4
Υγεία & Fitness

Ύπνος και υγεία με την… τεχνολογία

Ύπνος και υγεία με την… τεχνολογία
Μια σειρά από trackers και apps ασχολούνται αποκλειστικά με τον ύπνο, αναλύοντας και επιτρέποντάς σου να τον βελτιώσεις. Τι πρέπει να γνωρίζεις και πώς ακριβώς λειτουργούν;

Ο ύπνος είναι απαραίτητος για τον άνθρωπο. Του «φορτίζει τις μπαταρίες» και του επιτρέπει να ξεκινήσει τη μέρα του με ενέργεια. Αρκεί βεβαίως να το κάνει σωστά. Τι ακριβώς όμως, σημαίνει αυτό και πώς μπορείς να ξέρεις εάν πραγματικά κοιμάσαι σωστά; Οι ερωτήσεις αυτές, μέχρι πρότινος μπορούσαν να απαντηθούν μόνο μέσω της ιατρικής με ειδικά μηχανήματα και μετρήσεις. Αυτό δεν έχει πάψει να ισχύει, ωστόσο η σύγχρονη τεχνολογία έχει επιτρέψει ακόμα και τον καθημερινό άνθρωπο να μπορεί να παρακολουθήσει (σε κάποιο βαθμό) τα διάφορα στάδια και την ποιότητα του ύπνου του και να εξάγει συμπεράσματα.

Τα σύγχρονα smartphones και trackers είναι γεμάτα αισθητήρες, έτσι εκτός την παρακολούθηση της καθημερινής σου δραστηριότητας, μπορούν να παρακολουθούν και να καταγράφουν και τη διαδικασία του ύπνου. Αυτό που μετρούν είναι τα διάφορα στάδια του ύπνου, όπως τη φάση πριν τον ύπνο, την κατάσταση REM (Rapid Eye Movement), τις κινήσεις, ήχους, καταγράφουν δραστηριότητα, βγάζουν στατιστικά και προτείνουν λύσεις για καλύτερο ύπνο.

Sleep as Android 

Εδώ έχουμε να κάνουμε μια ιδιαίτερη περίπτωση. Πρόκειται για ένα app το οποίο δεν χρειάζεται κάποιο wearable αφού λειτουργεί αποκλειστικά στο smartphone. Εάν όμως διαθέτεις κάποιο tracker, επικοινωνεί μαζί του, παρακολουθώντας και τους χτύπους της καρδιάς σου. Αυτό που κάνει το app είναι να παρακολουθεί τον ύπνο σου και να βρίσκει τη βέλτιστη στιγμή που πρέπει να ξεκινήσει τη διαδικασία αφύπνισης (διαθέτει ενσωματωμένο ξυπνητήρι με απαλούς ήχους περιβάλλοντος). Αξιοποιεί τους αισθητήρες επιτάχυνσης του κινητού σου και αντιλαμβάνεται τις κινήσεις που κάνεις όταν κοιμάσαι. Επιπλέον καταγράφει το ροχαλητό ή το παραμιλητό σου, επικοινωνεί με τις έξυπνες λάμπες που έχεις στο δωμάτιό σου ανάβοντάς τες απαλά κατά την αφύπνιση, ενώ έπειτα από κάποιες συνεχόμενες χρήσεις σου κάνει προτάσεις βελτίωσης της ποιότητας του ύπνου.

Εάν δεν έχεις κάποιο συμβατό tracker, θα πρέπει να έχεις το κινητό δίπλα στο μαξιλάρι, ενώ εάν διαθέτεις μπορείς να το αφήσεις στο κομοδίνο.