16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Χειρόγραφο κείμενο απευθείας στον υπολογιστή

Χειρόγραφο κείμενο απευθείας στον υπολογιστή
Πώς με την κάμερα του κινητού, μπορείς να μετατρέψεις χειρόγραφο κείμενο σε ψηφιακό και μάλιστα να το στείλεις στον υπολογιστή σου. Γνώρισε άλλη μια εκπληκτική δυνατότητα του Google Lens app.

Το Google Lens είναι ένα σύστημα το οποίο έχει φέρει η Google στη ζωή μας, το οποίο έχει τεράστια δυναμική και την προοπτική, στο μέλλον, να αλλάξει τον κόσμο που ζούμε. Πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο θα ονομάζαμε «αναγνώρισης εικόνας». Η δύναμή του πηγάζει από τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που υπάρχουν πίσω του και τα οποία το κάνουν να μπορεί να αναγνωρίσει αντικείμενα στην οποιαδήποτε εικόνα και να μας δώσει πληροφορίες για αυτά! Κυρίως λειτουργεί χρησιμοποιώντας την κάμερα του smartphone μας και μπορεί να αναγνωρίσει, για παράδειγμα, ένα λουλούδι ή ένα ζώο και να μας δώσει πληροφορίες για αυτά, να μεταφράσει πινακίδες, ακόμη και να εντοπίσει κάποιο προϊόν απλά από μια φωτογραφία του.

Τώρα μπορεί και να διαβάσει χειρόγραφο κείμενο, κάνοντας ένα είδος OCR (Optical Character Recognition) και να μετατρέψει μια οποιαδήποτε σελίδα σε ψηφιακό κείμενο.

Η νέα αυτή λειτουργία προστέθηκε προσφάτως και, για να λειτουργήσει, απαιτεί να έχεις εγκατεστημένη την τελευταία έκδοση του Chrome καθώς και το app του Lens για Android ή για iOS. Επίσης θα πρέπει να είσαι συνδεδεμένος και στα δύο με τον ίδιο λογαριασμό Google (εφόσον έχεις Android κινητό, είσαι).

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ανοίξεις το app, να σημαδέψεις με την κάμερα το κείμενο που θες να μεταφέρεις, να το επιλέξεις στην οθόνη και να πατήσεις Copy. Έπειτα μπορείς να ανοίξεις ένα νέο κενό αρχείο στο Google Docs (μέσω του Chrome) και απλά πατώντας Paste να δεις το κείμενο να αντιγράφεται στο αρχείο σου!

Βέβαια ακόμη και οι προηγμένοι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης της Google δε μπορούν να κάνουν θαύματα, επομένως αν ο γραφικός σου χαρακτήρας δεν είναι ιδιαιτέρως καλός, τότε μην περιμένεις να δεις σωστό κείμενο στο έγγραφο. Από την άλλη, αν τα γράμματά σου δεν είναι ορνιθοσκαλίσματά, τότε η λειτουργία αυτή μπορεί να σε γλυτώσει από πολύ κόπο, μιας και η διόρθωση μερικών λέξεων είναι σαφώς πιο γρήγορη – τις περισσότερες φορές – από την πληκτρολόγηση ολόκληρου του κειμένου.

Εκτός του Copy – Paste, βέβαια, το Lens σου δίνει και άλλες δυνατότητες, όπως να κάνεις Google Search με το κείμενο που επέλεξες ή απλά να το ακούσεις να προφέρεται.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν δεν λειτουργεί τέλεια, το Google Lens είναι περισσότερο όνειρο για ένα πρόγραμμα το οποίο θα μπορεί να αναγνωρίσει οτιδήποτε βάλεις μπροστά του, είτε αυτό είναι κείμενο, είτε αντικείμενο. Αυτά, όμως, στο μέλλον. Για την ώρα, αν κάνεις καλά γράμματα, μπορεί να διαβάσει τις σημειώσεις σου!