14
Πολίτης του Σήμερα

Ασφάλιση σπιτιού από σεισμό (και όχι μόνο) – όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Ασφάλιση σπιτιού από σεισμό (και όχι μόνο) – όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις
Η Ελλάδα είναι από τις πιο σεισμογενείς χώρες του κόσμου. Τα έξοδα σε περίπτωση που καταστραφεί το σπίτι σου μερικώς ή ολικώς είναι δυσβάσταχτα. Η ασφάλιση οικίας σε καλύπτει τόσο από σεισμό, αλλά και άλλες καταστροφές ή συμβάντα.

Ζούμε σε μια χώρα η οποία αποτελεί την πιο σεισμογενή της Ευρώπης και μία από τις πιο σεισμογενείς του κόσμου, ευρισκόμενη μάλιστα στην έκτη θέση! Η Ελλάδα βρίσκεται στην οριακή ζώνη της ανατολικής Μεσογείου μεταξύ της αφρικανικής και της ευρασιατικής τεκτονικής πλάκας που σχηματίζουν το λεγόμενο ελληνικό τόξο. Ούτε λίγο ούτε πολύ η χώρα μας έχει 157 ενεργά ρήγματα που έχουν δώσει εκατοντάδες σεισμούς πάνω από τα 6 ρίχτερ με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί περιουσίες και δυστυχώς ζωές.

Όπως λένε τα στατιστικά στοιχεία κάθε 18 μέρες ο εγκέλαδος μάς επισκέπτεται με ένταση 5,5 ρίχτερ ενώ κάθε χρόνο συμβαίνει κι ένας σεισμός μεγέθους 6,3 ρίχτερ. Δυστυχώς πρόβλεψη σεισμών δεν υπάρχει ακόμα, όχι σε βαθμό που να μπορεί κανείς να γνωρίζει και να εκκενώσει περιοχές από πριν με ασφάλεια. Δεν μπορείς επομένως να προλάβεις έναν σεισμό από το να καταστρέψει μερικώς ή ολοσχερώς την περιουσία σου. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να την ασφαλίσεις έτσι ώστε σε περίπτωση ω μη γένοιτο την χάσεις, να μπορείς να αποζημιωθείς.

Η ασφάλιση σπιτιού μπορεί να καλύπτει το κτίριο αλλά και το περιεχόμενό του (ηλεκτρικές συσκευές, έπιπλα, είδη ιματισμού κ.λπ, ενώ δεν περιλαμβάνονται έργα τέχνης ή κοσμήματα καθώς τα αντικείμενα αυτά συνήθως ασφαλίζονται ξεχωριστά) είτε και τα δύο. Επιπλέον μπορείς να ασφαλίσεις το σπίτι σου είτε έχεις στεγαστικό δάνειο είτε όχι.

Τι καλύπτει

Έχε υπόψη σου ότι η ασφάλιση κατοικίας δεν καλύπτει μόνο σεισμό, αλλά και άλλα φυσικά ή όχι φαινόμενα. Για παράδειγμα πυρκαγιά, πλημμύρα, κατολίσθηση ή ακόμα και κλοπή, τυχαίες ζημιές κ.λπ. Στην ασφάλιση κτιρίου περιλαμβάνονται και οι σωληνώσεις και οι καλωδιώσεις που σημαίνει ότι εάν μετά από σεισμό χρειαστείς επισκευή, το πρόγραμμα θα σε καλύψει.

Κάτι σημαντικό που πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες καλύπτουν καταστροφές από σεισμό εάν η κατοικία έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τον αντισεισμικό κανονισμό, δηλαδή μετά το 1960.
Τέλος, όπως και στις ασφάλειες των οχημάτων, και στην ασφάλιση κατοικίας από σεισμό ή άλλες καταστροφές υπάρχει κάλυψη της αστικής ευθύνης του ασφαλισμένου έναντι τρίτων και προσωπικό ατύχημα.

Είναι σημαντικό πάντως, ειδικά εάν ζεις σε κάποια πολύ σεισμογενή περιοχή να επιλέξεις τις καλύψεις που επιθυμείς σωστά, διότι εκτός από τα βασικά και όσα αναφέραμε παραπάνω τα διαθέσιμα προγράμματα ασφάλισης μπορούν να καλύψουν και εξειδικευμένες περιπτώσεις, όπως την προσωρινή στέγαση σε περίπτωση που πρέπει να μείνεις σε ξενοδοχείο όσο επισκευάζεις το σπίτι σου, ή να καλύψουν τις αμοιβές του μηχανικού ή ακόμα και την απώλεια μισθωμάτων εάν νοικιάζεις το σπίτι ή τις δόσεις του δανείου σου και ένα σωρό άλλες περιπτώσεις.
Είναι σημαντικό επομένως να έχεις πλήρη γνώση. Και επειδή το θέμα είναι συχνά πολύπλοκο χρειάζεσαι κάποιον που θα σου λύσει όλες τις απορίες και θα σε κατευθύνει ανάλογα. Τι μπορείς να κάνεις; Να μπεις στο COSMOTE Insurance και να δεις όλες τις λεπτομέρειες για την ασφάλιση σπιτιού, να δεις καλύψεις και αν το αποφασίσεις με λίγα κλικ το σπίτι σου είναι ασφαλισμένο και το κεφάλι σου ήσυχο!