7
Τεχνολογία

Το smart home στην υπηρεσία της τρίτης ηλικίας

Το smart home στην υπηρεσία της τρίτης ηλικίας
Η τεχνολογία του έξυπνου σπιτιού θα βοηθήσει τα άτομα τις τρίτης ηλικίας να παραμείνουν ανεξάρτητα.

Η πιο συνηθισμένη άποψη είναι πως τα άτομα της τρίτης ηλικίας δεν χρησιμοποιούν τα όσα προσφέρει η τεχνολογία. Ειδικότερα για την τεχνολογία του smart home, η κραταιά άποψη, ακόμη κι από τις ίδιες τις εταιρείες που αναπτύσσουν τέτοια συστήματα, ήταν πως η ομάδα αυτή του πληθυσμού δεν θα υιοθετήσει αυτές τις δυνατότητες.

Μια νέα έρευνα, όμως, ανατρέπει αυτή την άποψη.

Η έρευνα έγινε από την Consumer Technology Association (CTA) και είναι ιδιαιτέρως αποκαλυπτική, ενώ μπορεί να επαναπροσδιορίσει τη στόχευση πολλών προϊόντων, αλλά και τη λειτουργικότητά τους.

Η CTA αναφέρει πως οι υπηρεσίες υγείας και απομακρυσμένης φροντίδας είναι το πιο υποσχόμενο τμήμα για αυτή την αγορά που προσανατολίζεται στις μεγαλύτερες ηλικίες. Ειδικότερα, η έρευνα αναφέρεται και σε ειδικές περιπτώσεις όπως η απομακρυσμένη παρακολούθηση της πίεσης, μεταξύ άλλων υπηρεσιών υγείας.

Το ενδιαφέρον σε αυτή την έρευνα είναι το ότι δεν περιορίστηκε σε ερωτηματολόγια και συνεντεύξεις υπερηλίκων. Εκτός από πάνω από 700 άτομα ηλικίας 65 και άνω ετών, η CTA αναζήτησε την άποψη 750 φροντιστών ηλικιωμένων, με ηλικίες από 18 έως 64 έτη, οι οποίοι είχαν γονέα ἤ συγγενή τον οποίο φρόντιζαν.

Οι τεχνολογίες οι οποίες καλύφθηκαν από την έρευνα είναι πολλές και διάφορες, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου του αριθμού των προϊόντων που είναι διαθέσιμα ή υπό ανάπτυξη, ειδικά για να βοηθούν τους ηλικιωμένους να ζουν πιο ανεξάρτητα. Μεταξύ αυτών υπήρξαν συστήματα παρακολούθησης ασφαλείας, έκτακτης βοηθείας, επικοινωνίας, οικιακού ελέγχου, αυτοματισμών και οικιακών ρομπότ, χωρίς να παραβλέψουμε και τα αυτόνομα οχήματα.

Παράλληλα, ερωτήσεις περί της υγείας και της απομακρυσμένης φροντίδας εστίασαν σε συσκευές προσωπικής υγείας, οι οποίες παρέχουν αναφορές, απομακρυσμένη διάγνωση και παρακολούθηση, και / ή εικονική συμβουλευτική σε επικοινωνία με ιατρό ἤ άλλον ειδικό υγείας.

Τέλος, η έρευνα περιέλαβε και ερωτήσεις σχετικές με συσκευές fitness tracking, εργαλεία διαίτης ἤ απώλειας βάρους, συστήματα παρακολούθησης ευεξίας όπως καταγραφείς ύπνου, ελέγχου πόνου, πνευματικής υγείας ἤ ακόμη και συσκευές ενίσχυσης ήχου οι οποίες βελτιώνουν υφιστάμενες συσκευές όπως ακουστικών βαρηκοΐας.

Η έρευνα αποκάλυψε πως το 64% των ηλικιωμένων είναι διατεθειμένοι να υιοθετήσουν τεχνολογίες ασφάλειας και έξυπνης παρακολούθησης, ενώ 61% εξ αυτών θα χρησιμοποιούσαν τεχνολογίες active aging (δραστήριας τρίτης ηλικίας) ώστε να ζουν περισσότερο ανεξάρτητα. Σε ενίσχυση των ευρημάτων αυτών, οι νεότεροι φροντιστές μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση των τεχνολογιών αυτών, κάτι σημαντικό δεδομένου του ότι το ένα τέταρτο των φροντιστών αυτών ανέφεραν πως αποκλειστικά αυτοί παίρνουν αποφάσεις σχετικές με την υγεία και την ιατρική επίβλεψη των ηλικιωμένων που φροντίζουν.

Χάρη στην υπηρεσία COSMOTE Smart Home, το σπίτι βρίσκεται κυριολεκτικά στην παλάμη του χεριού σου και λειτουργεί με βάση τις δικές σου καθημερινές ανάγκες και συνήθειες. Δες περισσότερα εδώ!