80
COSMOTE Tips

Τα χέρια στο τιμόνι, όχι στο τηλέφωνο

Τα χέρια στο τιμόνι, όχι στο τηλέφωνο
Όταν οδηγείς, η προσοχή σου θα πρέπει να είναι 100% στραμμένη σε αυτό που κάνεις. SMS, τηλεφωνήματα, messengers και… selfies απαγορεύονται. Εάν το αυτοκίνητό σου δεν έχει Bluetooth, μπορείς να εγκαταστήσεις ένα εύκολα και γρήγορα

Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι ο ΚΟΚ επιτρέπει τη χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση μόνο όταν αυτό είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοιχτή ακρόαση ή όταν χρησιμοποιείται με ακουστικό ασύρματης επικοινωνίας (Bluetooth headset).

Τα γνωστά ασύρματα ακουστικά είναι βολικά όταν βρίσκεσαι στο γραφείο ή το δρόμο. Στο αυτοκίνητο, η καλύτερη επιλογή είναι ένα σύστημα ανοιχτής ακρόασης. Τα πιο σύγχρονα αυτοκίνητα διαθέτουν εργοστασιακό Bluetooth ανοιχτής ακρόασης το οποίο είναι συνδεδεμένο με το ηχοσύστημα, διαθέτει μικρόφωνο και κουμπιά ελέγχου στο τιμόνι. Εάν δεν έχεις στη διάθεσή σου τέτοιες πολυτέλειες, μπορείς να τοποθετήσεις ένα παρόμοιο σύστημα μόνος σου.

Ξεκίνα ρίχνοντας μια ματιά στα Bluetooth hands free που μπορείς να βρεις στα καταστήματα COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟΣ.

Τι επιλογές υπάρχουν όμως; Κατ’ αρχήν έχουμε την πιο συνηθισμένη που δεν είναι άλλη από το κλασσικό Bluetooth ακουστικό. Η συγκεκριμένη λύση, αν και είναι βολική για το γραφείο και το δρόμο, δεν προτείνεται για οδήγηση, διότι το ακουστικό τοποθετείται μέσα στο αυτί και αποσπά την προσοχή του οδηγού. Η καλύτερη λύση είναι η ανοιχτή ακρόαση.

Μπορείς να αξιοποιήσεις την ανοιχτή ακρόαση είτε μέσω του ίδιου του κινητού, είτε μέσω κάποιου συστήματος Bluetooth.

Στην πρώτη περίπτωση, μπορείς απλά να τοποθετήσεις το κινητό σε ειδική βάση που εγκαθίσταται στις γρίλιες εξαερισμού ή με την κλασσική βεντούζα στο εσωτερικό του παρμπρίζ. Δες εδώ τις επιλογές στα καταστήματα ΓΕΡΜΑΝΟΣ. Σε κάθε περίπτωση, η οθόνη του κινητού θα πρέπει να είναι σε απόσταση που να μπορείς να τη φτάνεις για να απαντήσεις μια εισερχόμενη κλήση.

Η καλύτερη λύση είναι ένα σύστημα ανοιχτής ακρόασης με Bluetooth. Υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές οι οποίες ξεκινούν από μικρές συσκευές που διαθέτουν ενσωματωμένο μικρόφωνο και μεγάφωνο, μέχρι άλλες που τοποθετούνται επάνω στο τιμόνι για να μπορείς να ελέγχεις την κλήση χωρίς να παίρνεις τα μάτια από το δρόμο.

handsfree2

Μια πολύ εξελιγμένη λύση που έχουμε δει είναι συσκευές Bluetooth, οι οποίες είναι ταυτόχρονα και FM transmitter. Έτσι, αφενός επικοινωνούν με το κινητό σου τηλέφωνο και αφετέρου εκπέμπουν στο ραδιόφωνο (θα πρέπει να βρεις κάποια συχνότητα όπου δεν υπάρχει ραδιοφωνικός σταθμός), ούτως ώστε να ακούς τον συνομιλητή σου από τα μεγάφωνα του αυτοκινήτου.

Κλείνοντας θα πρέπει να πούμε ότι η COSMOTE είναι πολύ ευαίσθητη σε ότι αφορά το θέμα «κινητό και οδήγηση» και έχει διεξάγει διάφορες καμπάνιες για την ενημέρωση του κόσμου σχετικά με την ασφάλεια κατά την οδήγηση.