7
Τεχνολογία

Τώρα διπλώνουν και τα laptops

Τώρα διπλώνουν και τα laptops
Μετά τα αναδιπλούμενα smartphones, τώρα διπλώνουν και οι υπολογιστές. Το laptop του μέλλοντος ανακοινώθηκε στην CES 2020 από τη Lenovo. Πρόκειται για το ThinkPad X1 Fold ένα laptop που δεν έχει πληκτρολόγιο, αλλά αποτελείται από μία τεράστια οθόνη που διπλώνει στη μέση.

Η αρχή έγινε με τις κυρτές τηλεοράσεις και με… σχεδιαστικές φαντασιώσεις διαφόρων εταιρειών, πριν από χρόνια. Έπειτα είχαμε κάποια δειλά βήματα με εύκαμπτες οθόνες, κάποια πρωτότυπα σε εκθέσεις, και ύστερα… τίποτα. Μέχρι πριν ένα χρόνο, οπότε η Samsung, πρώτη και καλύτερη, κυκλοφόρησε το Galaxy Fold, το οποίο και απέσυρε κακήν-κακώς, πριν καν κυκλοφορήσει. Και τελικά το κυκλοφόρησε με μερικούς μήνες καθυστέρηση. Από τότε, όμως, όλες οι εταιρείες φαίνεται να θέλουν να μπουν μέσα στο παιχνίδι της οθόνης που διπλώνει.

Νόμιζες όμως ότι η τρέλα θα σταματήσει με τα smartphones; Μεγάλο λάθος! Οι αναδιπλώμενες οθόνες είναι εδώ και θα συνεχίσουν να είναι εδώ για… πάντα! Και θα τις βλέπουμε παντού.

Το πρώτο δείγμα της εξάπλωσης του φαινομένου «αναδιπλώμενη οθόνη» έρχεται από τη Lenovo, η οποία στην πρόσφατη έκθεση CES 2020, αποκάλυψε το νέο της laptop με τέτοια οθόνη και με όνομα ThinkPad X1 Fold.

Η μεγάλη έκπληξη και πρωτοτυπία του νέου αυτού laptop έγκειται στο ότι… δεν έχει πληκτρολόγιο! Ολόκληρη η εσωτερική του επιφάνεια, δηλαδή εκεί που στα κανονικά laptops βρίσκουμε οθόνη, πληκτρολόγιο και touchpad, καλύπτεται από την τεράστια οθόνη!

Το νέο αυτό μοντέλο αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά μέσα στο έτος που διανύουμε και η τιμή του θα ξεκινά από τα $2.500. Πρόκειται για ένα μηχάνημα βασισμένο σε επεξεργαστή Intel και, όπως ήταν αναμενόμενο, θα τρέχει Windows 10. Σύμφωνα με τη Lenovo, το μηχάνημα θα έρχεται με ένα πρόσθετο «skin» της ιδίας, το οποίο θα αναλαμβάνει τη μετάβαση από την «ημιδιπλωμένη» κατάσταση στην εντελώς ανοικτή – τουλάχιστον μέχρι να γίνει διαθέσιμη η ειδική έκδοση Windows 10X από τη Microsoft, η οποία θα είναι σχεδιασμένη για τέτοιες συσκευές με δύο οθόνες.

Ο λόγος για αυτή την ιδιαιτερότητα πηγάζει από το γεγονός πως, όταν το μηχάνημα είναι σε θέση ημι-δίπλωσης, δηλαδή με το πάνω μέρος σε γωνία περίπου 90° όπως όλα τα κανονικά laptops, το κάτω μέρος της οθόνης θα μετατρέπεται σε πληκτρολόγιο αφής, ενώ όταν είναι εντελώς ανοικτό, δηλαδή εντελώς επίπεδο, η οθόνη θα είναι πλήρως ενεργή, κάνοντας το ThinkPad να λειτουργεί σαν ένα τεράστιο tablet.

Οι υπεύθυνοι της Lenovo αποκάλυψαν πως ξεκίνησαν να σχεδιάζουν το μηχάνημα από το 2015, όταν και έκαναν έρευνες σχετικά με το αν πλεονεκτεί μια μεγάλη αναδιπλώμενη οθόνη έναντι δύο μεμονωμένων οθονών. Τελικά κατέληξαν στην εύκαμπτη οθόνη OLED με λόγο πλευρών 4:3 και διαγώνιο 13,3 ιντσών, την οποία κατασκευάζει η LG Display.

Προφανώς, μιας και μιλάμε για ένα (σχεδόν) κανονικό laptop, ο χρήστης, αν το επιθυμεί, μπορεί να συνδέσει ένα κανονικό πληκτρολόγιο και ποντίκι μέσω USB ή Bluetooth, αν και το μηχάνημα θα πωλείται με ένα μινι ασύρματο πληκτρολόγιο με trackpad.

Οι επικεφαλής της Lenovo, σε δηλώσεις τους, φαίνονται βέβαιοι πως σύντομα θα δούμε πολλές τέτοιες συσκευές να κυκλοφορούν στην αγορά. Ενώ η Microsoft φαίνεται να προσανατολίζεται, με τις συσκευές Surface που ετοιμάζει, σε λύσεις δύο οθονών, η Lenovo αναφέρει πως, τελικά, η μία εύκαμπτη οθόνη προσφέρει μεγαλύτερη απλότητα στη σχεδίαση του hardware, ενώ δεν πιστεύουν πως ο αντικαταστάτης του laptop θα είναι ένα μηχάνημα με δύο οθόνες.

Το μέλλον θα δείξει!