16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Το τέλειο χρώμα είναι εδώ

Το τέλειο χρώμα είναι εδώ
Η νέα «μόδα» στις τηλεοράσεις είναι HDR (High Dynamic Range). Τι σημαίνει όμως και πώς ακριβώς λειτουργεί;

Εάν σκοπεύεις να αγοράσεις καινούρια τηλεόραση δύο είναι τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να αναζητήσεις: το ένα είναι η ανάλυση 4K και το άλλο το HDR. Ειδικά το δεύτερο είναι η νέα «επανάσταση» στην εικόνα, όπως το προβάλλουν οι κατασκευαστές. Και δεν έχουν κι άδικο, κατά τη γνώμη μας. Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά και γιατί σε ενδιαφέρουν;

Τι είναι το HDR

Ο όρος HDR προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων High Dynamic Range, δηλαδή υψηλό δυναμικό εύρος. Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει ότι η οθόνη είναι σε θέση να αναπαράγει πολύ περισσότερα χρώματα από ότι στο παρελθόν, καθώς και μεγάλο εύρος σκιάσεων.

HDR σημαίνει καλύτερο κοντράστ, μεγαλύτερα επίπεδα φωτεινότητας και μια πιο ευρεία χρωματική παλέτα. Έτσι, από τα 16 εκατομμύρια χρώματα, περάσαμε σε πάνω από ένα δισεκατομμύριο. Η ιδέα πίσω από τη συγκεκριμένη τεχνολογία είναι να παραχθεί τεχνικά μια εικόνα όσο το δυνατόν πιο πιστή στην πραγματικότητα που αντιλαμβάνονται τα μάτια μας. Τα ανθρώπινα μάτια έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία από ότι ένας ψηφιακός αισθητήρας και αντιλαμβάνονται πιο φωτεινά λευκά και πιο σκοτεινά μαύρα από ότι βλέπουμε σε μια συσκευή προβολής.

Ο όρος HDR προέρχεται από τη φωτογραφία. Πρόκειται για την τεχνική κατά την οποία πραγματοποιούνται πολλαπλές λήψεις του ίδιου θέματος, κάθε μία με διαφορετικό διάφραγμα. Στη συνέχεια, οι λήψεις αυτές ενώνονται παράγοντας μια τελική εικόνα η οποία περιέχει πολύ περισσότερο χρωματικό εύρος και σκιάσεις από ότι είναι δυνατόν να συλλάβει με μία λήψη ο αισθητήρας.

Στον κινηματογράφο και την τηλεόραση δεν λειτουργεί ακριβώς έτσι, αλλά το αποτέλεσμα στην τελική εικόνα είναι παρόμοιο.

Τα πρότυπα

Τα πρότυπα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή αναπτύσσονται από διάφορες εταιρείες και θα τα συναντήσεις ως HDR10, HDR10+, Dolby Vision κ.λπ. Όλες οι σύγχρονες συσκευές αναπαραγωγής και προβολής εικόνας, τηλεοράσεις, media players, TV boxes, game consoles, ακόμη και κινητά έχουν ξεκινήσει να υποστηρίζουν το HDR και το ίδιο κάνουν και οι υπηρεσίες διανομής περιεχομένου, όπως τα τηλεοπτικά κανάλια και οι υπηρεσίες video streaming.

Το συμπέρασμα είναι ένα: το HDR είναι το μέλλον στην αναπαραγωγή εικόνας. Η καθολική αποδοχή του είναι απλά είναι θέμα χρόνου. Για την ώρα εσύ μπορείς να απολαμβάνεις το τηλεοπτικό πρόγραμμα του COSMOTE TV στη νέα σου σούπερ τηλεόρασή σου και να το παίρνεις μαζί σου με το COSMOTE TV Go.