16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Όχι, δεν θέλω ειδοποιήσεις!

Όχι, δεν θέλω ειδοποιήσεις!
Μάθε πώς να απενεργοποιείς τα ενοχλητικά pop-up στον Chrome από websites που θέλουν να σου στέλνουν ειδοποιήσεις και σέρφαρε στο Internet με ηρεμία.

Η ψυχική μας υγεία είναι υπεράνω όλων. Όπως και στο σπίτι σου, όταν κάθεσαι να χαλαρώσεις και να δεις μια ταινία ή να διαβάσεις μια εφημερίδα, δεν θες τα τηλέφωνα ή τα κουδούνια να χτυπούν κάθε τρεις και λίγο, έτσι και όταν κάθεσαι στον υπολογιστή σου, είτε για να κάνεις κάποια δουλειά, είτε να χαζέψεις στο YouTube, δεν θες να σου πετάγονται μηνύματα και ειδοποιήσεις κάθε τόσο. Και πολύ χειρότερα είναι τα sites τα οποία απλά στέλνουν ειδοποιήσεις χωρίς κανένα νόημα ή ενδιαφέρον.

Το καλό της υπόθεσης είναι πως οι browsers έχουν έναν έλεγχο για το ποια sites επιτρέπεται να σου στέλνουν notifications και σε ρωτάνε για κάθε ένα από αυτά που θέλουν την άδειά σου για να αρχίσουν να σε… ενοχλούν. Ίσως όμως έχεις πατήσει κατά λάθος το allow, ίσως κάποια sites να πήραν άδεια χωρίς εσύ να το έχεις καταλάβει, ή στην τελική ίσως πάτησες allow χωρίς να περιμένεις την πλημμύρα των ειδοποιήσεων που σε περίμενε.

Ελπίζουμε σε λίγο καιρό οι διαχειριστές των διαφόρων ιστοσελίδων να καταλάβουν πως όχι, κανένας δεν θέλει ειδοποιήσεις από ένα… site. Δε μας φτάνει το Facebook, το Instagram, το Skype, το Viber και όλα τα άλλα που γεμίζουν ειδοποιήσεις τη μπάρα του κινητού μας, θα έχουμε και τη σελίδα που διαβάζουμε ειδήσεις ή… συνταγές μαγειρικής να μας στέλνει ειδοποίηση στον browser.

Το μόνο που καταφέρνουν στην πλειοψηφία τους είναι να εκνευρίσουν όσους τα επισκέφθηκαν και να μη θέλουν να το ξαναδούν στα μάτια τους. Ειδικά όταν το pop-up με την ερώτηση σου πετάγεται αμέσως μόλις ανοίξεις για πρώτη φορά την εκάστοτε σελίδα και ακόμη δεν την έχεις δει καλά-καλά.

Ευτυχώς υπάρχει τρόπος να απαλλαγείς από αυτό το βραχνά μια και καλή. Αν χρησιμοποιείς Chrome, απλά άνοιξε τα Settings και κατέβα πιο κάτω μέχρι να δεις Site Settings και εκεί το Select Notifications. Εκεί θα μπορείς να δεις ποια sites έχεις μπλοκάρει, ποια έχουν άδεια να στέλνουν ειδοποιήσεις και να πράξεις αναλόγως. Βεβαίως μπορείς να κλείσεις τις ειδοποιήσεις εντελώς. Για να το κάνεις αυτό, απλά βρίσκεις το «διακόπτη» με τίτλο Ask before sending και τον απενεργοποιείς. Αυτός ο τίτλος είναι ολίγον παραπλανητικός· δε σημαίνει πως πλέον τα sites θα παίρνουν από μόνα τους την άδεια και θα σου στέλνουν ειδοποιήσεις χωρίς να σε ρωτήσουν. Αντιθέτως, σημαίνει πως κανένα site δεν θα έχει δικαίωμα να σε ρωτάει καν και, βεβαίως, κανένα δεν πρόκειται να πάρει ποτέ άδεια για ειδοποιήσεις.

Στο Firefox τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Ανοίγεις τα Options, πηγαίνεις στο Privacy & Security και κατεβαίνεις μέχρι να δεις την κατηγορία Permissions. Εκεί υπάρχει το Notifications, δίπλα στο οποίο υπάρχει κουμπί Settings…. Πατώντας το θα ανοίξει παράθυρο διαλόγου με όλα τα sites τα οποία έχεις μπλοκάρει ή αδειοδοτήσει. Κάτω από τη λίστα, όμως, υπάρχει το checkbox με λεζάντα Block new requests asking to allow notifications. Τσεκάροντάς το δεν πρόκειται να σε ξαναενοχλήσει κανείς ζητώντας άδεια.