7
Τεχνολογία

Έρχονται οι… συρόμενοι υπολογιστές

Έρχονται οι… συρόμενοι υπολογιστές
Η Intel σε συνεργασία με τη Samsung εργάζονται πάνω σε ένα νέο form factor, τον “συρόμενο” υπολογιστή.

Οι υπολογιστές αλλάζουν! Οι νέες τεχνολογίες επιτρέπουν πράγματα που βλέπαμε μόνο σε ταινίες, και τώρα η Samsung Display έχει καταφέρει να κατασκευάσει οθόνες που κάμπτονται ή και τυλίγονται, χωρίς πρόβλημα. Η τεχνολογία αυτή επιτρέπει τόσο στην ίδια τη Samsung αλλά και σε άλλες εταιρείες να δημιουργήσουν συσκευές βγαλμένες από τη φαντασία!

Μια από αυτές τις συσκευές είναι και το slidable PC που αποτελεί προϊόν της συνεργασίας της Samsung Display με την γνωστή Intel. Ο υπολογιστής αυτός έρχεται για να καλύψει ένα κενό που (δεν ξέραμε πως υπήρχε αλλά) υπάρχει μεταξύ των tablets και των κανονικών υπολογιστών. Τουλάχιστον μέχρις ενός σημείου.

Η Samsung Display – η θυγατρική της Samsung η οποία ασχολείται αποκλειστικά με την ανάπτυξη τεχνολογιών οθονών και την κατασκευή τους – δημιούργησε ένα πρωτότυπο μηχάνημα (πρωτότυπο υπό την έννοια του “δοκιμαστικό”) το οποίο διαθέτει οθόνη η οποία διπλώνει στο πίσω μέρος. Ένας μηχανισμός, ο οποίος επιτρέπει στην οθόνη να ξετυλίγεται και να μεγαλώνει ολόκληρη, κάνει τη συσκευή να αλλάζει μέγεθος ταυτοχρόνως με την οθόνη.

Η Intel με τη σειρά της, παρά το γεγονός πως κυρίως ασχολείται με τη σχεδίαση και την κατασκευή ημιαγωγών, έχει πειραματιστεί αρκετές φορές με νέες μορφές υπολογιστών και πρωτοποριακές σχεδιάσεις, ενώ τα τελευταία χρόνια πειραματίζεται όλο και περισσότερο με υπερ-φορητά μοντέλα. Τώρα συνεργάστηκε με τη Samsung Display για να φέρει αυτό το concept στην επιφάνεια.

Κάπου εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε πως ούτε η μία εταιρεία ούτε η άλλη κατασκευάζουν υπολογιστές, tablets, smartphones, ή άλλες τέτοιες συσκευές. Η Intel φτιάχνει μικροεπεξεργαστές και άλλα τσιπ, ενώ η Samsung Display οθόνες. Τα smartphones και τα tablets προέρχονται από τη μητρική Samsung Electronics, ενώ η Samsung Display είναι θυγατρική. Επομένως, επαφίεται στη μητρική Samsung Electronics το αν θα δούμε κάποια τέτοια συσκευή να κυκλοφορεί επισήμως.

Η συσκευή που επέδειξαν οι Samsung Display και Intel έχει μέγεθος 13 ιντσών, το οποίο επεκτείνεται και φτάνει τις 17 ίντσες μέσω του μηχανισμού ξεδιπλώματος. Μάλιστα, η Intel επέδειξε και το κατάλληλο software ονόματι Unison, το οποίο φιλοδοξεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ υπολογιστών και smartphones.

Επί του πιεστηρίου…

Στη CES που ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες, η Samsung Display έφερε ένα νέο πρωτότυπο, το Flex Hybrid, το οποίο συνδυάζει δίπλωμα και τύλιγμα! Η συσκευή κλείνει ακριβώς όπως τα αναδιπλώμενα smartphones της μητρικής Samsung Electronics, αλλά το ένα τμήμα μπορεί και να ξεδιπλώσει συρταρωτά, αποκαλύπτοντας… περισσότερη οθόνη! Συνολικά, το Flex Hybrid σε απλά ανοικτή μορφή είναι 10,5 ιντσών με λόγο πλευρών 4:3, ενώ ξεδιπλωμένο φτάνει τις 12,4 ίντσες και το 16:10 σε λόγο πλευρών!

Είναι φανερό πως η Samsung δεν αρκείται στα μοντέλα Galaxy Fold και Flip, αλλά έχει σοβαρές βλέψεις για αυτή την τεχνολογία – και καλά κάνει. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε πως και η LG είχε έτοιμο για κυκλοφορία ένα κινητό (LG Rollable) που άνοιγε συρταρωτά – με αυτόματο άνοιγμα μάλιστα – το οποίο αποσύρθηκε μέρες προτού κυκλοφορήσει, λόγω της απόσυρσης της LG εντελώς από την αγορά των smartphones το 2021. Μπορεί η συγκυρία να ήταν ατυχής, αλλά είναι φανερό πως η τεχνολογία δείχνει τον δρόμο προς το μέλλον!