80
COSMOTE Tips

Φύλαγε τα μάτια σου σαν τα… μάτια σου

Φύλαγε τα μάτια σου σαν τα… μάτια σου
Οι πολλές ώρες στην οθόνη καταπονούν τα μάτια σου. Ακολούθησε τις συμβουλές μας για να τα προστατέψεις.

Πολλοί εξ ημών περνάμε αρκετές ώρες την ημέρα κοιτάζοντας μια οθόνη υπολογιστή. Πόσο συχνά σκέφτεσαι, όμως, την επίδραση που έχει αυτή η πολύωρη καταπόνηση στα μάτια;

Διάβασε τις συμβουλές μας και σώσε τα μάτια σου.

Ασκήσεις

Ναι ναι, μη γελάς καθόλου. Καταλαβαίνουμε απολύτως πως δε μπορείς να σηκώνεσαι κάθε 45 λεπτά από το γραφείο σου και να ατενίζεις το άπειρο, για να ξεκουράζονται τα μάτια σου. Μπορείς όμως, κάθε 20 λεπτά περίπου να σηκώνεις τα μάτια σου από την οθόνη και να «χαζεύεις» κάποιο μακρινό αντικείμενο, τουλάχιστον 8-10 μέτρα μακριά, για 20-30 δευτερόλεπτα. Αυτό αρκεί για να χαλαρώσει τους μύες των ματιών. Αν δεν έχεις τίποτε τόσο μακρινό στο γραφείο, κοίτα έξω από κάποιο παράθυρο ή απλά… σήκω και περπάτα.

Ρύθμισε την οθόνη

Οι οθόνες παράγουν λευκό φως. Μελέτες έχουν δείξει πως η μπλε συνισταμένη αυτού του φωτός είναι κυρίως υπεύθυνη για την κούραση των ματιών. Τα Windows 10 έχουν ενσωματωμένο το υποσύστημα Night Mode, ενώ για άλλες εκδόσεις υπάρχει το πρόγραμμα f.lux, τα οποία μειώνουν το μπλε από την οθόνη, έτσι ώστε το φως της να είναι πιο ξεκούραστο για τα μάτια. Προφανώς αυτό είναι ανεπίτρεπτο σε γραφίστες, φωτογράφους και για όσους η απολύτως πιστή χρωματική απόδοση είναι απαραίτητη. Για όλους τους άλλους, όμως, το Night Mode μπορεί να γίνει απαραίτητο.

Ειδικά γυαλιά

Αν ήδη φοράς γυαλιά, φρόντισε το επόμενο ζευγάρι που θα πάρεις να έχει ειδικές επιστρώσεις που μειώνουν τις ανακλάσεις και το μπλε φως, για τη χρήση οθόνης. Αν όχι, υπάρχουν και γυαλιά με απλά κρύσταλλα και τις αντίστοιχες επιστρώσεις, χωρίς παραμόρφωση.

Απόσταση οθόνης

Η οθόνη δεν πρέπει να βρίσκεται πιο κοντά από μισό μέτρο από τα μάτια σου, και όχι πιο μακριά από 75 εκατοστά. Αν δε μπορείς να δεις, τότε μάλλον χρειάζεσαι γυαλιά και όχι να φέρεις την οθόνη πιο κοντά. Επίσης το πάνω μέρος της οθόνης θα πρέπει να βρίσκεται ελάχιστα πιο πάνω από το επίπεδο των ματιών σου, με ελαφρά κλίση προς τα πίσω.

Αντανακλάσεις

Αν έχεις σβηστή την οθόνη και πάνω της μπορείς να δεις αντανάκλαση του ήλιου, κάποιας λάμπας ή άλλης πηγής φωτός, καλό θα ήταν να αλλάξεις τον προσανατολισμό της οθόνης, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι αντανακλάσεις που οδηγούν σε θαμπάδα.

Φωτισμός

Μην κάθεσαι σε σκοτεινό δωμάτιο. Φρόντισε ο χώρος στον οποίο δουλεύεις να φωτίζεται απαλά και περιφερειακά. Αν γίνεται, βάλε μια μικρής έντασης λάμπα ακριβώς πίσω από την οθόνη.

Τέλος, ειδικά αν φοράς γυαλιά, αν καταλαβαίνεις πως τα μάτια σου ξεραίνονται λόγω της πολύωρης χρήσης υπολογιστή, πήγαινε στο κοντινότερο φαρμακείο και πάρε κάποιο ενυδατικό κολλύριο ή απλά φυσιολογικό ορό σε σταγόνες, και χρησιμοποίησέ το τακτικά!