16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Έρχεται το ChatGPT της Meta

Έρχεται το ChatGPT της Meta
Η Meta ετοιμάζει δικό της chatbot με AI και θέλει να ανταγωνιστεί όλα τα άλλα chatbots της αγοράς. Θα τα καταφέρει;

Ο χώρος της τεχνολογίας αυτή τη στιγμή κινείται στον πυρετό της τεχνητής νοημοσύνης. Όλες οι εταιρείες του χώρου έχουν παρουσιάσει τουλάχιστον ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης και η μάχη για την πρωτοκαθεδρία στο AI έχει ξεκινήσει. Όλες; Ενώ έχουμε ακούσει πολλά πράγματα από τη Microsoft, την Google, την OpenAI, την Anthropic, και πολλές άλλες, η Meta, η μητρική εταιρεία του Facebook και του Instagram, μέχρι πρότινος τηρούσε σιγή ιχθύος. Πίστευε, όμως, κανείς πως η Meta θα έμενε εκτός νυμφώνος;

Πλέον έχουμε και επίσημη ανακοίνωση από τη Meta, η οποία αποκαλύπτει πως η εταιρεία δεν καθόταν με σταυρωμένα χέρια τόσους μήνες. Αντιθέτως, η εταιρεία φαίνεται να γνωρίζει πως στον χώρο της τεχνολογίας δεν έχει πάντα σημασία να είσαι ο πρώτος, κάτι που έχει αποδειχθεί πολλές φορές. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι το να έχεις το κατάλληλο προϊόν ή την κατάλληλη τεχνολογία την σωστή στιγμή. Κάπως έτσι ερχόμαστε στο παρόν, με τη Meta να ανακοινώνει το Meta AI, ένα σύστημα αντίστοιχο με το ChatGPT, αλλά το οποίο αποτελεί προϊόν των ερευνητικών κέντρων της Meta, και το οποίο βασίζεται στο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της ίδιας της εταιρείας, ονόματι Llama 3.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Llama 3 είναι το πιο ευφυές σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να χρησιμοποιήσει δωρεάν κανείς, ενώ είναι διαθέσιμο σε πολλές χώρες, αλλά και καλύπτει πάρα πολλές θεματικές. Επιπροσθέτως είναι σε θέση να δημιουργήσει κείμενο αλλά και εικόνες κατά παραγγελίαν του χρήστη, ακόμη και animated GIFs.

Ωραία όλα αυτά, θα πει κανείς, αλλά ακόμη δεν έχουμε μάθει το “πώς” και το “πού”. Λοιπόν, η Meta έχει ήδη αρχίσει να ενεργοποιεί το Meta AI σε διάφορες χώρες (και τις ΗΠΑ, προφανώς), στα αγγλικά και ήδη οι χρήστες στην Αυστραλία, τη Γκάνα, τη Ζάμπια, τη Ζιμπάμπουε, τον Καναδά, το Μαλάουι, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νιγηρία, τη Νότιο Αφρική, την Ουγκάντα, το Πακιστάν, τη Σιγκαπούρη, και τη Τζαμάικα, έχουν πρόσβαση σε αυτό. Το Meta AI δεν είναι κάποιο αυτόνομο προϊόν ή app, αλλά βρίσκεται ενσωματωμένο στα γνωστά apps της Meta, και δη στα Facebook, Instagram, WhatsApp, και Messenger.

Κατά βάσιν, το Meta AI λειτουργεί μέσα από το πεδίο κειμένου των Messenger και WhatsApp, ενώ στο Facebook η Meta θα αρχίσει να προσθέτει ειδικά πλήκτρα ακόμη και στα posts τρίτων, ώστε να μπορεί ο κάθε χρήστης να πατήσει πάνω τους για να μάθει περισσότερα. Σε ένα άλλο επίπεδο, το Meta AI θα εμφανίζεται ως μια ακόμη επαφή – για παράδειγμα, στο Messenger ο χρήστης θα μπορεί να “μιλήσει” με το AI απλά γράφοντας στο πεδίο κειμένου το @metaai ή πατώντας στο εικονίδιο “χρήστη” του Meta AI.

Παράλληλα, η Meta έχει δημιουργήσει και εξειδικευμένο site, το meta.ai, στο οποίο θα μπορούν οι χρήστες υπολογιστών – και όχι smartphone – να έχουν πλήρη πρόσβαση στις ικανότητες της τεχνητής νοημοσύνης της Meta.

Το βασικότερο ερώτημα είναι ένα: σε σύγκριση με τα άλλα συστήματα AI, πώς τα πηγαίνει το Meta AI; Η αλήθεια είναι πως ο ανταγωνισμός είναι σκληρός, όλες οι εταιρείες δουλεύουν πυρετωδώς πάνω σε νέα μοντέλα και νέα συστήματα AI, ενώ πολύ πρόσφατα είδαμε και την κυκλοφορία του αναβαθμισμένου GPT-4o από την OpenAI. Ήδη έχουμε πολλά τέτοια συστήματα από μια ντουζίνα εταιρείες, επομένως το έργο της Meta δεν θα είναι εύκολο. Από την άλλη, όμως, η Meta έχει μια τεράστια βάση χρηστών οι οποίοι χρησιμοποιούν τα προϊόντα της σε καθημερινή βάση, κάτι που της δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα.