16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Android Auto χωρίς Google Maps; Κι όμως γίνεται

Android Auto χωρίς Google Maps; Κι όμως γίνεται
Πρόσφατα κυκλοφόρησε η πρώτη εναλλακτική πλατφόρμα πλοήγησης για Google Auto. Το app προέρχεται από τη γνωστή εταιρεία την εποχή του GPS navigation, Sygic.

Το Android Auto αποτελεί την απόπειρα της Google να γίνει ο υπ’ αριθμόν 1 πάροχος λειτουργικών συστημάτων στον χώρο του αυτοκινήτου. Με άλλα λόγια, να βάλει το Android στα συστήματα ψυχαγωγίας και πλοήγησης, τα οποία πλέον έρχονται σχεδόν σε όλα τα νέα αυτοκίνητα. Προφανώς, η Google μέχρι πρότινος εφοδίαζε το Android Auto με τις δικές της λύσεις και τα δικά της apps. Για παράδειγμα, η πλοήγηση γινόταν με το Google Maps.

Η τελευταία έκδοση του Android Auto, όμως, άνοιξε την δυνατότητα για προσθήκη και άλλων apps από τρίτους developers, επιτρέποντας στους κατασκευαστές να επιλέξουν τη λύση που προτιμούν. Αυτή η κίνηση ανοίγει το δρόμο τόσο για τους developers όσο και για το ίδιο το Android Auto, μιας και η αποκλειστικότητα των Google apps σίγουρα αποθάρρυνε αρκετούς κατασκευαστές, οι οποίοι θα προτιμούσαν μια πιο χαλαρή σχέση με την Google.

Το τελευταίο νέο είναι πως η εταιρεία Sygic, την οποία ίσως θυμάσαι από τις προ-Google-Maps εποχές του GPS, μπαίνει στον χώρο του GPS navigation προσφέροντας πλήρη υποστήριξη για το Android Auto, στην κεντρική οθόνη του αυτοκινήτου.

Η εφαρμογή λειτουργεί ακριβώς όπως θα περίμενε κανείς να λειτουργεί: απλά συνδέεις το smartphone σου (προφανώς με Android) στη θύρα USB του αυτοκινήτου (ή και ασύρματα) και ανοίγεις το app του Android Auto. Το εικονίδιο του Sygic GPS Navigation θα εμφανιστεί μέσα στη home screen.

Για το interface του Sygic δεν έχουμε να πούμε τίποτα· όποιος έχει χρησιμοποιήσει ένα οποιοδήποτε σύστημα πλοήγησης με GPS, θα καταλάβει αυτομάτως πως λειτουργεί. Το app διαθέτει και φωνητική λειτουργία, όπως και λειτουργία offline maps, για να μπορείς να το χρησιμοποιείς ακόμη και σε περιοχές όπου δεν υπάρχει σύνδεση με το δίκτυο. Επίσης διαθέτει και επιπλέον χαρακτηριστικά, όπως όρια ταχύτητας, καθοδήγηση με πρόβλεψη για κίνηση και μποτιλιάρισμα με εναλλακτικές διαδρομές αλλά και βοηθό λωρίδας.

Η κυκλοφορία του Sygic GPS Navigation με υποστήριξη για το Android Auto θα γίνει σταδιακά, επομένως μπορεί ακόμη να μην υποστηρίζει το δικό σου μοντέλο. Σύντομα, όμως, θα γίνει και αυτό.