8
Ψυχαγωγία

Όλες οι φωτογραφίες που έχεις τραβήξει, σε χάρτη

Όλες οι φωτογραφίες που έχεις τραβήξει, σε χάρτη
Μια νέα δυνατότητα του ανανεωμένου Google Photos σου δείχνει όλες τις φωτογραφίες που έχεις τραβήξει σε έναν χάρτη, τον λεγόμενο Heat Map

Το Google Photos είναι ένα από τα apps που δίνει δωρεάν η Google σε όλους τους χρήστες του Android (και όχι μόνο), το οποίο εμπίπτει στην κατηγορία αυτή των apps που πάντα χρειαζόσουν αλλά δεν το ήξερες. Οι δυνατότητές του είναι πολλές και μπορεί να βοηθήσει όλους τους χρήστες smartphone, αλλά πολύ περισσότερο όσους βγάζουν πολλές φωτογραφίες, να οργανώσουν τις φωτογραφίες τους και να μπορούν να εντοπίζουν εύκολα και γρήγορα αυτές που θέλουν.

Τώρα, αφού έχει δεχθεί και τις περιποιήσεις των προγραμματιστών της Google με μια καλή επανασχεδίαση, το Google Photos αποκτά και άλλη μια λειτουργία: αυτήν του Map View. Το Map View είναι μια επιπλέον οπτική, ένας νέος τρόπος οργάνωσης των φωτογραφιών, με βάση το μέρος στο οποίο έχουν ληφθεί. Δεδομένου πως όλα τα smartphones διαθέτουν και σύστημα γεωεντοπισμού GPS, και πως κάθε φωτογραφία «κουβαλάει» μαζί της πληροφορίες για τον τόπο που βγήκε, ήταν απλά θέμα χρόνου. Η Google άκουσε τις επιθυμίες των χρηστών της και τώρα σου δίνει την επιλογή να ανοίξεις το Google Photos και να δεις όλες τις τοποθεσίες στις οποίες έχεις βγάλει φωτογραφίες, μαρκαρισμένες πάνω σε ένα χάρτη!

Τι πρέπει να κάνεις; Απλά, να κάνεις update το app, ώστε να πάρεις την έκδοση 5.0 η οποία έχει τη νέα αυτή δυνατότητα. Μετά την επανασχεδίαση, το Google Photos έχει τετράγωνες εικόνες στο πάνω μέρος, εκεί που προηγουμένως βρίσκονταν τα «κυκλάκια» τύπου Instagram. Επίσης, στο κάτω μέρος πλέον υπάρχουν μόνο τρεις επιλογές, τα Photos, Search και Library. Για να δεις τον χάρτη, θα πρέπει να πατήσεις στο Search.

Στη σελίδα του Search, ο χάρτης βρίσκεται υπό τον τίτλο Places και είναι η δεύτερη περιοχή, αμέσως μετά το People & Pets. Η Google θα σε πληροφορήσει, την πρώτη φορά που θα το ανοίξεις, πως εντοπίζει τα μέρη τόσο με βάση τις πληροφορίες GPS που περιέχει κάθε αρχείο φωτογραφίας ή, αν δεν υπάρχουν, προσπαθώντας να ταυτοποιήσει συγκεκριμένα μνημεία ή άλλα αξιοθέατα που τυχόν υπάρχουν στη φωτογραφία και συσχετίζοντάς τα με τα μέρη που επισκέπτεσαι. Βέβαια, το σύστημα αυτό δεν είναι αλάνθαστο, επομένως μπορεί να δεις κάποιες φωτογραφίες που έβγαλες στα… Γρεβενά να τοποθετούνται από τη Google στο… Γουαϊόμινγκ.

Στο πάνω μέρος της σελίδας θα δεις και το λεγόμενο heat map, το οποίο τονίζει κάθε περιοχή αναλόγως με τον αριθμό των φωτογραφιών τις οποίες έχεις βγάλει στο κάθε μέρος. Αυτό είναι και το ενδιαφέρον. Με τη νέα λειτουργία του Google Photos, μπορείς να εντοπίσεις φωτογραφίες τις οποίες θυμάσαι πού τις τράβηξες αλλά όχι πότε!

Κλείνοντας, αφού το άρθρο αυτό μιλάει για φωτογραφίες και κινητά, θεωρούμε υποχρέωσή μας να σου θυμίσουμε ότι τα κορυφαία φωτογραφικά κινητά θα τα βρεις σε ένα κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ και COSMOTE.