12
Η COSMOTE και Εσύ

Τι είναι το IoT και πώς θα αλλάξει τη ζωή σου; Η COSMOTE πρωτοπορεί!

Τι είναι το IoT και πώς θα αλλάξει τη ζωή σου; Η COSMOTE πρωτοπορεί!
Έξυπνες πόλεις, αισθητήρες και έξυπνα δίκτυα θα κάνουν την καθημερινότητά σου πιο εύκολη και βολική. Μάθε τα μυστικά του Internet of Things που βρίσκεται παντού.

Το Internet of Things είναι παντού γύρω μας. Στην πραγματικότητα το χρησιμοποιείς κάθε φορά που συνδέεσαι σε μια IP κάμερα, κάθε φορά που χρησιμοποιείς το smartwatch σου και κάθε φορά που ανοίγεις την smart TV σου. Το καλύτερο παράδειγμα δεν είναι άλλο από ένα έξυπνο σπίτι, σαν κι αυτό που προτείνει η COSMOTE. Με άλλα λόγια Internet of Things σημαίνει ένα κόσμο γεμάτο συνδεδεμένες συσκευές που λαμβάνουν δεδομένα από το περιβάλλον τους, αποστέλλουν πληροφορίες στο cloud και επικοινωνούν μεταξύ τους και με τους ανθρώπους μέσω ασύρματων δικτύων.

Η επαφή που έχει ο μέσος άνθρωπος με το Internet of Things είναι μέσω των καταναλωτικών συσκευών του. Έτσι, πλέον οι τηλεοράσεις «μιλούν» με τα πλυντήρια και οι κάμερες με τους αισθητήρες κίνησης, τα κινητά με τα κλιματιστικά κ.ό.κ. Η μεγάλη επανάσταση όμως θα έρθει από νέες έξυπνες εφαρμογές που θα αλλάξουν τον τρόπο ζωής σου και θα κάνουν τις πόλεις και τις μετακινήσεις σου μέσα σε αυτές πιο έξυπνες.

Οι έξυπνες πόλεις

Οι σύγχρονες πόλεις αντιμετωπίζουν τεράστιες προκλήσεις, όπως την αύξηση του πληθυσμού, τη μόλυνση του περιβάλλοντος, την αύξηση της κυκλοφοριακής κίνησης, τη μείωση των διαθέσιμων προϋπολογισμών. Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, εισάγονται από τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ICT) και Internet of Things (IoT), νέες δυνατότητες που συμβάλλουν στην ενίσχυση της βιωσιμότητας, αλλά και αποδοτικότητας του αστικού περιβάλλοντος, μέσα από τη συμμετοχή των πολιτών, των δημοτικών αρχών και των τοπικών επιχειρήσεων στην καθημερινή ζωή στην πόλη.

Ο όμιλος ΟΤΕ υποστηρίζει στην πράξη τη μετάβαση των υφιστάμενων αστικών δομών σε νέες δομές Έξυπνων Πόλεων. Μέσα από καινοτόμες τεχνολογίες το IoT έρχεται να προτείνει λύσεις πάνω σε ιδιαίτερα σημαντικά θέματα της καθημερινής ζωής των πολιτών και της λειτουργίας των πόλεων. Οι λύσεις αυτές προσφέρονται μέσω μίας «έξυπνης» πλατφόρμας παροχής υπηρεσιών, αλλά και μίας ενιαίας υποδομής δικτύωσης, ενώ αφορούν σε διαφορετικούς τομείς της ζωής στις πόλεις. Η πλατφόρμα αυτή περιλαμβάνει λύσεις έξυπνης στάθμευσης, έξυπνου φωτισμού, μέτρηση περιβαλλοντικών παραμέτρων, έξυπνη διαχείριση υδάτων και απορριμμάτων, ενεργειακή διαχείριση κτιρίων κ.λπ.

Την πρώτη εφαρμογή της τεχνολογίας Narrow-Band Internet of Things (NB-IoT) στην Ελλάδα και από τις πρώτες στην Ευρώπη, υλοποίησε η COSMOTE σε επιλεγμένα σημεία στο κέντρο της Πάτρας. Το πιλοτικό έργο ανέδειξε τις απεριόριστες δυνατότητες του Internet of Things, αλλά και τα επιπλέον οφέλη που προσφέρει η καινοτόμος τεχνολογία ασύρματης επικοινωνίας Narrow-Band, μέσα από την εφαρμογή της για υπηρεσίες έξυπνης στάθμευσης και έξυπνου φωτισμού. Στο πλαίσιο της πιλοτικής εφαρμογής του ΝΒ-ΙοΤ, τοποθετήθηκαν ειδικοί αισθητήρες έξυπνης στάθμευσης σε υφιστάμενες θέσεις του Δήμου στην οδό Πατρέως και αισθητήρες έξυπνου φωτισμού στην οδό Όθωνος-Αμαλίας. Οι οδηγοί ενημερώνονται άμεσα για το πού βρίσκονται ελεύθερες θέσεις στάθμευσης και πώς θα φτάσουν εκεί, μέσω ειδικού mobile application. Αντίστοιχα, τα συστήματα έξυπνου φωτισμού προσαρμόζουν το φωτισμό σε διαφορετικά επίπεδα έντασης ανάλογα με την εποχή και την ώρα της ημέρας, μειώνοντας σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας. Παρόμοια υλοποίηση εγκαταστάθηκε και στην Χαλκίδα.