1015
Smart Cities

Φουτουριστικά ηλεκτρικά οχήματα – Σε λίγα χρόνια στους δρόμους

Φουτουριστικά ηλεκτρικά οχήματα – Σε λίγα χρόνια στους δρόμους
Παρουσιάζουμε τις πιο εντυπωσιακές προτάσεις για τα ηλεκτρικά οχήματα του μέλλοντος όπως παρουσιάστηκαν στην πρόσφατη έκθεση CES 2022.

Η πορεία της ανθρωπότητας, γενικά, αλλά και της Ευρώπης, ειδικότερα, προς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και πάσης φύσεως οχήματα ήταν προδιαγεγραμμένη εδώ και χρόνια. Τα κοσμοϊστορικά γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων, όμως, ίσως αποτελέσουν το έναυσμα όχι μόνο για την απεμπλοκή ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα ορυκτά καύσιμα για θέρμανση και παραγωγή ενέργειας, αλλά και για την αυτοκίνηση! Υπό αυτό το πρίσμα, ο… κατακλυσμός από ηλεκτρικά οχήματα που παρουσιάστηκε στις αρχές του χρόνου, στην έκθεση CES στο Las Vegas, αποκτά ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μιας και αυτά είναι τα οχήματα που, αυτούσια ή εξελίξεις αυτών, θα βλέπουμε στους δρόμους μας λίαν συντόμως.

Τα μοντέλα έρχονται τόσο από τις γνωστές αυτοκινητοβιομηχανίες, όσο και από άγνωστες start-ups, αλλά και από εταιρείες γνωστές για… άλλα πράγματα. Όλα τα μοντέλα, όμως, έχουν να προσφέρουν κάτι ιδιαίτερο, μιας και ο χώρος της ηλεκτροκίνησης είναι τόσο νέος που οι κατασκευαστές ακόμη δεν έχουν κατασταλάξει και ακόμη πειραματίζονται ψάχνοντας να βρουν την καλύτερη λύση. Βέβαια, εκτός της ίδιας της ηλεκτροκίνησης, βλέπουμε και μοντέλα τα οποία κλείνουν πονηρά το μάτι στην αυτόνομη οδήγηση, μετατρέποντας το εσωτερικό του οχήματος σε κέντρο διασκέδασης – προφανώς έχοντας στο νου πως, στο μέλλον, δεν θα υπάρχει οδηγός.

Ας δούμε, όμως, τα πιο ενδιαφέροντα μοντέλα από όσα παρουσιάστηκαν.

BMW iX Flow

Το όχημα της Βαυαρικής εταιρείας έρχεται τόσο με ενισχυμένο κινητήρα, όσο και με νέο εσωτερικό, το οποίο περιέχει μια τεράστια οθόνη με ανάλυση 8k, στα πίσω καθίσματα, ενώ τεράστια είναι και η μπροστινή γρίλια, σήμα κατατεθέν της BMW, και η οποία μεγαλώνει συνεχώς! Το πιο ενδιαφέρον, όμως, είναι το ότι το όχημα εξωτερικά είναι καλυμμένο με πάνελ τεχνολογίας e-ink, κάτι που του επιτρέπει, όχι μόνο να αλλάζει χρώμα (μαύρο – άσπρο), αλλά και να προβάλλει σχέδια! Με άλλα λόγια, όλο το εξωτερικό του αυτοκινήτου είναι μια τεράστια οθόνη! Τώρα, αν βρει τρόπο η BMW να προστατεύσει τα πάνελ αυτά επαρκώς, έτσι ώστε να μη χρειάζονται κάθε τρις και λίγο αλλαγή, αλλά και να αντέχουν στον ήλιο της Μεσογείου, τότε κι εμείς μέσα!

Cadillac InnerSpace

Εδώ έχουμε τη γνωστή Αμερικάνικη εταιρεία να μη φοβάται να δείξει ένα όχημα σχεδιασμένο για να είναι αυτόνομο. Μπορεί ακόμη να έχουμε δρόμο, μέχρι να δούμε ένα αξιόπιστο αυτόνομο όχημα να κινείται σε πόλεις και σε εθνικές οδούς, αλλά η Cadillac ετοιμάζεται για το… τότε. Ναι, μην το ψάχνεις, το αυτοκίνητο είναι εντελώς… κούκου, έχοντας ένα ενιαίο διπλό κάθισμα και μια τεράστια οθόνη μπροστά από τους επιβάτες, ενώ το σχήμα του είναι βγαλμένο από το τελευταίο… Star Wars ή το Star Trek.

Chevrolet Silverado EV

Δεδομένου πως μιλάμε για Las Vegas, δε θα μπορούσε να λείπει και ένα ηλεκτρικό pick-up truck, που τόσο λατρεύουν οι Αμερικάνοι, οι οποίοι δεν καταλαβαίνουν από οικονομία και οικολογία και άλλα τέτοια… Ευρωπαϊκά πράματα. Το τεραστίων διαστάσεων ημιφορτηγό, λοιπόν, έχει και εξ ίσου τεραστίων διαστάσεων μπαταρίες, για αυτονομία 650 χιλιομέτρων και ισχύ 664 ίππων, κάτι που του επιτρέπει να επιταχύνει από 0 σε 100 σε κάτω από 4,5 δευτερόλεπτα. Γιατί; Γιατί… μπορούν.

Chrysler Airflow

Το όνομα προέρχεται από το πρώτο αεροδυναμικό αυτοκίνητο της εταιρείας, το… Airflow, το οποίο… απέτυχε παταγωδώς, μιας και το 1934 παραήταν νωρίς για να καταλάβει ο μέσος Αμερικάνος περί αεροδυναμικής και μικρότερης κατανάλωσης. Όχι, το νέο όχημα δεν μοιάζει ούτε κατ’ ελάχιστον, στον… προπάππο του, αλλά έρχεται με δύο ηλεκτρικούς κινητήρες για κίνηση στους τέσσερις τροχούς, ισχύ 400 ίππων, οκτώ οθόνες LCD στο εσωτερικό του, για να… βλέπεις γενικώς, επί οκτώ, αλλά και τα πιο σύγχρονα συστήματα ηλεκτρονικής – όχι όμως αυτόνομη οδήγηση. Και μαζί του φέρνει και την δέσμευση της Chrysler για πλήρη στροφή σε ηλεκτρικά οχήματα μέχρι το 2028!

Hyundai PnD

Τώρα, αυτό είναι αυτοκίνητο; Ναι, στην Άπω Ανατολή όπου η αισθητική τους βρίσκει ok οχήματα που μοιάζουν με κινούμενες μπάρες σαπουνιών, το PnD μπορεί να το βλέπουν πανέμορφο. Ο Κορεατικός γίγαντας, όμως, δεν σκέφτεται «αυτοκίνητα» για το οικολογικό και βιώσιμο μέλλον αλλά pods τα οποία θα κινούνται αυτόνομα μέσα στην πόλη και θα εκτελούν τόσο μεταφορές (προϊόντων και αντικειμένων) όσο και ανθρώπων, ενώ θα μπορούν να “παρκάρουν” και να μεταφέρονται σε μεγαλύτερες αποστάσεις σε ένα στόλο από μικρο-λεωφορεία.

Mercedes-Benz Vision EQXX

Στην εντελώς άλλη άκρη του φάσματος, τώρα, η Mercedes σίγουρα δε σκέφτεται pods, αλλά πραγματικά αυτοκίνητα. Νέα τεχνολογία μπαταριών, αυξημένη εμβέλεια που πλησιάζει τα 1000 χιλιόμετρα, εσωτερικό καλυμμένο από οθόνες… αλλά το piece de la resistance δεν είναι άλλο από την ίδια τη σχεδίαση του αυτοκινήτου, η οποία είναι… απερίγραπτη. Σαν να πάρεις τη φόρμα μιας Porsche 911, τα οπίσθια ενός Ford Mustang, το ρύγχος ενός Honda NSX, να προσθέσεις και μπόλικη αεροδυναμική, αλλά και άφθονο… sci-fi look, και έχεις το EQXX. Στα renders της Mercedes φαίνεται τόσο φουτουριστικά και αφύσικα αεροδυναμικό που, αν μας έλεγαν πως έχει αρνητική οπισθέλκουσα, θα τους πιστεύαμε.

Sony Vision-S 02

Προειδοποιήσαμε ότι έχουμε και εταιρείες που ξέρουμε για άλλα πράγματα. Η Sony φαίνεται να το έχει πάρει πολύ σοβαρά το ζήτημα της αυτοκίνησης και τώρα έρχεται με, όχι ένα, δύο αυτοκίνητα. Μικρή σημασία έχει πως πρόκειται, ουσιαστικά, για το ίδιο αυτοκίνητο σε άλλο περιτύλιγμα. Προφανώς είναι γεμάτα οθόνες στο εσωτερικό τους, αλλά η εξωτερική σχεδίαση είναι αρκετά νορμάλ για να βγει στους δρόμους και αυτούσια. Η Sony πάντως ανακοίνωσε πως βρίσκεται σε διαδικασία χτισίματος υποδομών για πωλήσεις αυτοκινήτων σε παγκόσμιο επίπεδο.

VinFast VF e35 – e36

Μιλάγαμε στην εισαγωγή και για άγνωστες start-ups. Να μία. Η VinFast έρχεται από το… Βιετνάμ και μέχρι τώρα έφτιαχνε βενζινοκίνητα αυτοκίνητα για την εγχώρια αγορά. Τώρα θέλει να βγει έξω από τα σύνορα και γι’ αυτό προσέλαβε το στούντιο Pininfarina για να της σχεδιάσει μερικά αυτοκίνητα που θα κάνουν τον απαραίτητο θόρυβο ενώ δεν θα μοιάζουν ούτε με κακέκτυπα ευρωπαϊκών μοντέλων αλλά ούτε και «κινούμενες μπάρες σαπουνιών». Η VinFast εζήτησεν, λοιπόν, και ο Pininfarina… παρέδωκεν δύο όντως όμορφα και μοντέρνα αυτοκίνητα, τα οποία μάλιστα είναι ηλεκτρικά, ενώ η ίδια η VinFast ανακοίνωσε πως σκοπεύει να φτιάξει εργοστάσιο στις… ΗΠΑ! Αυτό δεν είχαμε δει μέχρι τώρα…