8
Ψυχαγωγία

Τι βιβλίο να διαβάσεις; Για φανατικούς βιβλιοφάγους

Τι βιβλίο να διαβάσεις; Για φανατικούς βιβλιοφάγους
Ψάχνεις καινούρια βιβλία; Βρες τι να διαβάσεις από τις προτάσεις του... κοινού.

Μπορεί όλος ο κόσμος να ασχολείται με το Facebook, αλλά εάν ψάξεις εκεί έξω θα βρεις πλήθος υπηρεσιών που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο επιτρέπουν την αλληλεπίδραση ατόμων με τα ίδια ενδιαφέροντα.

Στο παρόν άρθρο θα ασχοληθούμε με το βιβλίο και το πρόβλημα «ποιο βιβλίο να διαβάσω;» Οι βιβλιοφάγοι παρακολουθούν τους αγαπημένους τους συγγραφείς, τις γνωστές βραβεύσεις, αλλά και αγαπημένες στήλες σε εφημερίδες και blogs σχετικά με κριτική νέων κυκλοφοριών.

Ωστόσο, η καλύτερη κοινότητα για όσους αγαπούν το διάβασμα, θέλουν να ενημερώνονται για όλες τις νέες κυκλοφορίας, αλλά κυρίως να διαβάζουν κριτική από άλλους αναγνώστες με παρόμοια ενδιαφέροντα είναι το Goodreads (www.goodreads.com). Πρόκειται για ένα website το οποίο δημιουργήθηκε αρχικά με στόχο να αποτελέσει έναν κατάλογο βιβλίων για να βοηθήσει τους ανθρώπους να βρίσκουν και να μοιράζονται τα βιβλία που αγαπούν. Στη συνέχεια το Goodreads εξαγοράστηκε από την Amazon.

Πώς λειτουργεί

Για να αξιοποιήσεις πλήρως τις δυνατότητες του Goodreads θα πρέπει να δημιουργήσεις έναν λογαριασμό. Αφού εγγραφείς, θα πρέπει να δηλώσεις τα ήδη βιβλίων που σε ενδιαφέρουν, ενώ εάν συνδέσεις Goodreads με Facebook μπορείς να συνδέσεις και τις επαφές σου, ώστε να βλέπεις τι ανεβάζουν οι φίλοι σου. Ο καλός ό Goodreader όμως είναι ο ενεργός Goodreader, που σημαίνει ότι κάθε φορά που διαβάζεις ένα βιβλίο καλό είναι το επισημαίνεις με μια μικρή ή μεγάλη κριτική. Μπορείς ακόμα να δημιουργήσεις μια λίστα με βιβλία που θέλεις να διαβάσεις ή όλα όσα έχεις διαβάσει.

Το Goodreads διαθέτει εξελιγμένο αλγόριθμο εκμάθησης προκειμένου να εμφανίζει προτεινόμενους τίτλους με βάσει τη δραστηριότητά σου στην πλατφόρμα και μάλιστα με πολύ καλές προτάσεις.

Τέλος, το Goodreads διοργανώνει κάθε χρόνο τα βραβεία του κοινού. Οι χρήστες μπορούν να προτείνουν βιβλία της επιλογής τους, ενώ η τελική ψηφοφορία πραγματοποιείται σε 10 τίτλους από 20 διαφορετικές κατηγορίες.