7
Τεχνολογία

“Όλο μια οθόνη”. Μια νέα εποχή ξεκινά για τα smartphones

“Όλο μια οθόνη”. Μια νέα εποχή ξεκινά για τα smartphones
Το iPhone X που σηματοδοτεί δέκα χρόνια από την παρουσίαση του πρώτου μοντέλου καταφθάνει και είναι γεμάτο υψηλή τεχνολογία, ενώ ενσωματώνει και έναν εντελώς νέο τρόπο αλληλεπίδρασης μαζί του. Οι προπαραγγελίες έχουν ξεκινήσει.

Στις 12 Σεπτεμβρίου στην κατάμεστη αίθουσα Steve Jobs Theater στο ολοκαίνουριο Apple park στο Cupertino της Καλιφόρνια δεν πραγματοποιήθηκε μόνο η παρουσίαση της νέας σειράς των smartphones και λοιπών συσκευών της εταιρείας, αλλά ουσιαστικά η νέα τάση στο συγκεκριμένο χώρο, διότι όπως και να το κάνουμε η συγκεκριμένη εταιρεία οδηγεί τις εξελίξεις ολόκληρης της αγοράς.

Για πρώτη φορά δεν παρουσιάστηκαν μόνο τα δύο καινούρια μοντέλα, το “σκέτο” και το Plus, αλλά και το επετειακό X το οποίο όπως είναι φυσικό τράβηξε όλα τα βλέμματα για τον πρωτοποριακό σχεδιασμό του, την τεχνολογία που ενσωματώνει και τους νέους τρόπους αλληλεπίδρασης μαζί του.
Αν και ο Tim Cook το άφησε για το τέλος, εμείς θα ξεκινήσουμε από αυτό.

Αναγνώριση προσώπου και AR

Η νέα τάση που έχουμε ήδη δει από άλλους κατασκευαστές είναι η εξάλειψη των περιθωρίων της οθόνης (τα γνωστά μας bezels) σε σημείο, μάλιστα, που να μην υπάρχει πια κανένα κουμπί στο μπροστινό μέρος. Τα κορυφαία smartphones που θα δούμε το επόμενο διάστημα λοιπόν από όλες τις εταιρείες αναμένεται να είναι χωρίς καθόλου bezel.

Το iPhone Χ όμως, μαζί με το home button καταργεί και την τεχνολογία αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων (Touch ID). Ωστόσο, η βιομετρία παραμένει ως τρόπος αναγνώρισης του χρήστη και μάλιστα τώρα γίνεται ακόμα πιο ασφαλής. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στην αναγνώριση του προσώπου (Face ID). Η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει τελειοποιηθεί από τους μηχανικούς της εταιρείας και για την αξιοποίησή της δεν χρησιμοποιείται μόνο η μπροστινή κάμερα, αλλά και διάφοροι αισθητήρες που καταγράφουν με ακρίβεια το τρισδιάστατο ανάγλυφο του προσώπου του χρήστη, καθιστώντας πρακτικά αδύνατο να το ξεγελάσει κανείς. Με το Face ID θα πραγματοποιούνται πλέον και οι mobile πληρωμές μέσω του Apple Pay και όπως είναι φυσικό μια νέα τάση θα ξεκινήσει και στο χώρο των ηλεκτρονικών πληρωμών με χρήση smartphone.

Οι νέοι αισθητήρες σε συνδυασμό με το νέο επεξεργαστή Α11 Bionic με neural engine μετατρέπουν τα νέα iPhones σε πλατφόρμες επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality – AR). Θυμάσαι το χαμό που είχε γίνει πριν μερικούς μήνες με το Pockemon Go; Ε λοιπόν, αυτό δεν έχει καμία σχέση με ο,τι πρόκειται να συμβεί τώρα, όχι μόνο στο χώρο του gaming, αλλά παντού. Το augmented reality ενσωματώνει εικονικά στοιχεία και δεδομένα στον πραγματικό κόσμο όπως τον βλέπεις από την οθόνη του κινητού και αναμένεται να βρει πολλές εφαρμογές. Ήδη τα πρώτα εντυπωσιακά apps έχουν ξεκινήσει να κάνουν την εμφάνισή τους. Ο χώρος του augmented reality προμηνύεται συναρπαστικός, ειδικά τώρα που και η Apple μπήκε στο χώρο.

 

Καλώδια τέλος!

Άλλο ένα σημαντικό χαρακτηριστικό και νέα τεχνολογική τάση είναι η δυνατότητα ασύρματης φόρτισης. Δεν είναι κάτι καινούριο, αλλά για πρώτη φορά κυκλοφορεί iPhone με ασύρματη φόρτιση. Μάλιστα, υιοθετείται το πρωτόκολλο Qi πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει φορτιστές από άλλους κατασκευαστές. Έτσι ξεμπλέκεις από τα καλώδια μια για πάντα.

Οι προπαραγγελίες ξεκίνησαν

Τα νέα iPhone 8, iPhone 8 Plus, θα είναι διαθέσιμα σε Ελλάδα και Κύπρο στις 29 Σεπτεμβρίου, ενώ το iPhone X θα είναι διαθέσιμο σε Ελλάδα και Κύπρο στις 3 Νοεμβρίου. Εάν θέλεις να είσαι από τους πρώτους που θα πάρουν στα χέρια τους τις νέες συσκευές, μπορείς να εγγραφής στη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος που θα βρεις στην COSMOTE και τον ΓΕΡΜΑΝΟ.