4
Υγεία & Fitness

Το αναπηρικό αμαξίδιο του μέλλοντος

Το αναπηρικό αμαξίδιο του μέλλοντος
Η Segway, η εταιρεία που εφηύρε τα οχήματα ισορροπίας παρουσίασε το αμαξίδιο του μέλλοντος.

Φανταζόμαστε πως τη Segway τη γνωρίζεις. Αν όχι, θα έπρεπε. Είναι η εταιρεία που έκανε την αρχή στα ηλεκτρικά οχήματα ισορροπίας δύο τροχών, τα οποία κρατούν, μέσω γυροσκοπίων, την ισορροπία τους και σου επιτρέπουν να μετακινηθείς άκοπα και γρήγορα. Αν και τα Segway δεν έφεραν την επανάσταση στη μετακίνηση, όπως φαντάζονταν και έλπιζαν οι εφευρέτες τους, σίγουρα άφησαν έντονο το στίγμα τους για τις μετακινήσεις του μέλλοντος.

Τώρα η Segway μπαίνει και σε μια άλλη κατηγορία: αυτή των αμαξιδίων! Και το όνομα αυτού: S-Pod!

Τι είναι το S-Pod; Πρακτικά, είναι ένα κανονικό Segway με μια αναπαυτική καρέκλα στη θέση του οδηγού. Γιατί, απλά, είναι πολύ πιο άνετο να κάθεσαι παρά να είσαι όρθιος!

Και ο τρόπος χειρισμού έχει αλλάξει, όμως. Το κανονικό Segway λειτουργούσε καταγράφοντας την ισορροπία του σώματος του οδηγού· όταν ο οδηγός έγερνε προς τα εμπρός, το Segway πήγαινε μπροστά, όταν ο οδηγός έγερνε το σώμα του προς τα πίσω, το Segway έκοβε ταχύτητα ή έκανε όπισθεν, και έστριβε αν ο οδηγός έγερνε προς τα αριστερά ή τα δεξιά. Το S-Pod, όμως, έχει καρέκλα, κάτι που σημαίνει πως αυτή η μέθοδος δεν δουλεύει. Γι’ αυτό το λόγο, το έχουν εξοπλίσει με ένα… joystick! Ναι, τώρα η οδήγηση γίνεται με τον παλιό καλό τρόπο που όλοι ξέρουμε από παιδιά!

Οι υπεύθυνοι της Segway ανέφεραν πως εμπνεύστηκαν το S-Pod από το Gyrosphere, το όχημα που είδαμε στην ταινία Jurassic World. Το S-Pod έχει ανώτατη ταχύτητα κάτι λιγότερο από 40 χιλιόμετρα την ώρα, αρκετή για να μπορείς να κινηθείς με άνεση… κάπου. Το πού δεν το γνωρίζουμε, βέβαια, μιας και η νέα νομοθεσία περί ηλεκτροκίνητων οχημάτων έχει βάλει περιορισμούς στη χρήση τους σε πεζοδρόμια και πλατείες, αλλά σίγουρα ανοίγει πολλές δυνατότητες, ειδικά σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.

Το Segway θα κάνει το ντεμπούτο του κάποια στιγμή μετά το καλοκαίρι, αν και οι πωλήσεις στο ευρύ κοινό θα ανοίξουν αργότερα, ίσως και το 2021.