14
Πολίτης του Σήμερα

Είναι 8 ετών και app developer

Είναι 8 ετών και app developer
Η εκπληκτική ιστορία του Rishi Shiv Prasanna. Είναι app developer, YouTuber, συγγραφέας με IQ υψηλότερο του Einstein. Και είναι μόλις 8 ετών!

Η ανθρώπινη ιστορία είναι γεμάτη από περιπτώσεις ανθρώπων με ιδιαιτέρως υψηλή ευφυία. Πολλοί θα θυμόνται την ιστορία του μαθηματικού Johann Gauss, ο οποίος σε ηλικία 8 χρονών έλυσε το μαθηματικό πρόβλημα πρόσθεσης όλων των αριθμών από το 1 έως το 100 που του είχε βάλει ο δάσκαλός του στο σχολείο, μέσα σε λίγα λεπτά. Άλλες ιδιοφυΐες δεν συνοδεύονταν από τέτοιες ιστορίες, όπως ο Αϊνστάιν, αλλά τα κατορθώματά τους είναι γνωστά σε όλους. Κάπως έτσι φαίνεται να πηγαίνει και η ιστορία ενός μικρού Ινδού, του Rishi Shiv Prasanna, ο οποίος σύμφωνα με τους υπολογισμούς διαθέτει IQ το οποίο ξεπερνά κατά πολύ τον μέσο όρο.

Όλα ξεκίνησαν από πολύ μικρή ηλικία, όταν οι δάσκαλοι του Rishi στο νηπιαγωγείο κατάλαβαν πως ο μικρός ήταν πολύ μπροστά σε σχέση με τους συμμαθητές του αλλά και με μεγαλύτερα παιδιά, από άποψης κατανόησης και ικανοτήτων ανάλυσης.

Το επιβεβαιωμένο IQ του Rishi είναι 180, κατά πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο του 100, του 130 που θεωρείται το όριο για άτομα υψηλής ευφυίας, αλλά ακόμη και αυτό του Αϊνστάιν, το οποίο υπολογίζεται πως ήταν περί το 160. Ο Rishi είναι ήδη μέλος της Mensa, της ένωσης ατόμων με υψηλό IQ, ήδη από την ηλικία των τεσσάρων ετών και 5 μηνών.

Ο μικρός Rishi είχε ήδη μάθει να διαβάζει σε ηλικία 2 ετών, ενώ στα 3 του, ηλικία που τα άλλα παιδάκια αρχίζουν να μαθαίνουν την αλφαβήτα, μπορούσε να μιλήσει για το ηλιακό σύστημα, τους πλανήτες, αλλά και τους αριθμούς. Το ενδιαφέρον του για το διάστημα και τις επιστήμες επεκτάθηκε σύντομα και στην τεχνολογία και τον προγραμματισμό. Όπως λέει ο ίδιος, «σε ηλικία 5 έμαθα να γράφω κώδικα και τώρα έχω ήδη φτιάξει αρκετά apps. Θέλω να γίνω επιστήμονας και να βοηθήσω στην προστασία της Μητέρας Γης».

Δεν είναι έκπληξη, λοιπόν, πως ο Rishi είναι ίσως ο νεότερος προγραμματιστής για Android με πιστοποίηση από τη Google! Μάλιστα έχει ήδη δημιουργήσει τρία apps τα οποία υπάρχουν στο Play Store, ενώ μέχρι την ηλικία των 5 είχε διαβάσει όλα τα βιβλία της σειράς του Harry Potter. Πλέον έχει γράψει και δύο βιβλία, το “Μαθαίνοντας τις βιταμίνες με τον Harry Potter” και το “Στοιχεία της Γης”, στο οποίο μιλά για τα πέντε βασικά χημικά στοιχεία στη Γη.

Ενδιαφέρον έχουν και οι δηλώσεις των γονιών του Rishi, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν διάφορες προκλήσεις, μεγαλώνοντας ένα παιδί τόσο ιδιαίτερο και τόσο έξυπνο όσο αυτός. «Είναι πολύ δραστήριος και είναι πρόκληση για εμάς να φτάσουμε το επίπεδο της ευφυΐας του. Μας έχουν συστήσει να τον ενθαρρύνουμε σε οτιδήποτε κάνει, και αυτό κάνουμε. Προσπαθούμε να τον κρατήσουμε συγκεντρωμένο και να διασφαλίσουμε το ότι δεν αποσπάται».

Ο ίδιος ο μικρός Rishi ερωτήθηκε για το πώς νιώθει που περιστοιχίζεται από ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν IQ σαν το δικό του. Η απάντησή του ήταν αφοπλιστική: «Ο καθένας έχει μια [ιδιαίτερη] ικανότητα. Θα πρέπει να την αναπτύξει και να μην ανησυχεί για άλλα πράγματα. Η ικανότητα [του καθενός] πρέπει να ενθαρρύνεται».