14
Πολίτης του Σήμερα

Ψηφιακοί χάρτες στην υπηρεσία των ατόμων με ειδικές ανάγκες

Ψηφιακοί χάρτες στην υπηρεσία των ατόμων με ειδικές ανάγκες
Το Google Maps δεν σταματά να εξελίσσεται προσθέτοντας συνεχώς νέα features. Το πιο καινούριο σκοπεύει να βοηθά τα άτομα που κινούνται με αμαξίδιο, καθώς θα εμφανίζει όλα τα σημεία που είναι προσβάσιμα.

Η Google εταιρεία επενδύει τεράστια ποσά για την ανάπτυξη εφαρμογών και την προσθήκη λειτουργιών στις υφιστάμενες υπηρεσίες της, οι οποίες ουδόλως μπορούν να χαρακτηριστούν ως εμπορικές. Μεταξύ των πολλών πειραμάτων και ερευνών, μεγάλο βάρος φαίνεται να πέφτει σε τεχνολογίες οι οποίες αφορούν ειδικές ομάδες του πληθυσμού, με ιδιαίτερες ανάγκες. Έχουμε καλύψει αρκετές από αυτές, όπως τις τεχνολογίες πλοήγησης και ανάγνωσης για τυφλούς, ή τις τεχνολογίες μετατροπής ήχου σε γραπτό κείμενο, για κωφούς. Τώρα ήρθε η ώρα για τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.

Η Google ανακοίνωσε το νέο χαρακτηριστικό Accessible Places (Προσβάσιμα Μέρη), το οποίο προστίθεται ως λειτουργία τόσο στο Google Maps όσο και στο Google Search.

Το Accessible Places πρόκειται να προσθέσει ενδείξεις και πληροφορίες στις προαναφερθείσες υπηρεσίες, έτσι ώστε να είναι φανερό, για όσους χρησιμοποιούν αμαξίδιο ή κάποιο άλλο βοήθημα, ποια μέρη τα οποία θέλουν να επισκεφθούν είναι προσβάσιμα. Για παράδειγμα, αν ένα εστιατόριο ή άλλη επιχείρηση διαθέτει προσβάσιμη είσοδο, αυτό θα εμφανιστεί μέσω του κατάλληλου εικονιδίου στο χάρτη. Επίσης θα φαίνεται αν υπάρχει προσβάσιμη θέση parking, κατάλληλα διαμορφωμένες τουαλέτες και, προφανώς, κατάλληλες θέσεις. Αλλά εξ ίσου καθαρά θα εμφανίζεται και το αντίστροφο: οι ενδείξεις για τοποθεσίες οι οποίες δεν έχουν κατάλληλες υποδομές θα είναι σαφείς και ευδιάκριτες.

Μπορείς να ενεργοποιήσεις το χαρακτηριστικό αυτό στην τελευταία έκδοση του app του Google Maps, όταν βέβαια το χαρακτηριστικό αυτό ενεργοποιηθεί και στη χώρα μας, πηγαίνοντας στα settings του app, και ενεργοποιώντας την επιλογή Accessible Places μέσα από την περιοχή Accessibility των ρυθμίσεων.