16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Φτιάξε μια γραμματοσειρά

Φτιάξε μια γραμματοσειρά
Εάν πιστεύεις ότι είσαι καλλιγράφος γιατί να μην δημιουργήσεις τη δική σου γραμματοσειρά με τον γραφικό σου χαρακτήρα; Τώρα, μπορείς να το κάνεις και μάλιστα online.

Θεωρείς μήπως ότι τα κείμενα που τυπώνεις, είναι «άχρωμα και άγευστα», παρά το γεγονός πως έχεις στη διάθεσή σου εκατοντάδες γραμματοσειρές; Θα ήθελες να δώσεις έναν ιδιαίτερο και προσωπικό τόνο σε αυτά, με τα δικά σου γράμματα; Ή μήπως είσαι από αυτούς τους τυχερούς, των οποίων ο γραφικός χαρακτήρας είναι… Sans Serif;

Εν πάση περιπτώσει, αν θεωρείς πως ο δικός σου γραφικός χαρακτήρας – ή κάποιου γνωστού σου – είναι τόσο καλός που θα έπρεπε να γίνει γραμματοσειρά, τώρα μπορείς να το κάνεις! Και όχι, δεν χρειάζεται να κατεβάσεις κάποιο εξειδικευμένο πρόγραμμα και να κάτσεις να σχεδιάσεις διανυσματικές αναπαραστάσεις των γραμμάτων σου. Τώρα υπάρχει το Calligraphr!

Τι είναι το Calligraphr είναι ένα site (https://www.calligraphr.com/en/) το οποίο διαθέτει το δικό του web app για να μετατρέψει τα γράμματά σου σε κανονική γραμματοσειρά για υπολογιστή. Μπορείς να εξάγεις το τελικό αποτέλεσμα είτε ως TTF είτε ως OTF font file και να το χρησιμοποιήσεις στα Windows, στο macOS ή και στο smartphone σου και να βάλεις τα γράμματά σου όπου θες, είτε αυτό είναι ένα απλό κείμενο σε Word, είτε παρουσίαση Powerpoint, είτε κάποια δημιουργία σου σε Photoshop ή όποιο άλλο πρόγραμμα χρησιμοποιείς.

Το Calligraphr σου δίνει αρκετές δυνατότητες, ώστε να φτιάξεις το ιδανικό font. Για παράδειγμα, μπορείς να διαλέξεις εσύ ποιους χαρακτήρες θα περιέχει το font σου, συμπεριλαμβανομένων και τονισμένων γραμμάτων, συμβόλων και αριθμών. Σου επιτρέπει να συμπεριλάβεις διαφορετικές παραλλαγές του ίδιου γράμματος, ώστε το κείμενο να φαίνεται πιο τυχαίο. Μπορείς να επεξεργαστείς λεπτομέρειες του κάθε χαρακτήρα ξεχωριστά, ώστε να τελειοποιήσεις την εμφάνισή του. Τέλος, μπορείς να αποθηκεύσεις τη γραμματοσειρά στο site, ώστε να συνεχίσεις την επεξεργασία κάποια άλλη στιγμή.

Η υπηρεσία είναι δωρεάν, μεν, αλλά αν έχεις υψηλές βλέψεις, μπορείς να γίνεις συνδρομητής με 8 δολάρια το μήνα ή 24 δολάρια για 6 μήνες (έκπτωση 50%).

Στην πράξη

Η διαδικασία είναι απλή. Πηγαίνεις στο www.calligraphr.com/en και πατάς το Get Started for Free. Αφού βάλεις τα στοιχεία σου και κάνεις λογαριασμό, πατάς στο Start App.

Τα βήματα είναι απλά και το app του Calligraphr σου τα δείχνει καθαρά. Το πρώτο βήμα είναι να δημιουργήσεις ένα template για τη γραμματοσειρά σου. Βέβαια, η δωρεάν έκδοση υποστηρίζει έως 75 χαρακτήρες ανά font, αλλά αυτοί είναι αρκετοί για μια γλώσσα – πχ τα νέα Ελληνικά καλύπτουν ακριβώς αυτό τον αριθμό.

Ακολούθως, αφού διαλέξεις τους χαρακτήρες που θες, πατάς στο Download Template για να κατεβάσεις το υπόδειγμα – έχεις επιλογή μεταξύ αρχείου PDF και PNG. Αυτό θα πρέπει να το τυπώσεις. Στο χαρτί, θα πρέπει να πάρεις ένα μαύρο στυλό και να γράψεις τον κάθε χαρακτήρα ξεχωριστά, στο κουτάκι που σου παρέχεται.

Όταν τελειώσεις θα πρέπει να πάρεις τα συμπληρωμένα χαρτιά και να τα σκανάρεις ή να βγάλεις πολύ καλές φωτογραφίες με το κινητό ή τη φωτογραφική σου μηχανή. Προφανώς προτείνουμε τη λύση του scanner. Εάν δεν έχεις, μπορείς να προμηθευτείς ένα πολυμηχάνημα από κάποιο κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ.

Στη συνέχεια, πηγαίνεις στο My Fonts, πατάς το Upload Template και αρχίζεις και ανεβάζεις τα αρχεία εικόνας που βγήκαν από το scanner ή τις φωτογραφίες των χαρτιών με τους χαρακτήρες. Το app του Calligraphr θα επεξεργαστεί τις εικόνες και θα σου εμφανίσει τα αποτελέσματα. Εκεί θα μπορέσεις να κάνεις τις τελικές ρυθμίσεις σε κάθε χαρακτήρα.

Όταν τελειώσεις, απλά πατάς το Build Font και… είσαι έτοιμος να γράψεις χειρόγραφα από τον υπολογιστή σου!