σπίτι

Ταξίδι στα αστέρια… από το σπίτι
Άλλοι ταξιδεύουν στον κόσμο κι άλλοι στο διάστημα. Φέρε όλο το σύμπαν στην οθόνη του κινητού σου, ταξίδεψε σε μακρινούς πλανήτες και γαλαξίες, μάθε για τα μυστικά του ουρανού και ονειρέψου.

Πολλοί ίσως να βλέπουν τα αστέρια κάθε βράδυ στον ουρανό και να μην σκέφτονται κάτι πέρα από «φωτεινά σημαδάκια στον ουρανό που ποιος ξέρει τι είναι». Ακόμη κι αν είχες την τύχη να κοιτάξεις τον ουρανό μέσα από ένα ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο, ίσως να βαρέθηκες ή ίσως να περίμενες κάτι πολύ πιο εντυπωσιακό. Η αλήθεια είναι πως, εδώ και λίγες δεκαετίες, έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τις εκπληκτικές φωτογραφίες από τα τεράστια τηλεσκόπια ή και το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, οπότε η φτωχή θέα των αστεριών στον ουρανό να μην μας φαίνεται ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα. Κι όμως, όλα αυτά που έχουμε δει σε φωτογραφίες, βρίσκονται κρυμμένα στον ουρανό που βλέπουμε κάθε βράδυ.

Για να κάνεις τη σύνδεση, χρειάζονται γνώσεις αστρονομίας, ενώ για να κατανοήσεις αυτά που βλέπεις, πρέπει να έχεις γνώσεις αστροφυσικής και κοσμολογίας, ίσως όχι πανεπιστημιακού επιπέδου, αλλά να έχεις διαβάσει ένα δυο εκλαϊκευμένα βιβλία. Για να μην ψάχνεις σε βιβλία και ειδικά sites, όμως, υπάρχει η εύκολη λύση: το εξειδικευμένο app για iPhone το οποίο ονομάζεται Our Galaxy.

Όπως φανερώνει το όνομά του, το Our Galaxy εστιάζει στον δικό μας Γαλαξία. Για να γίνουμε πιο σαφείς, ό,τι βλέπεις στον ουρανό το βράδυ με τα μάτια σου, βρίσκεται μέσα στον δικό μας γαλαξία. Αστέρια, νεφελώματα και αστρικά σμήνη βρίσκονται ολόγυρά μας και σε σχετικά κοντινές αποστάσεις – γι’ αυτό μπορούμε και τα βλέπουμε, άλλωστε. Το Our Galaxy μπορεί να σου δείξει ολόκληρο το Γαλαξία μας (και τα… περίχωρα) και να σε κάνει να καταλάβεις πως συνδέονται όλα αυτά που βλέπεις μια καθαρή νύχτα με τη δομή του κοντινού μας σύμπαντος.

Το app έχει δύο διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να σου δείξει τον γαλαξία: Galaxy και Sky. Ο πρώτος θα σου δείξει ολόκληρο το Γαλαξία και θα σου επιτρέψει να ταξιδέψεις γύρω και μέσα σε αυτόν, σε τρεις διαστάσεις. Ο δεύτερος θα σου δείξει την όψη από την επιφάνεια της Γης, δηλαδή θα σου εξηγήσει τι βλέπεις στον ουρανό. Μπορεί να σου δείξει αστερισμούς και μεμονωμένα αστέρια, ενώ μπορείς να αλλάξεις όψη ανά πάσα στιγμή, για να δεις κάτι συγκεκριμένο. Μπορείς να δεις τους γνωστούς αστερισμούς όπως τον Ωρίωνα, τις Πλειάδες, τη Μικρή και τη Μεγάλη Άρκτο, τον Λέοντα, τον Ζυγό, τους Διδύμους, αλλά και να δεις που βρίσκονται τα αστέρια που τα αποτελούν, μέσα στον γαλαξία.

Μπορείς ακόμη και να ψάξεις για κάτι συγκεκριμένο. Για παράδειγμα, αν έχεις περιέργεια να δεις που είναι ο Αντάρης, ο Αλντεμπαράν, ο Σείριος, ο Α’ του Κενταύρου, ο Βέγας ή ο Ντένεμπ, όλα είναι διαθέσιμα – και πολλά περισσότερα!

Εκτός του δικού μας Γαλαξία, βέβαια, το app περιέχει και άλλους γαλαξίες, με τη θέση και την απόστασή τους καταγεγραμμένη στη βάση δεδομένων του. Μπορείς να δεις και πράγματα τα οποία δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι, όπως την κατανομή των κοντινών στον δικό μας γαλαξιών.

Έτσι ίσως γίνει πιο εύκολο να καταλάβεις τη θέση μας μέσα στο σύμπαν και ακόμη τη θέση της Γης στο ηλιακό μας σύστημα και στον Γαλαξία μας. Τα αστέρια μπορούν, πλέον, να έρθουν και μέσα στο σπίτι σου!