4
Υγεία & Fitness

Ψηφιακή πλοήγηση για τυφλούς

Ψηφιακή πλοήγηση για τυφλούς
Η εξέλιξη των Google Maps συνεχίζεται. Η τελευταία προσθήκη περιλαμβάνει αναλυτικές φωνητικές οδηγίες για ανθρώπους με προβλήματα όρασης.

Η όραση είναι πιθανότατα η πιο πολύτιμη αίσθηση και, ταυτοχρόνως, αυτή χωρίς την οποία είναι δύσκολο να φανταστούμε πως θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε στον κόσμο. Κι όμως, υπάρχουν δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη οι οποίοι είναι εντελώς τυφλοί και άλλες μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια, οι οποίοι έχουν σοβαρά προβλήματα όρασης. Και ενώ όλους εμάς τους υπόλοιπους τα πράγματα φαίνονται να είναι εύκολα, δεν ισχύει το ίδιο και για αυτούς.

Σκέψου απλά την τελευταία φορά που βγήκες από το σπίτι για να πας σε ένα άγνωστο μέρος. Πόσο περπάτησες; Πόσους δρόμους διέσχισες; Ποιες διασταυρώσεις ήταν οι πιο περίπλοκες; Πως κατάλαβες ότι πρέπει να στρίψεις; Και το πιο σημαντικό: πως ήξερες πως δεν έχεις χαθεί; Σκέψου τώρα να έκανες την ίδια διαδρομή με κλειστά μάτια!

Η Google το έχει σκεφτεί και μάλιστα έχει δουλέψει πάνω σε διάφορες τεχνολογίες για να κάνει τη ζωή αυτών των συνανθρώπων μας πιο εύκολη. Τώρα εισάγει μια νέα λειτουργία στο Google Maps, τη φωνητική πλοήγηση.

Το Google Maps πλέον μπορεί να σε καθοδηγεί με λεπτομερείς οδηγίες, επιβεβαίωση πως είσαι στον σωστό δρόμο και ακολουθείς τη σωστή πορεία, την απόσταση μέχρι την επόμενη στροφή αλλά και τη διεύθυνση που ακολουθείς. Όποτε πλησιάζεις μεγάλες διασταυρώσεις, σε ειδοποιεί ώστε να περάσεις με πολύ προσοχή, αλλά και εάν παρεκκλίνεις της πορείας κατά λάθος, σου λέει πως η πορεία σου έχει αλλάξει και επανυπολογίζει την διαδρομή.

Οι συχνές ειδοποιήσεις που δίνει το Google Maps δεν έχουν μόνο στόχο την πληροφόρηση, αλλά και το να κρατούν τα άτομα με προβλήματα όρασης ενήμερα, ώστε να κινούνται με αυτοπεποίθηση και σιγουριά, όποτε κινούνται μόνα τους.

Όσοι το έχουν δοκιμάσει, αναφέρουν πως οι συνεχείς ενημερώσεις, αν και μπορεί να μην ακούγονται σημαντικές για όσους δεν έχουν προβλήματα όρασης, γρήγορα περνούν στο υπόβαθρο και τους επιτρέπουν να εστιάσουν περισσότερο στις δικές τους σκέψεις, παρά να ανησυχούν για την διαδρομή, ενώ τους ανοίγει νέες δυνατότητες για να εξερευνήσουν νέα και άγνωστα μέρη.

Η τεχνολογία αυτή, αν και έχει δημιουργηθεί για ανθρώπους που έχουν προβλήματα όρασης, μπορεί να γίνει χρήσιμη ακόμη και για όλους τους υπόλοιπους, επιτρέποντας το περπάτημα σε άγνωστα μέρη, χωρίς την ανάγκη για συνεχή έλεγχο του smartphone.

Η φωνητική πλοήγηση κυκλοφόρησε τον προηγούμενο μήνα στα Αγγλικά στις ΗΠΑ και στα Ιαπωνικά στην Ιαπωνία, αλλά σύντομα θα προστεθούν και άλλες γλώσσες και χώρες.

Για να το ενεργοποιήσεις, πηγαίνεις στις ρυθμίσεις του Google Maps και επιλέγεις το Navigation. Στο τέλος της λίστας θα βρεις την επιλογή για ενεργοποίηση του Detailed voice guidance, κάτω από την επικεφαλίδα Walking options.

Δείτε πώς λειτουργεί το voice guidance στο παρακάτω βίντεο: