11
Ταξίδια και αναψυχή

Dashcams. Τι είναι και πώς λειτουργούν

Dashcams. Τι είναι και πώς λειτουργούν
Οι κάμερες εντός του παρμπρίζ του αυτοκινήτου είναι της μόδας. Τι ακριβώς κάνουν όμως και πώς λειτουργούν;

Ο βασικός λόγος ύπαρξης των dashcams, ή αλλιώς των καμερών που τοποθετούνται εσωτερικά στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου και «κοιτούν» μπροστά είναι η συνεχής καταγραφή του δρόμου ούτως ώστε σε περίπτωση ατυχήματος ο οδηγός να μπορεί να αποδείξει τι ακριβώς συνέβη. Κάποιες κάμερες διαθέτουν απλά κάρτα μνήμης διαγράφοντας συνεχώς τα παλιά βίντεο για να χωρέσουν τα καινούρια, ενώ κάποιες άλλες συνδέονται με το smartphone μέσω Wi-Fi προβάλλοντας ζωντανή εικόνα στην οθόνη του κινητού, αλλά και τα βίντεο που έχουν ληφθεί.

Υπάρχουν μοντέλα με ενσωματωμένη οθόνη, αλλά οι περισσότερες δεν την χρειάζονται. Οι πιο εξελιγμένες ενσωματώνουν και τεχνολογία ADAS (advanced driver-assistance), υπολογίζοντας την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, παρακολουθώντας τις λωρίδες κυκλοφορίας και ειδοποιώντας τον οδηγό ηχητικά εάν πρόκειται να συμβεί κάποιο ατύχημα, ή απλά το όχημα παρεκκλίνει από την πορεία του. Με μια προηγμένη dash cam επομένως, μπορείς να κάνεις το παλιός ου αυτοκίνητό σου πιο… έξυπνο.

 

Η τυπική ανάλυση βίντεο είναι 720p, αλλά στις εξελιγμένες συσκευές συναντάμε 1080p ή περισσότερο, αλλά και υπέρυθρα LED για νυχτερινή καταγραφή. Επίσης, υπάρχει και αισθητήρας επιτάχυνσης, ο οποίος ενεργοποιεί την καταγραφή στην περίπτωση της πρόσκρουσης, ενώ τα συγκεκριμένα βίντεο δεν υπερκαλύπτονται από τα επόμενα.

Η τοποθέτηση μιας dashcam είναι σχετικά απλή και στη συσκευασία θα βρεις βεντούζες και την απαραίτητη καλωδίωση για την φόρτιση της συσκευής από τη θύρα USB του αυτοκινήτου (ή τον αναπτήρα σε παλαιότερα οχήματα).

Καταγράφοντας ταξίδια

Εάν σου αρέσουν τα ταξίδια με το αυτοκίνητο μπορείς να προτιμήσεις μια προηγμένη dashcam με καλή ποιότητα λήψης (πάνω από 720p). Έχουμε δει μοντέλα με λειτουργία time-lapse (ένας κατασκευαστής το ονομάζει travel lapse) καταγράφοντας όλο το ταξίδι στο δρόμο σε γρήγορη κίνηση.

Οι dashcams είναι η νέα μόδα στο χώρο της αυτοκίνησης. Ένας άλλος τρόπος να τις βλέπεις είναι σαν action cams αυτοκινήτου, ενώ προσφέρουν και το πλεονέκτημα της καταγραφής των ατυχημάτων. Φρόντιζε μόνο να μην αφήνεις την δική σου στο αυτοκίνητο όταν απουσιάζεις, διότι μπορεί να βρεις το αυτοκίνητό σου με το τζάμι σπασμένο και την dashcam (και ό,τι άλλο είχες μέσα) να έχει κάνει φτερά.

Για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο ασφάλισε το αυτοκίνητό σου μέσα από τη νέα υπηρεσία COSMOTE Insurance.