8
Ψυχαγωγία

Τι είναι το TikTok;

Τι είναι το TikTok;
Μάθε για το πιο δημοφιλές app των νέων αυτή τη στιγμή το TikTok που επιτρέπει το ανέβασμα , το διαμοιρασμό και την προβολή μουσικών βίντεο και όχι μόνο.

Μετά το Facebook το Instagram, το Snapchat, το Tinder, ακόμη και το YouTube, για όσους θυμόνται το Internet στην εφηβεία του, πριν την έλευση των υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης και διαμοιρασμού μέσων, ήρθε η ώρα να μάθεις καινούρια λέξη: το TikTok.

Η νέα λέξη, λοιπόν, είναι και ένα νέο μέσο, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες του να ανεβάσουν μικρά video clips δικής τους παραγωγής, στα οποία είτε τραγουδούν είτε κάνουν πως τραγουδούν (lip-sync). Το TikTok έχει έναν εκτεταμένο κατάλογο μουσικής – και όχι μόνο – για να διαλέξεις τι θέλεις να τραγουδήσεις. Αν αυτό σου φαίνεται γνωστό, να αναφέρουμε πως το TikTok εξαγόρασε την πλατφόρμα musical.ly και ενοποίησε τις λειτουργίες τους.

Εκτός από έτοιμα βίντεο, το TikTok υποστηρίζει και «εκπομπή» ζωντανού βίντεο, για τους πιο ένθερμους δημιουργούς. Προφανώς, υπάρχουν και όλα τα γνωστά καλούδια όπως stickers, φίλτρα, ειδικά εφέ, ενώ η πλατφόρμα επιτρέπει και το video editing.

Ξεκινώντας

Για να δημιουργήσεις ένα νέο βίντεο, απλά επιλέγεις τη μουσική που θα ακούγεται, μέσα από τη μεγάλη βιβλιοθήκη που έχει διαθέσιμη το TikTok και η οποία περιλαμβάνει πολλά μουσικά είδη όπως hip-hop, pop και electronic, και απλά γράφεις το δικό σου βίντεο 15 δευτερολέπτων. Αφού τελειώσεις και το επεξεργαστείς κατάλληλα  το ανεβάζεις και το μοιράζεσαι με όλο τον κόσμο.

Το app σου επιτρέπει να κάνεις το λογαριασμό σου private, όπως το Instagram, έτσι ώστε να επιλέγεις εσύ ποιοι θα έχουν πρόσβαση στα βίντεο που ανεβάζεις, ενώ υπάρχει και λειτουργία μηνυμάτων, όπου πάλι μπορείς να επιλέξεις για το ποιοι θα μπορούν να σου στείλουν σχόλια ή μηνύματα.

Αν ήδη αναρωτιέσαι για το πόσο δημοφιλές είναι ή μπορεί να είναι αυτό το νέο μέσο, να σε πληροφορήσουμε πως το TikTok είναι ήδη ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα μέσα, με αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες. Τον Ιούνιο που μας πέρασε, για παράδειγμα, κατέγραψε 500 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες παγκοσμίως, ενώ καταγράφει συστηματικά πολύ περισσότερες εγκαταστάσεις του app από τα αντίστοιχα apps των Facebook, Instagram, Snapchat και YouTube.

Ένας τρόπος να δεις το TikTok είναι ως ένα είδος Twitter για βίντεο. Όπως το Twitter σου επιτρέπει να ανεβάσεις μικρά κειμενάκια, έτσι και το TikTok σου επιτρέπει να ανεβάσεις μικρά βιντεάκια. Ήδη στην πλατφόρμα υπάρχουν πολλοί δημιουργοί οι οποίοι έχουν κοινό δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων, οι οποίοι παράγουν διαφόρων ειδών υλικό, όπως lip-sync τραγουδιών, κωμωδίες, memes και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους.

Εσύ θα μείνεις εκτός;