7
Τεχνολογία

Τι πρέπει να κάνεις εάν σου χακάρουν το Facebook

Τι πρέπει να κάνεις εάν σου χακάρουν το Facebook
Το hacking στο Facebook δεν είναι ασυνήθιστο. Τα 4 πράγματα που πρέπει να κάνεις αμέσως μόλις διαπιστώσεις ότι σου έχουν χακάρει το λογαριασμό σου.

Το Facebook είναι η μεγαλύτερη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης με περισσότερους από 1.5 δις χρήστες. Άπειροι είναι όμως και οι χάκερς που καταφέρνουν και σπάνε το κωδικό του προφίλ σου, με απώτερο σκοπό να εκμεταλλευτούν τις πληροφορίες και τα προσωπικά σου δεδομένα, είτε αυτά είναι φωτογραφίες είτε ακόμη και κάποια στοιχεία που έχεις δώσει σε ιδιωτικές συνομιλίες.

Οι επιθέσεις που γίνονται καθημερινά από έμπειρους χάκερς είναι πάρα πολλές και όσο περισσότερη δημοτικότητα παίρνει το εν λόγω social network και αυξάνονται οι ενεργοί χρήστες του, αλλά εξελίσσεται και η τεχνολογία, τόσο περισσότερες γίνονται και οι επιθέσεις. Παρακάτω θα δεις τι πρέπει να κάνεις αμέσως, σε περίπτωση που αντιληφθείς ότι κάποιος έχει χακάρει τον λογαριασμό σου. 

Άλλαξε το password σου

Αν ο χάκερ δεν έχει ήδη αλλάξει τον κωδικό πρόσβασης τότε είσαι πολύ τυχερός και είναι η κατάλληλη στιγμή να το κάνεις εσύ! Σε περίπτωση όμως που είναι ήδη αργά και το password έχει αλλάξει δεν θα μπορείς να μπεις καν στον λογαριασμό σου. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να δράσεις γρήγορα και να επαναφέρεις τον κωδικό σου. Πάτησε το link Forgot your password? κάτω από το Facebook login, ακολούθησε τη διαδικασία και επανάκτησε τον κωδικό σου.

Ανάφερέ το στο Facebook

Αν λογαριασμός σου δεν έχει απλά χακαριστεί αλλά έχεις επιπλέον στείλει άθελά σου διαφημίσεις και ενοχλητικά μηνύματα σε φίλους και γνωστούς, τότε πρέπει να αναφέρεις το πρόβλημα στο Facebook. Το ίδιο μπορείς να κάνεις και σε περίπτωση που έχεις χάσει την πρόσβαση στον λογαριασμό σου ύστερα από επίθεση χάκερ. Το Facebook θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις ξανά πρόσβαση στο προφίλ σου.

Διέγραψε ύποπτες εφαρμογές

Πολλές φορές δεν πρόκειται για κάποιον «επαγγελματία» που τυχαία χάκαρε το λογαριασμό σου αλλά μπορεί εσύ να έχεις δώσει σε μια κακόβουλη εφαρμογή, πρόσβαση στα δεδομένα σου. Για να καταργήσεις οποιαδήποτε τέτοια εφαρμογή, πήγαινε στα Settings > Apps and Websites, κάνε κλικ στην επιλογή Show All στο Active Apps and Websites, τσέκαρε τις εφαρμογές που θες να διαγράψεις και πάτησε το Remove.

Ενημέρωσε τους φίλους σου στο Facebook

Αφού κάνεις ό,τι περνάει από το χέρι σου για να ανακτήσεις τον χακαρισμένο λογαριασμό σου, καλό θα ήταν να ενημερώσεις τους φίλους σου για το τι έχει συμβεί. Προληπτικά επικοινώνησε μαζί τους μέσω άλλων κοινωνικών δικτύων ή μέσω e-mail.