7
Τεχνολογία

Το έσβησες; Ανάκτησέ το

Το έσβησες; Ανάκτησέ το
Σε όλους έχει συμβεί. Πάτησες κατά λάθος το delete σε ένα μήνυμα και τώρα το έχασες για πάντα. Ή μήπως όχι; Στο άρθρο θα μάθεις πώς να ανακτήσεις ένα μήνυμα από το κινητό σου που έσβησες κατά λάθος.

Ανοίγεις το κινητό σου και βλέπεις ένα σωρό μηνύματα από διαφημιστικές, από εταιρείες που σου λένε πως κέρδισες διάφορα, σου υπενθυμίζουν πράγματα που προσπαθείς να ξεχάσεις, ακόμη και από άσχετους που έχουν κάνει λάθος. Πάνω στα νεύρα σου, αρχίζεις και σβήνεις μηνύματα… σβήνεις… σβήνεις… και συνειδητοποιείς πως μόλις έσβησες και εκείνο το μήνυμα που είχε πληροφορίες για το επόμενο ραντεβού, τη διεύθυνση που πρέπει να πας αύριο ή το IBAN από έναν τραπεζικό λογαριασμό.

Και τώρα;

Τώρα… προσπαθείς να το ανακτήσεις. Είναι δύσκολο αλλά όχι αδύνατο. Βλέπεις, τα smartphones δεν είναι όπως τα κινητά των αρχών του 2000, με συγκεκριμένες θέσεις στην ελάχιστη μνήμη τους για λίγες δεκάδες μηνύματα. Τώρα όλα αποθηκεύονται στον αποθηκευτικό χώρο του smartphone, όπου υπάρχει άπλετος χώρος. Και όταν κάτι διαγράφεται, στην πραγματικότητα δεν διαγράφεται τίποτα. Το λειτουργικό σύστημα του smartphone δεν σπαταλά ενέργεια για να κάνει όλα τα bits και τα bytes «μηδέν» στο σημείο που ήταν γραμμένο το μήνυμα. Απλά, μαρκάρει την περιοχή ως διαθέσιμη, αντί για κατειλημμένη. Και εκεί ποντάρουμε για να ανακτήσουμε το μήνυμα που μας ενδιαφέρει: πως στη συγκεκριμένη περιοχή δεν θα έχει γραφτεί κάτι άλλο.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να διασφαλίσεις είναι πως δεν θα γραφτούν άλλα δεδομένα. Βάλε το smartphone σε airplane mode, για να κλείσει το Wi-Fi και τα data, έτσι ώστε να περιοριστεί η διακίνηση δεδομένων. Επίσης μη χρησιμοποιήσεις κάμερα, μην ανοίξεις κανένα app και, γενικά, μην κάνεις τίποτε. Αν το μήνυμα που θέλεις περιείχε και δεδομένα όπως κάποια εικόνα ή ήχο, ίσως αυτά να έχουν αποθηκευτεί από κάποιο app που αποθηκεύει τέτοια δεδομένα. Έλεγξε μήπως η εικόνα που θες βρίσκεται εκεί.

Τέλος, υπάρχουν και apps των οποίων η δουλειά είναι ακριβώς η ανάκτηση διαγραμμένων δεδομένων. Ρίξε μια ματιά στα 7-data Recovery, Dr Fone for Android ή MobiSaver for Android. Δεν εγγυάται κανείς πως θα πάρεις τα δεδομένα που έχασες πίσω, ενώ τα περισσότερα εξ αυτών είναι επί πληρωμή, αλλά αν τα δεδομένα σου αξίζουν, ίσως πρέπει να σκεφτείς και αυτή τη λύση.

Αν όλα αποτύχουν, ίσως θα πρέπει να ρίξεις τα μούτρα σου και να μιλήσεις στο άτομο που σου έστειλε το μήνυμα, ζητώντας του να στο ξαναστείλει.