7
Τεχνολογία

Τα γυαλιά σου μεταφράζουν σε πραγματικό χρόνο

Τα γυαλιά σου μεταφράζουν σε πραγματικό χρόνο
Η Google έδειξε ένα πρωτότυπο γυαλιών επαυξημένης πραγματικότητας που έχουν τη δυνατότητα να μεταφράζουν σε πραγματικό χρόνο.

Η Google έχει πολλά χρόνια έρευνας πάνω στον τομέα του AR και μάλιστα ήταν μια από τις πρωτοπόρους εταιρείες στην ανάπτυξη γυαλιών AR, με το διάσημο Google Glass το οποίο κυκλοφόρησε πριν από σχεδόν 10 χρόνια. Το Google Glass ήταν πρωτοποριακό (και όχι μόνο για την εποχή του αλλά και για σήμερα), όμως η αποδοχή του από το κοινό ήταν μηδενική και συνδυάστηκε με κακεντρεχή σχόλια για όσους τα φορούσαν. Η Google τα έβγαλε από την ούτως ή άλλως πολύ περιορισμένη κυκλοφορία, αλλά συνέχισε την έρευνα πάνω στο αντικείμενο, αναγνωρίζοντας πως τόσο η τεχνολογία δεν ήταν αρκετά ώριμη, όσο και το ότι το αγοραστικό κοινό δεν ήταν καθόλου έτοιμο για να υποδεχτεί κάτι τέτοιο· η εικόνα ανθρώπων με γυαλιά AR στους δρόμους δεν ήταν ακόμη κάτι που θα περνούσε απαρατήρητο.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν, η Google έκανε άλματα και σε άλλες τεχνολογίες, όπως στο Google Translate, το οποίο πέρασε από μια “χαριτωμένη” τεχνολογία η οποία μπορούσε να μεταφράσει “στο περίπου” και εξελίχθηκε σε κάτι το οποίο χρησιμοποιείται από δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους κάθε στιγμή, με τις μεταφράσεις που παρέχει να είναι ιδιαιτέρως αξιόπιστες. Ταυτόχρονα, η έρευνα της Google στην αναγνώριση φωνής είχε εξ ίσου αλματώδη πρόοδο, κάτι το οποίο μπήκε σε χρήση και στον Google Assistant, για την αναγνώριση φωνητικών εντολών από οποιονδήποτε χρήστη, σε πολλές χώρες και “καταλαβαίνοντας” πολλές γλώσσες.

Αυτή τη φορά, η Google παρουσίασε τα νέα της γυαλιά, τα οποία ακόμη βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο και δεν πρόκειται για κάτι το οποίο κυκλοφορεί ή πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα, αλλά το demo το οποίο η εταιρεία έδωσε στη δημοσιότητα μας δείχνει ένα προϊόν το οποίο θα μπορούσε να αλλάξει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Το βίντεο της Google είναι, εκτός από εντυπωσιακό, και συγκινητικό. Ξεκινά με την εικόνα μιας Κινέζας μητέρας και της κόρης της. Η μητέρα μιλά μόνο Μανδαρινικά Κινέζικα ενώ η κόρη μόνο Αγγλικά. Η μητέρα αναφέρει πως μπορεί να καταλάβει τα Αγγλικά της κόρης της, αλλά δε μπορεί να απαντήσει παρά μόνο στη δική της μητρική γλώσσα. Η κόρη βάζει τα γυαλιά της Google και, ω του θαύματος, τα Μανδαρινικά μεταφράζονται σε Αγγλικά μπροστά στα μάτια της! Για πρώτη φορά, μητέρα και κόρη μπορούν να επικοινωνήσουν!

Σε ένα δεύτερο πλάνο, ένας άνδρας μιλά Αγγλικά, τα οποία μεταφράζονται “on the fly” σε Ισπανικά, τα οποία μπορεί να διαβάσει ένας δεύτερος άνδρας, ο οποίος φορά τα γυαλιά της Google.

Στο τέλος, βλέπουμε μια γυναίκα με προβλήματα ακοής, η οποία επικοινωνεί σε νοηματική, φορά τα μαγικά γυαλιά και μπορεί να δει γραπτά το τι λέει η κόρη της – η οποία υποθέτουμε πως δεν γνωρίζει ακόμη νοηματική – όταν της μιλά.

Οι συγκινητικές αυτές καθημερινές ιστορίες είναι αρκετές για να αναδείξουν τη σημασία της τεχνολογίας της Google, κάτι που έχουμε ξαναδεί από την ίδια εταιρεία, αλλά σε εφαρμογή για smartphone. Η μεταφορά αυτής της τεχνολογίας σε κάτι τόσο “αόρατο” όσο ένα απλό ζευγάρι γυαλιά, είναι αρκετή για να την κάνει απαραίτητη, ακόμη και ως “βοήθημα” για πολλές χιλιάδες (ή και εκατομμύρια) ανθρώπων!

Σε ένα πιο απλό επίπεδο, μπορεί κανείς να φανταστεί ένα μέλλον όπου θα μπορείς να επισκέπτεσαι όποια χώρα του πλανήτη θέλεις, χωρίς να γνωρίζεις την τοπική γλώσσα και να μπορείς να επικοινωνείς με τους ντόπιους χωρίς να υπάρχει μεταξύ σας μια κοινή γλώσσα! Ήδη το Google Translate είναι σε θέση να μεταφράζει ακόμη και πινακίδες ή οποιοδήποτε κείμενο μέσα από την κάμερα του smartphone· τα πειραματικά γυαλιά της Google θα μπορούσαν να το κάνουν χωρίς να χρειάζεται να σηκώσεις το smartphone, αλλά να εμφανίζουν μπροστά στα μάτια σου τη μετάφραση από οτιδήποτε κοιτάς!

Η Google έδωσε στη δημοσιότητα το εν λόγω βίντεο, το οποίο μπορείς να δεις πιο κάτω, χωρίς να αναφέρει το οτιδήποτε για διαθεσιμότητα ή κυκλοφορία· η συσκευή παραμένει πειραματική και δεν υπάρχουν (ακόμη) σχέδια για κυκλοφορία κάποιου εμπορικού προϊόντος. Ούτως ή άλλως, η Google έχει “καεί στο χυλό” πριν από 10 χρόνια, επομένως είναι σίγουρο το ότι δεν πρόκειται να κάνει την οποιαδήποτε κίνηση χωρίς να το μελετήσει πολύ καλά. Αλλά το ενδιαφέρον μιας τέτοιας συσκευής είναι τεράστιο και τα πράγματα δεν είναι τα ίδια όπως το 2012!