7
Τεχνολογία

Έρχεται το “ελαφρύ” Outlook για το κινητό σου

Έρχεται το “ελαφρύ” Outlook για το κινητό σου
Η Microsoft αναπτύσσει μια “ελαφριά” έκδοση του Outlook που στοχεύει σε συσκευές Android με χαμηλότερες επιδόσεις.

Τα smartphones βρίσκονται, πλέον, παντού. Σε κάθε γωνιά του πλανήτη μπορεί κανείς να δει εκατομμύρια χρήστες με ένα smartphone στο χέρι, κάτι που είναι εκπληκτικό αν σκεφτεί κανείς πως μέχρι πριν λίγα χρόνια υπήρχε μέχρι και project υποστηριζόμενο από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για την παροχή φθηνών υπολογιστών σε παιδιά του τρίτου κόσμου. Δεν είναι, όμως, όλα τα smartphones ίδια. Μπορεί εμείς οι κάτοικοι των χωρών του λεγόμενου “πρώτου” κόσμου να έχουμε την πολυτέλεια να κρατάμε στα χέρια μας τα κορυφαία μοντέλα των κατασκευαστών, σε πολλές χώρες όμως πωλούνται συσκευές πολύ χαμηλού κόστους. Η Microsoft το γνωρίζει καλά, όπως και μπορεί να δει, μέσα από τα στατιστικά της στοιχεία, πως υπάρχουν πολλοί χρήστες των εφαρμογών της με συσκευές οι οποίες μόλις και μετά βίας καλύπτουν τις απαιτήσεις των apps. Τώρα φαίνεται πως έχει αποφασίσει να καλύψει και αυτό το μεγάλο τμήμα της αγοράς!

Οι εκδόσεις lite δεν είναι σαφώς πρωτοτυπία της Microsoft· ήδη εδώ και χρόνια το Facebook διαθέτει εκδόσεις Lite τόσο του ίδιου του Facebook app όσο και του Messenger, στοχεύοντας προφανώς στις χώρες και αγορές του “αναπτυσσόμενου” κόσμου. Το δέλεαρ πολλών εκατομμυρίων πιθανών χρηστών, οι οποίοι δεν έχουν συσκευές οι οποίες να μπορούν να “σηκώσουν” τα πλήρη apps είναι μεγάλο. Σύντομα, κατάλαβε πως δεν είναι “προνόμιο” των χωρών αυτών οι συνδέσεις χαμηλής ταχύτητας, ούτε οι συσκευές χαμηλών προδιαγραφών, κάτι που την οδήγησε στο να κυκλοφορήσει τα Lite apps και στις υπόλοιπες χώρες. Στον ίδιο δρόμο και η Microsoft δουλεύει πάνω στην ίδια λογική, και τώρα έρχεται να προσθέσει στη φαρέτρα των apps για Android και μια έκδοση Lite για το Outlook. Ήδη έχει μια πιο ελαφριά έκδοση του Outlook διαθέσιμη σε κάποιες επιλεγμένες χώρες, αλλά η έκδοση αυτή είχε περιορισμό την πρόσβαση μόνο σε προσωπικούς λογαριασμούς, κάτι που σημαίνει πως δεν μπορεί κανείς να τη χρησιμοποιήσει για εταιρικούς λογαριασμούς, ούτε καν εκπαιδευτικούς λογαριασμούς.

Το νέο app είναι ήδη διαθέσιμο σε 14 χώρες, στις Αργεντινή, Βενεζουέλα, Βραζιλία, Εκουαδόρ, Ινδία, Κολομβία, Μεξικό, Νότια Αφρική, Περού, Σαουδική Αραβία, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη, Τουρκία, και Χιλή. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως το app είναι μόλις 5 megabytes σε μέγεθος, κάτι που έρχεται σε άκρα αντίθεση με το app της πλήρους έκδοσης, το οποίο ξεπερνά τα 80MB!

Το ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως η Microsoft έχει ήδη ανοίξει την πρόσβαση στο Outlook Lite και στη χώρα μας, πιθανότατα και σε όλες τις χώρες παγκοσμίως, επομένως μπορείς να κατεβάσεις και να δοκιμάσεις και εσύ το app, αν σε ενδιαφέρει να έχεις πρόσβαση στα e-mails σου με ένα σύγχρονο αλλά συνάμα και πολύ ελαφρύ app. Μάλιστα, ο περιορισμός σε προσωπικούς λογαριασμούς, τουλάχιστον στο early access που δοκιμάσαμε, δεν υφίσταται και κατά τη διάρκεια του login, μπορείς να διαλέξεις μεταξύ προσωπικού, εταιρικού ή εκπαιδευτικού, ή άλλου λογαριασμού (πχ Gmail).

Μοναδικό παράπονο που είχαμε κατά τη διάρκεια της δοκιμής του app είναι το ότι, τουλάχιστον σε αυτή την έκδοση “early access”, η Microsoft φαίνεται πως βρήκε μερικά pixels διαθέσιμα και… έβαλε χώρο για διαφημίσεις! Τουλάχιστον, οι διαφημίσεις (ένα banner) περιορίζονται στη σελίδα που αφορά τα e-mails από διαφημιστικά newsletters, ενώ το κεντρικό tab με τα προσωπικά μας e-mails παραμένει καθαρή και χωρίς banners. Αν κι εσύ χρησιμοποιείς κάποιο smartphone παλαιότερης γενιάς, και κρίνεις πως θα σου ήταν χρήσιμη η έκδοση Lite του Outlook, τότε μπορείς να το δοκιμάσεις πηγαίνοντας στη σελίδα του Play Store.