7
Τεχνολογία

6 tips για να παραμένεις ασφαλής

6 tips για να παραμένεις ασφαλής
Πώς να διατηρείς συσκευές και δεδομένα ασφαλή χρησιμοποιώντας αυτές τις απλές καλές πρακτικές ασφαλείας.

Κάποτε το Internet ήταν ένα (σχετικά) ασφαλές μέρος για να… κόβεις βόλτες. Τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, το πράγμα έχει παραγίνει. Όσο αυξάνεται η διείσδυση του Internet στη ζωή μας, όσο πληθαίνουν τα δεδομένα που έχουμε ανεβασμένα και όσο οι συσκευές μας περιέχουν πολύτιμα δεδομένα, τόσο θα αυξάνεται και η ανασφάλεια και η επικινδυνότητα. Η ίδια η Microsoft δημοσίευσε στοιχεία που δείχνουν πως το 75% των phishing e-mails περιέχουν links που οδηγούν σε κακόβουλα sites, ενώ υπάρχουν και παραλλαγές με attachments. Οι απειλές είναι πολλές: ransomware, botnets, phishing, spyware, και άλλα «κόλπα» προσπαθούν να κλέψουν τα δεδομένα σου ή και να μετατρέψουν τον υπολογιστή σου σε τηλεχειριζόμενο «ρομπότ» ή  ακόμη και συσκευή εξόρυξης κρυπτονομισμάτων.

Τα πράγματα δεν είναι τόσο ζοφερά, όμως. Με λίγη προσοχή, μπορείς να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο και τα δεδομένα και τις συσκευές σου ασφαλείς.

Για να δούμε τι μπορείς να κάνεις.

Προσοχή στα scams

Ένα παράδειγμα phishing scam είναι ένα e-mail που λαμβάνεις, με τα διακριτικά κάποιας γνωστής τράπεζας, το οποίο σε ενημερώνει (συνήθως) για κάποιο πρόβλημα με το λογαριασμό σου και περιέχει πλήκτρο τύπου «πάτα εδώ για να συνδεθείς». Το πλήκτρο αυτό, όμως, δεν οδηγεί στη σελίδα της τράπεζας, αλλά σε μια άλλη σελίδα, η οποία έχει φτιαχτεί έτσι ώστε να είναι ολόιδια με αυτήν της τράπεζας. Ο στόχος είναι να σε κάνουν να πιστέψεις πως όντως έχεις συνδεθεί στην τράπεζά σου και να γράψεις το username και το password σου. Μόλις το κάνεις, ο λογαριασμός σου θα αδειάσει.

Τι κάνεις αν λάβεις τέτοιο e-mail; Απλά… το αγνοείς! Αν παρ’ όλα αυτά θες να ελέγξεις το λογαριασμό σου, μην πατήσεις στο link που σου δίνει το e-mail, αλλά άνοιξε ένα νέο παράθυρο του browser και γράψε μόνος σου την επίσημη διεύθυνση του site της τράπεζας, ή τηλεφώνησε στην εξυπηρέτηση πελατών. Μη φοβάσαι, το e-mail δε μπορεί να κλέψει τα στοιχεία σου από μόνο του, απλά ανοίγοντάς το.

Πάντα έχε backup

Η καλύτερη λύση είναι να χρησιμοποιείς κάποια υπηρεσία όπως το cloud, έτσι ώστε τα (σημαντικά) δεδομένα σου να αποθηκεύονται αυτομάτως και συνεχώς. Αλλά ακόμη και ένας εξωτερικός δίσκος κάνει, αρκεί να μην ξεχνάς να κάνεις τακτικά backup των δεδομένων σου και να τον αποσυνδέεις. To COSMOTE Cloud είναι μια πολύ καλή υπηρεσία που σου προσφέρει 2GB δωρεάν αποθηκευτικό χώρο στο cloud, ενώ εάν είσαι πελάτης OTE & COSMOTE έχεις 15 ολόκληρα δωρεάν Gigabytes για να ανεβάζεις αρχεία, να κοινοποιείς και να μοιράζεσαι περιεχόμενο, να κάνεις backup τα αρχεία σου, ή ακόμα και να μπαίνεις στον υπολογιστή σου από μακριά. Μάθε περισσότερα εδώ.

Πρόσεχε που συνδέεσαι

Τα ανοιχτά Wi-Fi είναι ωραία και χρήσιμα όταν βρίσκεσαι εκτός σπιτιού, αλλά τα περισσότερα είναι εντελώς ανασφαλή. Αν πρέπει να μπεις σε κάποιο τέτοιο, τουλάχιστον πρόσεξε ώστε να μη βάζεις ευαίσθητους κωδικούς και να μην κάνεις αγορές ενόσω είσαι συνδεδεμένος σε ανοιχτό Wi-Fi. Αν είσαι σε PC, φρόντισε να βλέπεις το πράσινο λουκέτο στον browser. Εάν είσαι πελάτης COSMOTE Home Double Play, έχεις ένα επιπλέον πλεονέκτημα, αφού μπορείς να συνδέεσαι στο τεράστιο δίκτυο της Fon σε 500.000 σημεία σε όλη την Ελλάδα και πάνω από 23 εκ. σε όλο τον κόσμο με ασφάλεια.

Το password δεν αρκεί

Χρησιμοποίησε multi-factor authentication όπου είναι διαθέσιμο. Για παράδειγμα, το Microsoft Authenticator ή το Google Authenticator μπορούν να σε βοηθήσουν. Χρησιμοποιούν βιομετρικά στοιχεία, όπως το fingerprint scanner ή την κάμερα για ταυτοποίηση και για να διασφαλίσουν το κάθε log-in. Επίσης ενεργοποίησε την ειδοποίηση, για κάθε φορά που κάποιος συνδέεται με το λογαριασμό σου από άγνωστη συσκευή.

Κάνε updates

Μην αφήνεις τις συσκευές σου στην τύχη τους. Οι hackers δουλεύουν μέρα-νύχτα για να αποκτήσουν πρόσβαση στα δεδομένα σου. Όμως το ίδιο δουλεύουν και οι προγραμματιστές της Microsoft, της Google και όλων των άλλων κατασκευαστών, για να κλείνουν «τρύπες» ασφαλείας και να διορθώνουν προβλήματα. Αυτό προϋποθέτει, όμως, πως θα κάνεις update!

Κρύψε την οθόνη σου

Αν έχεις λόγους να φοβάσαι τους γύρω σου, τότε μπορείς να αγοράσεις ένα «φίλτρο απορρήτου» για την οθόνη. Με αυτό τον τρόπο, μόνο εσύ θα μπορείς να βλέπεις το τι δείχνει η οθόνη, ενώ όλοι οι γύρω απλά θα βλέπουν… μαύρο!