7
Τεχνολογία

Τι είναι το safe mode και πώς να το αξιοποιήσεις

Τι είναι το safe mode και πώς να το αξιοποιήσεις
Το Safe Mode των Windows είναι ένα σημαντικό εργαλείο το οποίο μπορεί να σου δώσει τη δυνατότητα να διορθώσεις κάποια απλά προβλήματα με τον υπολογιστή σου. Μη το φοβάσαι. Μάθε πώς να μπαίνεις στο safe mode και τι μπορείς να κάνεις.

Όπως είπαμε και στην εισαγωγή, το Safe Mode (Ασφαλής Λειτουργία, όπως εμφανίζεται στα Ελληνικά Windows) μπορεί να σου δώσει τη δυνατότητα να λύσεις κάποια απλά «προβλήματα» που αντιμετωπίζεις με τον υπολογιστή σου. Σου επιτρέπει να «μπαίνεις» στα Windows όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα hardware ή software ή όταν γενικά το λειτουργικό σύστημα δεν ανταποκρίνεται σωστά. Το safe mode δεν κάνει μαγικά. Εάν αντιμετωπίζεις κάτι πιο σοβαρό καλύτερα να το αφήσεις στους ειδικούς. Οι έμπειροι τεχνικοί που θα βρεις στο G-Service του ΓΕΡΜΑΝΟΥ θα αναλάβουν να εντοπίσουν το πρόβλημα και να το διορθώσουν, ενώ η συγκεκριμένη υπηρεσία καλύπτει και smartphones, αλλά και tablets. Επίσης, έχε υπόψη σου και την υπηρεσία COSMOTE@YourService, αναλυτικές πληροφορίες για την οποία μπορείς να βρεις εδώ.

Τι είναι το safe mode

Το safe mode θα μπορούσαμε να το περιγράψουμε ως μια περιορισμένη έκδοση των Windows στην οποία χρησιμοποιούνται μόνο όσα αρχεία και drivers συστήματος είναι απαραίτητα για να εκκινήσει το λειτουργικό σύστημα και αυτό. Έτσι, σου δίνει τη δυνατότητα να ελέγξεις κατά πόσον το πρόβλημα οφείλεται σε κάποια συσκευή ο driver της οποίας δεν λειτουργεί σωστά που αποτελεί ένα από τα πιο συχνά προβλήματα, ειδικά εάν έχεις παλιά έκδοση των Windows, ή κάποια παλιά συσκευή.

Το safe mode διαθέτει δύο εκδόσεις, μία με υποστήριξη δικτύου και μία χωρίς. Η πρώτη χρησιμοποιείται στην περίπτωση που χρειάζεσαι πρόσβαση στο δίκτυο και το Internet, όταν για παράδειγμα θα πρέπει να κατεβάσεις κάποιο εργαλείο μέσω Web ή να εκτελέσεις on-line σάρωση για ιούς. 

Πώς να μπεις σε Safe Mode

Υπάρχουν δύο τρόποι για να μπεις σε safe mode, o ένας και πιο γνωστός είναι μετά από επανεκκίνηση του υπολογιστή και ο άλλος είναι μέσα από τα Windows. Ωστόσο, επειδή τα Windows 10 κάνουν πολύ γρήγορη εκκίνηση σε σχέση με το παρελθόν, ειδικά εάν έχεις έναν σύγχρονο υπολογιστή με UEFI BIOS και δίσκο SSD, το πάτημα του [F8] κατά την εκκίνηση κατά πάσα πιθανότητα δεν θα λειτουργήσει σωστά.

Κάνε κανονικά επανεκκίνηση του υπολογιστή στου και όταν φτάσεις στην οθόνη εισόδου των Windows, πάτα παρατεταμένα το Shift ενώ ταυτόχρονα επίλεξε το εικονίδιο Παροχής ενέργειας. Κατόπιν πάτα το Επανεκκίνηση. Αφού ο υπολογιστής επανεκκινηθεί επιλέξτε Αντιμετώπιση προβλημάτων > Επιλογές για προχωρημένους > Ρυθμίσεις εκκίνησης > Επανεκκίνηση.

Κατόπιν θα δεις μια λίστα από επιλογές. Επιλέξτε 4 ή F4, για να εκκινήσεις τον υπολογιστή σου σε ασφαλή λειτουργία. Εναλλακτικά, αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις το Internet, επίλεξε 5 ή F5 για ασφαλή λειτουργία με υποστήριξη δικτύου.

Μέσα από τα Windows, μπορείς να επιτύχεις τα παραπάνω, πηγαίνοντας Έναρξη > Ρυθμίσεις > Ενημέρωση και ασφάλεια  > Αποκατάσταση. Στην περιοχή Εκκίνηση για προχωρημένους, επίλεξε Επανεκκίνηση τώρα.