7
Τεχνολογία

Έλαβες QR code σε μήνυμα; Δες πώς θα το σκανάρεις!

Έλαβες QR code σε μήνυμα; Δες πώς θα το σκανάρεις!
Τα QR codes είναι χρήσιμα αλλά όταν σου έρχονται ως μήνυμα στο κινητό, πρέπει να ξέρεις πώς θα το σκανάρεις, χωρίς να ψάχνεις για ένα δεύτερο smartphone!

Στην αρχή ήταν τα barcodes. Όλοι ξέρουν τι είναι, όλοι τα έχουν δει, έχουν εγκατασταθεί σε όλες τις συσκευασίες και σε όλα τα προϊόντα, αλλά σπανίως βγαίνουν έξω από αυτά. Μάλιστα, ο περισσότερος κόσμος δεν ξέρει πως υπάρχουν διάφορες παραλλαγές των barcodes, για όλες τις δουλειές και όλες τις απαιτήσεις. Τα barcodes χρειάστηκε να προσθέσουν μια ακόμη διάσταση και να γίνουν επίπεδα, με την έλευση του διαδικτύου και των smartphones με κάμερα, αν και η εφεύρεση είχε γίνει πολύ πιο πριν. Τα δισδιάστατα barcodes, όπως και οι προκάτοχοί τους, υπάρχουν σε διάφορες παραλλαγές. Μία είναι η πιο διαδεδομένη, όμως, αυτή που γνωρίζουμε σήμερα ως QR code. Τις περισσότερες φορές θα τα συναντήσεις τυπωμένα σε κάποια επιφάνεια, οπότε μπορείς απλά να χρησιμοποιήσεις την κάμερα του smartphone σου για να τα σκανάρεις και να αφήσεις το app της κάμερας (ή κάποιο εξειδικευμένο) να μετατρέψει τις τελείες σε κάποια χρήσιμη πληροφορία.

Υπάρχουν, όμως, και οι φορές που αυτό δεν γίνεται γιατί απλά το barcode το έχεις βρει σε κάποιο site ή σου ήρθε σε μήνυμα. Σε αυτή την περίπτωση, τι κάνεις;

Προφανώς δεν είναι λογικό το να ψάχνεις άλλο smartphone για να… βγάλεις φωτογραφία την οθόνη του ενός (με το barcode) από την κάμερα του άλλου! Λοιπόν, υπάρχουν και κατάλληλα apps τα οποία μπορούν να δεχθούν ως είσοδο μια εικόνα και να κάνουν την αποκρυπτογράφηση του QR code, σαν να την είχες βγάλει φωτογραφία!

Πώς το κάνεις σε iPhone

Ο γρηγορότερος τρόπος για να σκανάρεις μια εικόνα με QR code από το iPhone είναι μέσω του app της Google, το οποίο περιλαμβάνει και τη λειτουργικότητα του Google Lens. Μπορείς απλά να ανοίξεις το app και να πας στο image search (πατώντας το εικονίδιο με την κάμερα), έπειτα να πατήσεις το εικονίδιο Photos και να διαλέξεις την εικόνα που θέλεις από τη λίστα. Εναλλακτικά, αν έχεις ανοιχτή την εικόνα, πατώντας το πλήκτρο Share και επιλέγοντας “Search with Google Lens”, θα έχεις την επιλογή “View Results” για να δεις τι κρύβει το QR code που βλέπεις.

Πώς το κάνεις στο Android

Όπως και στο iPhone, το Google Lens είναι ο ευκολότερος τρόπος και μάλιστα υπάρχει προεγκατεστημένο σε αρκετά smartphones με Android, ενώ λειτουργεί και μέσω του Google Photos. Απλά άνοιξε το app του Lens, διάλεξε την εικόνα που θέλεις και το Lens θα σου δώσει τα αποτελέσματα. Αλλά και μέσα από το Photos μπορείς απλά να ανοίξεις τη φωτογραφία και να πατήσεις στο εικονίδιο του Lens. Θα πάρεις τα ίδια αποτελέσματα!

Πώς το κάνεις σε υπολογιστή

Για τους υπολογιστές, όπου δεν υπάρχουν apps της Google, μπορείς να το κάνεις μέσα από site που παρέχει αυτή τη λειτουργία. Για παράδειγμα, το Web QR (https://webqr.com/) θα αναλάβει την αποκωδικοποίηση δωρεάν. Ανοίγοντας το site, δεν χρειάζεται να του δώσεις πρόσβαση στην κάμερα, αν έχεις την εικόνα ως αρχείο στον υπολογιστή. Απλά πάτα το “Choose file” και διάλεξε το κατάλληλο αρχείο. Τα περιεχόμενα του QR code στην εικόνα θα εμφανιστούν στην οθόνη σου.