8
Ψυχαγωγία

Το κινητό στην τηλεόραση; Κι όμως γίνεται

Το κινητό στην τηλεόραση; Κι όμως γίνεται
Πώς να συνδέσεις ασύρματα το κινητό σου στην τηλεόραση. Σε ξεναγούμε στα μυστικά του Miracast και του AirPlay.

Τα smartphones είναι πλέον το κέντρο της διασκέδασης, της ενημέρωσης και της επικοινωνίας για όλους, είτε βρίσκονται έξω, είτε στο σπίτι. Την ίδια στιγμή, εντός του σπιτιού, δεσπόζει η τεράστια οθόνη της τηλεόρασης.

Σκέψου τώρα το εξής σενάριο: Πώς θα δείξεις ένα βίντεο, ή μια εικόνα από το κινητό σου σε περισσότερο κόσμο; Ακόμα όμως κι αν είσαι μόνος σου, σίγουρα η Full HD 40+ οθόνη της τηλεόρασης δεν μπορεί να συγκριθεί με την 5+ ιντσών οθόνη του κινητού σου ανεξαρτήτως ανάλυσης. Τι θα έλεγες εάν μπορούσες να συνδέσεις το smartphone με την τηλεόραση; Σε περίπτωση που σκέφτεσαι δύσκολες συνδέσεις, καλώδια και ρυθμίσεις που δεν κατανοείς ξανασκέψου το. Η τεχνολογία είναι εδώ για να σε βοηθήσει. Πλέον (υπό προϋποθέσεις) smartphones και smart TVs επικοινωνούν μεταξύ τους και μάλιστα ασύρματα.

Για να κάνεις όλα όσα αναφέρουμε παρακάτω θα πρέπει να διαθέτεις μια σύγχρονη smart TVs, σαν κι αυτές που μπορείς να βρεις στα καταστήματα ΓΕΡΜΑΝΟΣ.

Τι είναι το Miracast

Τόσο το Android (από την έκδοση 4.2 και μετά), όσο και τα Windows υποστηρίζουν την ασύρματη τεχνολογία Miracast, η οποία βασίζεται στο πρωτόκολλο Wi-Fi Direct, δηλαδή της απευθείας επικοινωνίας δύο συσκευών, χωρίς την ανάγκη σύνδεσης σε router. Μέσω του Miracast (το οποίο πλέον υποστηρίζουν οι περισσότερες σύγχρονες smart TVs, αλλά και αρκετά BD-Players) μπορείς να «αντικατοπτρίσεις» την εικόνα του κινητού, στην οθόνη της τηλεόρασης. Αυτό αφενός σημαίνει ότι μπορείς να δείχνεις σε όλους τις φωτογραφίες που τράβηξες με το κινητό σου, αλλά και ότι στην ουσία μπορείς να μεταφέρεις ολόκληρο το περιβάλλον της συσκευής στην μεγάλη οθόνη με ό,τι κι αν συνεπάγεται αυτό: παιχνίδια, YouTube, browsing, Facebook, προβολή βίντεο και μάλιστα με ανάλυση 1080p και ήχο 5.1 και πολλά άλλα.

Η διαδικασία σύνδεσης δεν θα μπορούσε να είναι απλούστερη: Ενεργοποιείς το Miracast στην τηλεόραση και από το κινητό επιλέγεις Μετάδοση οθόνης (θα το βρεις στην ενότητα Προβολή). Εάν τώρα η τηλεόρασή σου δεν είναι συμβατή με το Miracast, μπορείς να προμηθευτείς ένα ειδικό HDMI Miracast adaptor.

AirPlay για τους οπαδούς του iOS

Εάν διαθέτεις iPhone ή iPad τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά, διότι η Apple ακολουθεί το δικό της πρωτόκολλο, το AirPlay. Για να συνδέσεις τη συσκευή σου με την TV ενσύρματα θα πρέπει να αγοράσεις τον Digital TV Adaptοr. Εάν θες ασύρματη επικοινωνία iOS και TV, η λύση είναι μία: Apple TV. Από εκεί και πέρα μπορείς να κάνεις ό,τι και στο Miracast.