7
Τεχνολογία

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τα Windows 11

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τα Windows 11
Η Microsoft ανακοίνωσε τα Windows 11 που θα κυκλοφορήσουν σε ελάχιστους μήνες. Μάθε όλα τα νέα χαρακτηριστικά και κυρίως εάν θα μπορέσεις να αναβαθμίσεις το δικό σου PC.

Όπως αναφέρουμε και σε άλλο άρθρο, τα Windows 11 είναι τα νέα Windows, μετά τα… τελευταία! Βλέπεις, πριν από 6 χρόνια, όταν κυκλοφόρησαν τα Windows 10, η Microsoft είχε άλλες ιδέες. Το σκεπτικό ήταν πως τα Windows 10 θα ανανεώνονταν σταδιακά, με μεγάλα updates χοντρικά δύο φορές τον χρόνο, αλλά θα παρέμεναν… Windows 10. Αυτό που θα άλλαζε θα ήταν η υπο-έκδοση. Μετά από 6 χρόνια, είδαμε πως οι υποεκδόσεις αναφέρονται με τα δύο ψηφία του έτους, το γράμμα h και τον αριθμό 1 ή 2. Με άλλα λόγια, το 18h1 είναι το πρώτο update του 2018, το 20h2 αντιστοιχεί στο 2ο update του 2020 και ούτω καθ’ εξής.

Έξι χρόνια είναι μια αιωνιότητα στον κόσμο της πληροφορικής, όμως, και τώρα η Microsoft αποφάσισε πως, τελικά, το 11 είναι πολύ ωραίος αριθμός για να τον αφήσουν παραπονεμένο· όπερ και εγένετω Windows 11.

Ας δούμε, όμως, εν τάχει, τι νέο φέρνουν τα Windows 11 στους υπολογιστές μας (τουλάχιστον όσους πληρούν τις απαιτήσεις, αλλά αυτό στο τέλος).

Νέα σχεδίαση

Το πιο σημαντικό πράγμα στα Windows – και σε οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα – είναι αυτό που οι Αμερικάνοι ονομάζουν eye candy. Με άλλα λόγια, το οπτικό μέρος, αυτό που βλέπουμε στην οθόνη. Ποιος νοιάζεται, τώρα, για κάποια κρυπτική λειτουργία στον πυρήνα των Windows, όταν… τα παράθυρα έχουν στρογγυλεμένες γωνίες; Ναι, έχουν. Ελάχιστα, βέβαια, μη νομίζεις πως ξαφνικά τα Windows μετατράπηκαν σε… φινιστρίνια! Αλλά μετά από 6 χρόνια ορθών γωνιών, τα παράθυρα των 11 έχουν μια σαφή καμπυλότητα.

Μια άλλη σοκαριστική αλλαγή είναι αυτή στην taskbar. Πλέον, τα εικονίδια και το start button δεν βρίσκονται τέρμα αριστερά, αλλά στοιχίζονται στο κέντρο! Όπως στα Macintosh! Οποία ύβρις! Μην ανησυχείς, όμως, αν η αμαρτία είναι πολύ μεγάλη για να την αντέξει η ψυχοσύνθεσή σου, μπορείς να επαναφέρεις την taskbar στην τάξη και στα αριστερά.

Γενικά, το look των Windows 11 είναι πειραγμένο παντού. Βλέπουμε επανασχεδιασμένα εικονίδια, μεγαλύτερη χρήση της διαφάνειας σε επιφάνειες και παράθυρα, πιο μίνιμαλ επιλογές σε διάφορα μέρη, τα tiles που είχαμε πρωτοδεί στα Windows 8 μας αφήνουν χρόνους, και βέβαια την συνέχιση της προσπάθειας ενοποίησης του Internet στο desktop, όπως έχει ήδη γίνει και στα Windows 10 με το εικονίδιο με τον καιρό στα δεξιά της taskbar. Για αυτό επανέρχονται και τα widgets που είχαμε να δούμε από την εποχή των Windows Vista.

Δες το παρακάτω βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Microsoft:

Snap & Desktops

Θα το αναφέρουμε στα γρήγορα, καθώς είναι ένα χαρακτηριστικό το οποίο έχουμε δει ελάχιστα σε χρήση από τον περισσότερο κόσμο. Η δυνατότητα αυτόματης στοίχισης των παραθύρων, δίπλα-δίπλα, βελτιώνεται και αποκτά περισσότερες επιλογές. Τώρα μπορείς να βάλεις και τρία παράθυρα στοιχισμένα οριζοντίως, δύο αλλά με το ένα σε διπλάσιο πλάτος, ένα συν δύο κάθετα, τέσσερα σε σταυρό, μεταξύ άλλων. Και μάλιστα, αυτά είναι ρυθμιζόμενα, ενώ η Microsoft έχει προσπαθήσει να κάνει τη μετάβαση από εξωτερική οθόνη σε εσωτερική ή την αποσύνδεση εξωτερικής οθόνης να μην σπέρνουν τον τρόμο στη θέση και στο μέγεθος των διάφορων παραθύρων, όπως γίνεται μέχρι σήμερα.

Επίσης, τα virtual desktops αναβαθμίζονται και πλέον μπορείς να αλλάξεις μεμονωμένα wallpaper ή χρώματα σε καθένα, για να μπορείς να τα ξεχωρίζεις με μια ματιά.

Android apps στα Windows; Κι όμως!

Όχι, δεν κάναμε λάθος. Τα Windows 11 πλέον μπορούν να τρέξουν apps για Android! Και μάλιστα η Microsoft συνεργάζεται με την Amazon και το δικό της app store, βάζοντας τα apps και στο Microsoft Store. Με τα Windows 11 θα μπορείς να τρέξεις όποιο app επιθυμείς, σε παράθυρο, με το δικό του εικονίδιο!

Πότε;

Τα Windows 11 θα κυκλοφορήσουν κάποια στιγμή μέχρι το τέλος του έτους. Αρχικά οι φήμες μιλούσαν για τις γιορτές των Χριστουγέννων, αλλά η αίσθηση είναι πως θα τα δούμε πιο νωρίς, ίσως και τον Οκτώβριο.

Απαιτήσεις

Εδώ είναι που γίνεται χαμός, από τη στιγμή που η Microsoft ανακοίνωσε τις ελάχιστες απαιτήσεις. Σε γενικές γραμμές, οι απαιτήσεις είναι πολύ λογικές. Υπερβολικά λογικές. Επεξεργαστής στο 1GHz ή άνω, με 2 πυρήνες ή περισσότερους, 4GB RAM, 64GB δίσκο, κάρτα γραφικών επιπέδου DirectX 12 ή νεότερη με driver WDDM 2.0, και λοιπά. Κάπου στα ψιλά γράμματα, όμως, οι παρατηρητικοί είδαν και κάτι δυσοίωνο: απαίτηση για UEFI firmware με δυνατότητα Secure Boot, αλλά και… TPM 2.0 (Trusted Platform Module)! Ειδικά αυτό το τελευταίο είναι κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα σύνηθες, ειδικά σε συναρμολογημένους υπολογιστές. Αλλά αυτό δεν ήταν το χειρότερο. Το χειρότερο ήταν πως οι υπερβολικά λογικές απαιτήσεις της Microsoft για επεξεργαστή, έκρυβαν μια έκπληξη: υπάρχει λίστα με τους επεξεργαστές από τις AMD και Intel οι οποίοι θα επιτρέπεται να τρέχουν τα Windows 11, και η λίστα αυτή περιλαμβάνει μόνο τα μοντέλα τριών ετών και νεότερα! Από πλευράς Intel υποστηρίζονται Core i3/5/7/9 8ης γενιάς και άνω (αριθμός μοντέλου 8000 και πάνω), ενώ από την AMD υποστηρίζονται οι Ryzen 3/5/7/9 3ης γενιάς ή νεότεροι (αριθμός μοντέλου 3000 και άνω). Και μάλιστα χωρίς αυτή η απαίτηση να σχετίζεται με την ισχύ του κάθε επεξεργαστή, μιας και υποστηρίζονται, για παράδειγμα, οι ταπεινοί Core i3 8ης γενιάς, αλλά όχι οι πανίσχυροι Core i7 7ης γενιάς και κάτω!

Συνολικά, έχουμε να παρατηρήσουμε πως… η Microsoft ίσως και να κατάφερε να χαλάσει χωρίς λόγο το κλίμα για τα νέα Windows, πριν καν κυκλοφορήσουν, με τις περίεργες απαιτήσεις της. Μπορεί κάποιες (Secure Boot, TPM) να δικαιολογούνται με γνώμονα την ασφάλεια, οι περίεργες απαιτήσεις για επεξεργαστές (σχεδόν) τελευταίας γενιάς, όμως, είναι πολύ δύσκολο να εξηγηθούν. Κατά τα άλλα, τα Windows 11 φαίνεται πως είναι μια αξιόλογη αναβάθμιση στα Windows 10, αλλά όχι τόσο ριζοσπαστική που δεν θα μπορούσε να αποτελέσει ένα update, πχ 21h2. Αξίζει η αναβάθμιση; Σίγουρα ναι. Αξίζει να αγοράσεις νέο υπολογιστή, όμως, μόνο και μόνο γιατί ο παλιός δεν καλύπτει τις περίεργες απαιτήσεις της Microsoft; Σίγουρα όχι.

https://www.microsoft.com/en-id/videoplayer/embed/RWFAqd?pid=player-container2-oneplayer&postJsllMsg=true&autoplay=true&mute=false&loop=false&market=en-id&useAdaptive=false&playFullScreen=false