4
Υγεία & Fitness

Χρησιμοποιείς ιατρική συσκευή; Προσοχή στο iPhone 12

Χρησιμοποιείς ιατρική συσκευή; Προσοχή στο iPhone 12
Εάν έχεις βηματοδότη ή χρησιμοποιείς κάποια άλλη ιατρική συσκευή, μάθε ότι θα πρέπει να κρατάς το iPhone 12 και τους φορτιστές MagSafe σε απόσταση ασφαλείας. Όλες οι οδηγίες που έχει δώσει η Apple για το θέμα

Από την πρώτη στιγμή της κυκλοφορίας της σειράς των iPhone 12, καθώς και των αξεσουάρ MagSafe, η Apple είχε αναφέρει πως ίσως έχουν θέμα με συσκευές ιατρικής φύσεως, όπως απινιδωτές ή και βηματοδότες. Αργότερα εξέδωσε και ειδικές οδηγίες για όσους χρησιμοποιούν ιατρικές συσκευές. Το ρεζουμέ των οδηγιών είναι απλό: κράτα το iPhone 12 και τα αξεσουάρ MagSafe σε απόσταση από τη συσκευή σου.

Η ίδια η Apple σπεύδει να εξηγήσει πως τα iPhone 12 περιλαμβάνουν μαγνήτες. Εκτός αυτών, όπως και όλα τα υπόλοιπα smartphones και λοιπές παρόμοιες συσκευές, διαθέτουν εξαρτήματα τα οποία εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Επίσης, και τα αξεσουάρ MagSafe περιλαμβάνουν μαγνήτες, ενώ οι φορτιστές MagSafe Charger και MagSafe Duo Charger περιλαμβάνουν και πομπούς. Αυτοί οι μαγνήτες και οι πομποί θα μπορούσαν να επηρρεάσουν τη λειτουργία ιατρικών συσκευών.

Συγκεκριμένα «Ιατρικές συσκευές όπως εμφυτευμένοι βηματοδότες και απινιδωτές ίσως περιέχουν αισθητήρες οι οποίοι αντιδρούν σε μαγνήτες και πομπούς σε κοντινή απόσταση. Προς αποφυγήν οποιασδήποτε επίδρασης σε τέτοιες συσκευές, έχετε το iPhone και τα αξεσουάρ MagSafe σε ασφαλή απόσταση από αυτές τις συσκευές (πάνω από 15 εκατοστά ή 30 εκατοστά κατά την ασύρματη φόρτιση). Για πιο εξειδικευμένες οδηγίες, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή τον κατασκευαστή της συσκευής σας».

Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, το παρόν άρθρο δεν κάνει κριτική στην Apple· άλλωστε, οι ίδιες προφυλάξεις ισχύουν και για άλλες συσκευές, όπως ηλεκτρονικά τσιγάρα ή ακόμη και activity trackers τα οποία περιλαμβάνουν μαγνήτες. Τα iPhone 12 της Apple διαθέτουν μια σειρά από μαγνήτες τοποθετημένους κυκλικά, ώστε να «κολλάνε» πάνω τους τα αξεσουάρ της σειράς MagSafe. Η ασφάλεια αυτών των μοντέλων μελετήθηκε από ερευνητές του Henry Ford Heart and Vascular Institute, όταν οι οποίοι βρήκαν στοιχεία πως το iPhone 12 επηρρέαζε τη λειτουργία κάποιων απινιδωτών. Οι συμβουλές της Apple και των ειδικών για το iPhone 12 δεν διαφέρουν από αυτές για άλλες συσκευές με παρόμοια χαρακτηριστικά και σε καμία περίπτωση τα συγκεκριμένα προϊόντα της Apple δεν είναι τα μοναδικά που χρήζουν τέτοιας προσοχής.