8
Ψυχαγωγία

Το δικό σου κινητό έχει δύο κάμερες;

Το δικό σου κινητό έχει δύο κάμερες;
Γιατί άραγε τα νέα κινητά έχουν δύο κάμερες; Τραβούν καλύτερες φωτογραφίες και αν ναι πως; Μάθε τα πάντα για τις τεχνολογίες dual cam των σύγχρονων κινητών και γίνε ο φωτογράφος που πάντα ήθελες.

Είναι γνωστό ότι τα σύγχρονα κινητά έχουν παραγκωνίσει τις παλιές καλές compact κάμερες που παίρναμε μαζί μας παντού. Σήμερα, δεν χρειάζεσαι μια point and shoot αφού έχεις το smartphone, το οποίο εφόσον είναι συνδεδεμένο μόνιμα με το Internet σού επιτρέπει να ανεβάζεις τα αριστουργήματά σου και να τα μοιράζεσαι με όλο τον κόσμο. Πως όμως θα βελτιώσεις τις φωτογραφίες σου; Καλά τα φίλτρα του Instagram, αλλά όλα ίδια δεν είναι; Επίσης, ο περιορισμός στις διαστάσεις δεν επιτρέπουν στους κατασκευαστές να βελτιώσουν το hardware κομμάτι της κάμερας. Όσα megapixels κι αν έχει ο αισθητήρας, ο φακός θα είναι αυτός που είναι.

Έτσι, οι κατασκευαστές αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν δύο κάμερες στην πλάτη των κινητών τους και τα υπόλοιπα είναι ιστορία… Πλέον, όλοι οι κατασκευαστές προσφέρουν μοντέλα με δύο κάμερες, αλλά δεν ακολουθούν όλοι την ίδια προσέγγιση. Ας εξηγήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει.

Τηλεφακός ή ασπρόμαυρο;

Οι dual cameras των iPhones λειτουργούν ως μία. Η μία διαθέτει ευρυγώνιο φακό για να τραβά «ανοιχτά» πλάνα και η άλλη τηλεφακό για μακρινές λήψεις. Το αποτέλεσμα είναι το οπτικό zoom να είναι ακόμα καλύτερης ποιότητας και συγκεκριμένα 2x κάτι που μπορεί να μην φαντάζει και τόσο σπουδαίο, αλλά για ένα κινητό είναι. Μιλάμε πάντα για οπτική μεγέθυνση που σημαίνει ότι δεν υπάρχει το ενοχλητικό «πιξέλιασμα» που προκαλεί το ψηφιακό zoom.

Η περίπτωση της Huawei, είναι διαφορετική. Και εδώ έχουμε δύο κάμερες μόνο που η μία έχει κανονικό έγχρωμο αισθητήρα RGB και η άλλη ασπρόμαυρο. Εκτός του ότι η κάμερα τραβά καλύτερες ασπρόμαυρες φωτογραφίες, ο συνδυασμός των λήψεων από τους δύο είναι καλύτερης ποιότητας, διότι ο ασπρόμαυρος λαμβάνει περισσότερη πληροφορία από τον RGB αφού δεν υπάρχουν τα χρωματικά φίλτρα. Σύμφωνα με την εταιρεία, η χρήση των δυο αισθητήρων επιτρέπει στο κινητό να συλλαμβάνει 270% περισσότερο φως από τα κινητά που χρησιμοποιούν μία μόνο κάμερα.

Εντυπωσιακά εφέ και augmented reality

Εκτός από καλύτερες φωτογραφίες από άποψη ποιότητας, οι δύο κάμερες σου δίνουν τη δυνατότητα να πραγματοποιείς μια σειρά από εντυπωσιακά εφέ. Για παράδειγμα επειδή εκτός από την πληροφορία φωτισμού και χρώματος, λαμβάνονται και δεδομένα βάθους, μπορείς να εστιάζεις εκ των προτέρων σε διαφορετικό θέμα, ή να εφαρμόζεις επιλεκτικά το εφέ bokeh για άκρως εντυπωσιακό και «επαγγελματικό» αποτέλεσμα.

Εκτός από τα παραπάνω, η αντίληψη του βάθους από τις δύο κάμερες οδηγεί και σε νέες εφαρμογές των σύγχρονων smartphones, όπως για παράδειγμα η επαυξημένη πραγματικότητα, δηλαδή ο συνδυασμός 3D αντικειμένων στον πραγματικό κόσμο, ή η χρήση της κάμερας ως εργαλείο ακριβούς μέτρησης κ.λπ.

Το σίγουρο είναι ότι η διάταξη dual cam ήρθε για να μείνει. Επομένως, εάν θες ό,τι καλύτερο υπάρχει αυτή τη στιγμή στο θέμα φωτογραφία, θα πρέπει να επιλέξεις ένα smartphone που είναι εξοπλισμένο με δύο κάμερες. Δες εδώ τις προτάσεις της COSMOTE σε smartphones και διάλεξε το δικό σου.