7
Τεχνολογία

Τι είναι ο νέος codec H.266 και γιατί θα πρέπει να σε απασχολεί

Τι είναι ο νέος codec H.266 και γιατί θα πρέπει να σε απασχολεί
Ο νέος codec H.266 θα φέρει επανάσταση στο video streaming. Αξιοποιεί τα μισά δεδομένα σε σχέση με τον υφιστάμενο codec HEVC.

Πριν από πολλά χρόνια, η έννοια του ψηφιακού ήχου ήταν σε βρεφική ηλικία, ενώ το ψηφιακό βίντεο απλά αποτελούσε όνειρο. Όλοι ξέρουμε, λίγο έως πολύ, τι έγινε μετά: το ινστιτούτο Fraunhofer δημιούργησε το πασίγνωστο πρωτόκολλο συμπίεσης ήχου mp3, λίγο μετά έγινε η επανάσταση του DivX, και κάπως έτσι μπήκαν στη ζωή των χρηστών υπολογιστών οι ταινίες και η μουσική.

Από τότε, δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα. Στον ήχο το mp3 συνεχίζει και χρησιμοποιείται κατά κόρον, παρά το γεγονός πως υπάρχουν πλέον πολύ καλύτερες μέθοδοι συμπίεσης ήχου, ενώ στο βίντεο, μετά την έλευση του προηγμένου προτύπου H.264, τα πράγματα έχουν μείνει στάσιμα. Κι όμως, οι ερευνητές συνεχίζουν και τώρα, μετά την δημιουργία του προτύπου H.265, το οποίο συνυπάρχει με το H.264, προχώρησαν στη δημιουργία του H.266!

Λοιπόν, το H.266, το οποίο αποκαλείται και Versatile Video Coding (VVC), είναι ειδικά σχεδιασμένο για να καλύπτει τις αναλύσεις 4k και 8k σε streaming, και τα καταφέρνει θαυμάσια, μιας και μειώνει τον όγκο των δεδομένων κατά περίπου 50% σε σχέση με το ήδη εξελιγμένο H.265 HEVC, χωρίς να μειώνει την ποιότητα της εικόνας.

Το νέο πρότυπο δημιουργήθηκε από το ινστιτούτο Fraunhofer, με τη συνεργασία πολλών κολοσσών της τεχνολογίας, όπως οι Microsoft, Apple, Intel, Ericsson, Huawei, Qualcomm και Sony. Μάλιστα, όλοι αυτοί και ακόμη περισσότεροι, έχουν συμφωνήσει για τα δικαιώματα αδειοδότησης – μιας και όλοι κρατάνε στα χέρια τους κάποιες πατέντες οι οποίες αφορούν τους αλγορίθμους συμπίεσης πάνω στους οποίους βασίζεται το H.266 – ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα για όποια εταιρεία θέλει να χρησιμοποιήσει το νέο πρότυπο.

Προφανώς, μιας και οι αλγόριθμοι έχουν σχεδιαστεί για υπερ-υψηλές αναλύσεις, τα μεγαλύτερα οφέλη του H.266 δρέπονται όταν χρησιμοποιείται σε βίντεο 4k και άνω. Μάλιστα, οι ερευνητές αναφέρουν πως μια ταινία 90 λεπτών, η οποία καταλαμβάνει 10GB συμπιεσμένη με το H.265, όταν συμπιεστεί με το H.266 καταλαμβάνει περίπου 5GB, με την ίδια ποιότητα εικόνας.

Αναρωτιέσαι ακόμη γιατί είναι τόσο σημαντικό; Απλά διότι το βίντεο είναι κάτι που κατακλύζει το Internet, είτε μιλάμε για απλά βιντεάκια στο Instagram, στο YouTube ή στο TikTok, είτε μιλάμε για ταινίες και σειρές μέσω Netflix. Το streaming είναι ένας από τους κύριους καταναλωτές bandwidth και απλά μειώνοντας αυτή την ποσότητα στο ήμισυ, τα κέρδη είναι τεράστια, τόσο για τους παρόχους υλικού όσο και για τις εταιρίες υποδομών του Internet. Και τα οφέλη είναι προφανή όταν η ανάλυση 8k θα αρχίσει να γίνεται στάνταρ. Βέβαια, μη νομίζεις πως τα οφέλη θα τα δρέψουν μόνο οι μεγάλες εταιρείες: ακόμη κι εσύ θα δεις διαφορά, όταν η σύνδεσή σου στο Internet, είτε είναι απλή ADSL είτε οπτική ίνα, θα κάνει streaming ταινίες και σειρές με πολύ μεγαλύτερη ευκολία!

Και μια που αναφέραμε τις ευρυζωνικές συνδέσεις είναι ευκαιρία να ρίξεις μια ματιά στα πακέτα του πιο γρήγορου και αξιόπιστου ευρυωνικού Internet στην Ελλάδα, το COSMOTE Fiberspeed.