7
Τεχνολογία

Τα κρυμμένα μυστικά του smartphone σου

Τα κρυμμένα μυστικά του smartphone σου
Πόσο καλά ξέρεις τις ρυθμίσεις του κινητού σου; Μάθε πώς να γίνεις ο γκουρού του Android

Αν είσαι σαν εμάς και χρησιμοποιείς κινητό από… προτού βγει το Android, τότε θα θυμάσαι τις εποχές που κάθε κατασκευαστής είχε και το δικό του μενού, δηλαδή τον δικό του τρόπο λειτουργίας και αυτό αποτελούσε ένα σοβαρό λόγο για να διαλέξεις κινητό. Τώρα σχεδόν όλα τα smartphones τρέχουν Android και οι διαφορές είναι μηδαμινές.

Ξέρεις, όμως, ότι ακόμη και σήμερα, που όλα τα κινητά μοιάζουν, μπορείς να κάνεις πολλές ρυθμίσεις και να φέρεις το κινητό σου στα μέτρα σου – και όχι το αντίθετο;

Πριν προχωρήσεις δες αν χρειάζεσαι αναβάθμιση. Εάν έχεις… ξεμείνει με μια συσκευή διετίας, πέρνα από κάποιο κατάστημα COSMOTE ή ΓΕΡΜΑΝΟΣ για να δεις ό,τι πιο καινούριο κυκλοφορεί από τον κόσμο του Android.

Λοιπόν, ναι. Το Android έχει πολλές δυνατότητες παραμετροποίησης και αρκεί να ρυθμίσεις αυτές που σε ενδιαφέρουν. Για να δούμε τι έχουμε.

1. Μέγεθος γραμματοσειράς

Αν χρειάζεσαι γυαλιά για να δεις την οθόνη, παρά το γεγονός πως πήρες κινητό με οθόνη… 80 ιντσών, πρέπει να ρυθμίσεις το μέγεθος του κειμένου! Άνοιξε τα Settings, πήγαινε στο Display, μετά Advanced και πάτα το Font size για να κάνεις τις επιλογές σου. Όταν αρχίσεις να βλέπεις το… φως το Αληθινόν, έχεις βρει τη ρύθμιση που σου ταιριάζει.

2. Διάλεξε ρυθμίσεις

Αν τραβήξεις το πάνω μέρος της οθόνης προς τα κάτω, βλέπεις το πάνελ του Quick Settings. Μπορείς εκεί να βάλεις τις ρυθμίσεις που σε ενδιαφέρουν και στη σειρά που θέλεις. Απλά πάτα το εικονίδιο με το μολύβι κάτω αριστερά (ή edit) και θα μπορείς να προσθαφαιρέσεις τις ρυθμίσεις που θες.

3. Μην το χάσεις ποτέ!

Αν φοβάσαι μήπως χάσεις το κινητό σου (ή αν όντως το χάνεις συχνά), τότε ενεργοποίησε το Find My Device από το Security στα Settings. Αν ποτέ χάσεις το κινητό σου, μπορείς να ανοίξεις έναν οποιονδήποτε υπολογιστή, να μπεις στο λογαριασμό σου στη Google και απλά να γράψεις Where’s my phone στη σελίδα της Google. Από εκεί θα μπορείς να δεις την θέση του στο χάρτη, να κάνεις το κινητό σου να χτυπήσει, ακόμη κι αν είναι σε σίγαση, να το κλειδώσεις ή να σβήσεις όλα του τα περιεχόμενα.

4. Μείωσε τα data

Μπορείς να πεις στο Android να μειώσει τη χρήση των δεδομένων, ώστε να μη σου «τρώει» data με άσχετα πράγματα – τουλάχιστον όταν δεν είσαι συνδεδεμένος με Wi-Fi. Απλά άνοιξε τα Settings, βρες το Network & Internet και πάτα το Data Saver. Βέβαια, εάν τα data σου τελειώνουν γρήγορα, μάλλον δεν έχεις το σωστό πακέτο. Η COSMOTE σου προσφέρει προγράμματα 4G με data για κάθε ανάγκη και χρήση. Δες εδώ και επίλεξε το πρόγραμμα που σου ταιριάζει.

5. Έλεγξε την κατανάλωση μπαταρίας

Για να μη σου τελειώνει η μπαταρία μέσα σε μισή μέρα, το Android έχει γενικές ρυθμίσεις που επηρεάζουν τη χρήση ενέργειας από τα apps. Εσύ θα πρέπει να μπεις στο Settings, να βρεις το Battery και από το μενού πάνω δεξιά να πατήσεις στο Battery Usage. Εκεί θα δεις ποια apps σου «καταπίνουν» την ενέργεια από τη μπαταρία και, αν πατήσεις πάνω σε κάποιο app, να επιλέξεις το Battery Optimization. Αν υπάρχει κάποιο app το οποίο δεν θες να μειώσει την κατανάλωση – ίσως επειδή το χρησιμοποιείς συνεχώς ή επειδή οι ειδοποιήσεις του πρέπει να έρχονται χωρίς καθυστέρηση – μπορείς να επιλέξεις το Don’t optimize.

6. Απελευθέρωσε χώρο στο δίσκο

Από την έκδοση 7.0 και μετά, το Android έχει μια επιλογή να διαγράψει βίντεο και φωτογραφίες τα οποία έχει ανεβάσει στο Google Photos. Αν βλέπεις το διαθέσιμο χώρο στο δίσκο του κινητού να μειώνεται επικίνδυνα, άνοιξε τα Settings, πάτα στο Storage και ενεργοποίησε την επιλογή Smart Storage!

7. Άνοιξε το Wi-Fi αυτομάτως

Όταν δεν είσαι στο σπίτι ή στο γραφείο, καλό είναι να κλείνεις το Wi-Fi. Αυτό αυξάνει τη διάρκεια της μπαταρίας και είναι πιο ασφαλές. Τα Android 8.0 και 10.0 σου δίνουν την επιλογή να ενεργοποιούν το Wi-Fi όταν βρίσκεσαι στην εμβέλεια γνωστών δικτύων Wi-Fi που έχεις χρησιμοποιήσει στο παρελθόν. Απλά άνοιξε τα Settings, πήγαινε στο Network & Internet, έπειτα στο Wi-Fi, μετά Wi-Fi preferences και ενεργοποίησε το Turn on Wi-Fi automatically.