11
Ταξίδια και αναψυχή

Το κινητό σου μεταφράζει ζωντανά

Το κινητό σου μεταφράζει ζωντανά
Εξετάζουμε τη λειτουργία συζήτησης που έχουν τα translate apps και σου επιτρέπουν να συζητάς με άλλους ανθρώπους σε γλώσσες που δεν γνωρίζεις.

Οι τεχνολογίες μηχανικής μετάφρασης έχουν εξελιχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από τότε που τα πρώτα προγράμματα και ιστοσελίδες μετέφραζαν λέξεις και προτάσεις με όχι και τόσο ικανοποιητικά αποτελέσματα. Λέγοντας «μηχανική» εννοούμε τη μετάφραση που γίνεται από κάποιον αλγόριθμο και όχι από άνθρωπο. Η σύγχρονες τεχνολογίες επιτρέπουν στα μεταφραστικά εργαλεία να αντιλαμβάνονται (σε κάποιο βαθμό) το νόημα των προτάσεων και να παράγουν σωστά αποτελέσματα χωρίς να μεταφράζουν λέξη προς λέξη παράγοντας ακατάληπτα κείμενα. Η επόμενη μεγάλη επανάσταση στον χώρο της μηχανικής μετάφρασης είναι το live translation, δηλαδή η μετάφραση σε πραγματικό χρόνο μέσω φωνής. Εδώ υπεισέρχονται όχι μόνο τεχνολογίες αναγνώριση, αλλά και σύνθεσης φωνής και μάλιστα σε διαφορετική γλώσσα από την αρχική. Έτσι, γίνεται εφικτή η συζήτηση δύο ανθρώπων που μιλούν διαφορετική γλώσσα, όχι ακριβώς, όμως σε πραγματικό χρόνο, αφού υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση μέχρι το σύστημα να καταλάβει τι του λες και να το μεταφράσει ανάλογα κ.ό.κ.

Το Google Translate web app υποστηρίζει μετάφραση μέσω φωνής, αλλά όχι σε δύο γλώσσες ταυτόχρονα. Αντίθετα η ζωντανή συζήτηση σε δύο γλώσσες υποστηρίζεται από το app για Android και iOS.

Άνοιξε το app και θα δεις ένα εικονίδιο που αναγράφει Conversation (συζήτηση). Στο κάτω μέρος επίλεξε τις δύο γλώσσες και ξεκίνα να μιλάς. Μόλις ολοκληρώσεις αυτό που είπες θα μεταφραστεί στη δεύτερη γλώσσα. Ο συνομιλητή σου θα απαντήσει κι εσύ θα ακούσεις τι είπε στη δική σου γλώσσα. Δεν είναι ακριβώς αυτό που λέμε «σε πραγματικό χρόνο», αλλά είναι πολύ κοντά.

Τέλος, θα πρέπει να πούμε ότι η Google έχει κυκλοφορήσει τα Pixel Puds, ένα ζευγάρι ασύρματα ακουστικά που υποστηρίζουν το smartphone Pixel 2 και διαθέτουν δυνατότητες ταυτόχρονης φωνητικής μετάφρασης σε 40 γλώσσες, ωστόσο δεν κυκλοφορούν ακόμα στη χώρα μας.

O Μεταφραστής της Microsoft υποστηρίζει κι αυτός συζήτηση σε δύο διαφορετικές γλώσσες μέσω του δικού του app για Android και iOS. Τα Ελληνικά δεν υποστηρίζονται μέσω φωνής ακόμα, πράγμα που σημαίνει ότι οι μεταφράσεις στη γλώσσα σου θα εμφανίζονται σε μορφή κειμένου. Ο Microsoft Translator είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο με πλήθος λειτουργίες τόσο στο desktop, όσο και στο κινητό.

Σπάζοντας τα γλωσσικά φράγματα

Παραπάνω αναφερθήκαμε στα Pixel Puds. Υπάρχουν διάφορες εταιρείες που ασχολούνται με αυτό ακριβώς το χώρο δημιουργώντας μικροσκοπικά ασύρματα ακουστικά που θα επιτρέπουν – με τη βοήθεια συνοδευτικού app στο smartphone – σε δύο ανθρώπους που δεν μιλούν την ίδια γλώσσα να συζητούν. Το μόνο πρόβλημα αυτών των wearables είναι ότι θα πρέπει να τα φορούν και οι δύο άνθρωποι, κάτι που λύνεται αφού οι συσκευές αυτές κυκλοφορούν σε ζευγάρια.

Το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουν οι εταιρείες είναι η ταχύτητα στην αναγνώριση της φωνής και φυσικά η ποιότητα της μετάφρασης, αποδίδοντας σωστά τις φράσεις, τους ιδιωματισμούς και τις ιδιαιτερότητες της κάθε γλώσσας.