7
Τεχνολογία

Άλλα κόλπα στο iPhone σου

Άλλα κόλπα στο iPhone σου
Κρυφές ρυθμίσεις και λειτουργίες που δεν ήξερες στο iPhone που θα αλλάξουν τον τρόπο που χρησιμοποιείς το iOS.

Έχουμε γράψει πολλές φορές για το πώς η τεχνολογία μπορεί – και έχει – αλλάξει την καθημερινότητά μας. Ειδικότερα, τα smartphones έχουν φέρει δυνατότητες οι οποίες πριν από λίγα χρόνια αποτελούσαν φαντασία ή έστω προνόμιο κανονικών (σε μέγεθος) υπολογιστών. Υπάρχουν, όμως, και λειτουργίες οι οποίες δεν πολυδιαφημίζονται από τους κατασκευαστές των συσκευών, οι οποίες όμως μπορούν να λύσουν τα χέρια σου σε μια στιγμή που τις χρειάζεσαι. Τα smartphones διαθέτουν αισθητήρες και άλλα “περιφερειακά” τα οποία τους δίνουν πολύ περισσότερες δυνατότητες από τις τυπικές – και όλα εξαρτώνται από τη φαντασία και την ευρηματικότητα των developers.

Το iPhone, για παράδειγμα, έχει πολλές τέτοιες “περιφερειακές” λειτουργίες, οι περισσότερες εκ των οποίων έρχονται από την ίδια την Apple, η οποία φαίνεται να ενθαρρύνει τους δικούς της προγραμματιστές να σκεφτούν “out of the box” και να αυτοσχεδιάσουν! Πάμε να δούμε μερικές από αυτές.

Πληκτρολόγιο και trackpad

Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα στη χρήση smartphone είναι το ότι, ενώ σε έναν κανονικό υπολογιστή μπορείς να επιλέξεις κείμενο με το ποντίκι ή το touchpad, στο smartphone θα πρέπει να το κάνεις στο περίπου με το δάκτυλο. Κι όμως, το iPhone διαθέτει τέτοια λειτουργία! Όταν είναι ανοιχτό το πληκτρολόγιο, απλά πάτα το δάκτυλό σου σταθερά κάπου πάνω στο πληκτρολόγιο και κράτα το πατημένο. Όταν το πληκτρολόγιο “αδειάσει”, αυτό σημαίνει πως έχει μετατραπεί σε trackpad και μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να κινήσεις τον δείκτη πάνω στο κείμενο. Η ίδια λειτουργία σε iPad ενεργοποιείται τραβώντας (drag) με δύο δάκτυλα πάνω στο πληκτρολόγιο προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Αλφάδι

Από τη στιγμή που το iPhone διαθέτει γυροσκόπια και επιταχυνσιόμετρα, μπορεί να καταλάβει και προσανατολισμό! Ως εκ τούτου, το iPhone διαθέτει λειτουργία αλφαδιού! Απλά άνοιξε το app Measure και πάτα το Level στα δεξιά. Τώρα το iPhone σου είναι και αλφάδι! Μάλιστα, μπορεί να σου δείξει και διαφορές στην κλίση ανεξάρτητων επιφανειών!

Backspace στο κομπιουτεράκι

Ένα από τα πιο συχνά παράπονα για το calculator του iPhone είναι το ότι, αν κάνεις κάποιο λάθος, δεν έχει πλήκτρο για σβήσιμο του τελευταίου ψηφίου. Κι όμως, έχει! Αντί να πατάς το C και να ξεκινάς από την αρχή, μπορείς απλά να βάλεις το δάκτυλο στο πάνω μέρος της οθόνης, εκεί που φαίνονται τα ψηφία, και να το τραβήξεις (swipe) δεξιά ή αριστερά. Αυτή η κίνηση είναι το backspace και θα σβήσει το τελευταίο ψηφίο που πάτησες.

Μιας και αναφέραμε το calculator, έχεις δοκιμάσει να το γυρίσεις σε landscape mode; Αν περιστρέψεις το iPhone κατά 90° (και δεν έχεις κλειδωμένη την περιστροφή), τότε το calculator θα γυρίσει σε landscape mode και θα δεις περισσότερες λειτουργίες!

Κρύψε φωτογραφίες

Πολλές φορές δίνεις το κινητό σου σε κάποιον φίλο για να δει κάποια φωτογραφία. Τι γίνεται, όμως, αν στις φωτογραφίες βρίσκονται και κάποιες “ευαίσθητες”, τις οποίες δεν θα ήθελες να δει κανείς; Για τέτοιες περιπτώσεις, το iPhone διαθέτει λειτουργία “απόκρυψης”! Μέσα στο Photos, διάλεξε τις φωτογραφίες που θέλεις να κρύψεις και πάτα το πλήκτρο Share. Εκεί θα δεις την επιλογή “Hide”. Οι εν λόγω φωτογραφίες θα εξαφανιστούν από προσώπου… Photos και δε θα μπορεί να τις δει κανένας. Ο μόνος τρόπος για να τις δεις είναι από τον φάκελο “Hidden” μέσα στα άλμπουμ.

Ώρα για ύπνο

Το iPhone διαθέτει ξυπνητήρι για να είσαι σίγουρος πως ξυπνάς στην ώρα σου. Διαθέτει, όμως, και άλλη λειτουργία, για να είσαι σίγουρος πως κοιμάσαι στην ώρα σου! Η λειτουργία αυτή βρίσκεται μέσα στο Health, στο οποίο υπάρχει η λειτουργία Sleep. Αν πας στην περιοχή “Your Schedule” και θέσεις κάποιον στόχο για ύπνο, θα μπορέσεις να δημιουργήσεις ένα schedule στο οποίο μπορείς να διαλέξεις ποιες μέρες θα είναι ενεργό (πχ Κυριακή έως Πέμπτη), να επιλέξεις τον τύπο του alarm, αλλά και θα βάλει το iPhone σε κατάσταση “Do Not Disturb” για να μπορείς να κοιμηθείς χωρίς ενοχλήσεις.

Βρες το χαμένο σου κινητό

Εκτός από το γνωστό Find My iPhone, το οποίο μπορεί να σου δείξει την τοποθεσία του κινητού σου στον χάρτη, υπάρχει και άλλος τρόπος. Το iPhone διαθέτει μια λειτουργία στην οποία προβάλλει πληροφορίες ιατρικού ενδιαφέροντος στην οθόνη της συσκευής, ακόμη κι όταν είναι κλειδωμένο. Εκεί μπορείς να συμπληρώσεις στοιχεία κάποιου κοντινού σου προσώπου, ώστε αν κάποιος βρει τη συσκευή, να μπορεί να καλέσει κάποιον για να την επιστρέψει. Για να βάλεις αυτά τα στοιχεία, άνοιξε τα Settings, βρες το Health, πάτα στο Medical ID και εκεί το Edit. Σε αυτό το σημείο μπορείς να βάλεις ό,τι πληροφορίες θέλεις, ενώ για να φαίνονται αυτές και όταν είναι κλειδωμένη η συσκευή, ενεργοποίησε το Show When Locked.

Ειδοποιήσεις με το φλας

Αν θέλεις να είσαι σίγουρος πως θα δεις την ειδοποίηση για κάτι εισερχόμενο, τότε μπορείς να βάλεις το φλας της κάμερας να αναβοσβήνει. Για να το ενεργοποιήσεις, άνοιξε τα Settings και πάτα στο Accessibility. Εκεί μπες στο Audio/Visual και ενεργοποίησε το LED Flash for Alerts. Εκεί υπάρχει και η επιλογή να μην ανάβει όταν η συσκευή είναι σε σίγαση.

Παρατσούκλια στη Siri

Το iPhone έχει ειδικό πεδίο στις επαφές για παρατσούκλια (nicknames). Αντί, λοιπόν, να πρέπει να πεις όλο το όνομα αυτού που θες να καλέσεις (ή οτιδήποτε άλλο), μπορείς να βάλεις τη Siri να λειτουργεί με τα παρατσούκλια! Προφανώς, θα πρέπει να συμπληρώσεις τα κατάλληλα παρατσούκλια στο αντίστοιχο πεδίο των αντίστοιχων επαφών. Μάλιστα, η Siri μπορεί να ξεχωρίσει και σχέσεις, επομένως μπορείς να πεις στη Siri “call mom” ή “call my boss” και αυτή θα σε ρωτήσει για την επαφή στην οποία αντιστοιχεί αυτή η σχέση. Βέβαια, μπορείς να το βάλεις και χειροκίνητα, πατώντας στην καρτέλα της δικής σου επαφής και πατώντας Edit. Εκεί μπορείς να πατήσεις το “add related name” και να διαλέξεις κατάλληλα.

Μεγεθυντικός φακός

Από τη στιγμή που έχεις ένα κινητό με καλή κάμερα, μεγάλη οθόνη, και δυνατότητα μεγέθυνσης, γιατί να μη μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σαν μεγεθυντικό φακό; Λοιπόν, μπορείς! Απλά άνοιξε τα Settings, πάτα στο Accessibility, και διάλεξε το Magnifier για να το ενεργοποιήσεις. Τώρα, αν ανοίξεις την κάμερα και πατήσεις τρεις φορές στο πλαϊνό πλήκτρο, θα ενεργοποιηθεί το Magnifier και πλέον μπορείς να χρησιμοποιήσεις το πλαϊνό slider για να δεις κάτι σε μεγέθυνση.

Σημειώσεις σε attachments

Υπάρχουν φορές που ένα απλό attachment δεν είναι αρκετό. Αν θέλεις να επιστήσεις την προσοχή του παραλήπτη σε κάτι συγκεκριμένο μέσα στο attachment, μπορείς να γράψεις πάνω στο περιεχόμενο – σαν να είχες μαρκαδόρο! Απλά άνοιξε την εικόνα ή το PDF, πάτα πάνω στο εικονίδιο του markup (μοιάζει με μύτη από στυλό) που βρίσκεται πάνω δεξιά. Όταν πατήσεις Done, θα ερωτηθείς αν θέλεις να κρατήσεις τις αλλαγές ή να τις διαγράψεις.