16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Το χρηματιστήριο στο Google Sheets

Το χρηματιστήριο στο Google Sheets
Εάν ασχολείσαι με το χρηματιστήριο, τώρα μπορείς να παρακολουθείς τις διακυμάνσεις των μετοχών αξιοποιώντας τις εξελιγμένες λειτουργίες του Google Sheets.

Το Google Sheets είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα αντίστοιχο του Excel, το οποίο η Google έχει βάλει μέσα στη συλλογή προγραμμάτων τα οποία λειτουργούν μέσω browser και μπορούν να αντικαταστήσουν το Office για μια μεγάλη πλειοψηφία χρηστών, οι οποίοι δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις. Η Google, όμως, δεν αρκείται στο να έχει μια “απλή” εφαρμογή αλλά συνεχώς προσθέτει δυνατότητες και συναρτήσεις, κάποιες από τις οποίες έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μια από αυτές είναι η (μάλλον άγνωστη) GOOGLEFINANCE, η οποία συνδέεται με το σύστημα παρακολούθησης χρηματιστηρίων και μετοχών της Google και η οποία μπορεί να “τραβήξει” δεδομένα από εκεί και να τα εισάγει σε οποιοδήποτε φύλλο, κάνοντας πανεύκολη την παρακολούθηση της πορείας μετοχών!

Η συνάρτηση έχει αρκετές παραμέτρους, οι οποίες της δίνουν τη δυνατότητα να εστιάσει σε συγκεκριμένο είδος δεδομένων για κάθε μετοχή. Το μόνο που χρειάζεται να γνωρίζεις είναι το “σύμβολο” της κάθε μετοχής, το οποίο είναι μοναδικό. Αν δεν το γνωρίζεις, μπορείς να ψάξεις στο Google Search με το όνομα της εταιρείας και τη λέξη “μετοχή”, πχ “APPLE μετοχή” και θα εμφανιστεί ακριβώς κάτω από το όνομα – στο παράδειγμά μας, “NASDAQ:AAPL”. Βεβαίως, υπάρχουν και μετοχές από το Ελληνικό χρηματιστήριο, απλά θα πρέπει να βάλεις το σωστό “σύμβολο” (π.χ για τον ΟΤΕ είναι ” OTCMKTS: HLTOY “).

Για να δημιουργήσεις ένα φύλλο με τις μετοχές που σε ενδιαφέρουν, θα πρέπει να βάλεις σε κάποιο κελί τη γραμμή (έστω για την Apple):

=GOOGLEFINANCE(“NASDAQ:AAPL”)

Το Sheets θα σου δώσει την τρέχουσα τιμή της μετοχής. Βέβαια, η συνάρτηση δέχεται κι άλλες παραμέτρους, αν θέλεις να δεις άλλα δεδομένα. Για παράδειγμα, αν θέλεις να μάθεις την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας (market capitalization), η εντολή είναι:

=GOOGLEFINANCE(“NASDAQ:AAPL”,”marketcap”)

Οι αριθμοί που επιστρέφει η συνάρτηση είναι χωρίς μορφοποίηση, επομένως θα πρέπει να κάνεις εσύ τις απαραίτητες ρυθμίσεις για να βλέπεις διαχωριστικές τελείες, υποδιαστολές, σύμβολα νομισμάτων ή ό,τι άλλο επιθυμείς.

Η συνάρτηση μπορεί να δεχθεί και ημερομηνίες, αν θέλεις να δεις την τιμή της μετοχής σε κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία ή χρονική περίοδο. Μπορείς να τη συνδυάσεις και με άλλες συναρτήσεις (προφανώς), όπως την TODAY( ), η οποία επιστρέφει την σημερινή ημερομηνία. Για παράδειγμα, για να δεις την τιμή της μετοχής τις τελευταίες 30 μέρες, η εντολή είναι:

=GOOGLEFINANCE(“NASDAQ:AAPL”,”price”,TODAY()-30,TODAY())

Το Google Sheets έχει και μια ακόμη συνάρτηση, η οποία μπορεί να εμφανίσει ένα γράφημα μέσα στο κελί! Η συνάρτηση είναι η SPARKLINE (δεν θα επεκταθούμε στη χρήση της) και ο συνδυασμός των συναρτήσεων αυτών σου δίνει ένα γράφημα της τιμής της μετοχής τις τελευταίες 30 μέρες:

=SPARKLINE(GOOGLEFINANCE(“NASDAQ:AAPL”, “price”, TODAY()-30, TODAY()), {“charttype”,”line”; “linewidth”,”1″; “color”,”#0000a0″})

Θεωρούμε πως, για να διαβάζεις αυτό το άρθρο, θα γνωρίζεις τα βασικά για τις συναρτήσεις και τις παραμέτρους των προγραμμάτων τύπου Excel, επομένως δεν θα επεκταθούμε στη σύνταξη και στις παραμέτρους. Για να δεις όλες τις παραμέτρους της GOOGLEFINANCE, υπάρχουν αναλυτικά στη σελίδα της Google εδώ, ενώ για την SPARKLINE η σελίδα είναι εδώ.

Τώρα μπορείς να “παίξεις” με τις διαθέσιμες πηγές δεδομένων και να φτιάξεις ένα φύλλο στο οποίο θα μπορείς να παρακολουθείς με μία ματιά την πορεία των μετοχών που σε ενδιαφέρουν, ή ακόμη και να κάνεις επεξεργασία των δεδομένων αυτών έτσι ώστε να εξάγεις χρήσιμα συμπεράσματα!