7
Τεχνολογία

Η Apple βάζει τεχνητή νοημοσύνη στις αναζητήσεις της!

Η Apple βάζει τεχνητή νοημοσύνη στις αναζητήσεις της!
Pegasus: το νέο σύστημα αναζητήσεων με AI που ετοιμάζει η Apple για το Store, ίσως να μην περιοριστεί εκεί! Έρχεται ο ανταγωνιστής για τη Google;

Η Google είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης στον χώρο της διαδικτυακής αναζήτησης. Ίσως μάλιστα η λέξη “ηγέτης” να είναι ανεπαρκής για να περιγράψει την μονοκρατορία της Google. Η Apple κατά καιρούς εξετάζει το ενδεχόμενο να φτιάξει μια δική της μηχανή αναζήτησης, ενώ και η Microsoft την έχει προσεγγίσει, προσπαθώντας να την πείσει να υιοθετήσει το Bing. Ενόσω όμως η Apple σκεφτόταν τις εναλλακτικές, η Google της έδωσε ένα καλό επιχείρημα για να σταματήσει να το σκέφτεται: 15 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως!

Παρ’ όλα αυτά, η Apple δεν σταμάτησε τις έρευνες και την ανάπτυξη μιας δικής της μηχανής αναζήτησης, και μάλιστα έχει κάνει και αρκετές προσλήψεις υψηλόβαθμων στελεχών, προγραμματιστών, ακόμη και στελεχών της ίδιας της Google, για να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι φήμες θέλουν την Apple να έχει ετοιμάσει μια νέα μηχανή αναζήτησης, κάτω από την κωδική ονομασία Pegasus. Για την ανάπτυξη της μηχανής αυτής έχει επιστρατεύσει πολλούς προγραμματιστές, σημαντικά κονδύλια, ενώ έχει βάλει επικεφαλής τον John Giannandrea, τέως στέλεχος της Google και νυν επικεφαλής του τομέα AI στην Apple. Η μηχανή που ετοιμάζει επονομάζεται “μηχανή αναζήτησης επόμενης γενιάς” και αναπτύσσεται από μια τεράστια ομάδα προγραμματιστών.

Μάλιστα, η μηχανή αυτή χρησιμοποιείται ήδη στο εσωτερικό της Apple και σύντομα πρόκειται να τη βάλει σε ορισμένες εφαρμογές, όπως για παράδειγμα στην αναζήτηση του App Store. Σαφώς το App Store δεν έχει ούτε κατά διάνοια το μέγεθος ολόκληρου του Internet, αλλά αποτελεί μια καλή αρχή για τη δοκιμή της τεχνολογίας.

Μάλιστα, η Apple δεν απέχει και τόσο πολύ από αυτό που κάνει η Google, μιας και ήδη “σαρώνει” ολόκληρο το διαδίκτυο για να παρέχει αξιόπιστα αποτελέσματα στις απαντήσεις της Siri και του Spotlight. Μπορεί, λοιπόν, να μην υπάρχει Apple Search Engine για το Internet, όμως η εταιρεία από το Cupertino της California σίγουρα έχει όλα τα συστατικά για να φτιάξει κάτι τέτοιο.

Για όσους αναρωτιόνται για τη σκοπιμότητα αυτής της κίνησης, το γεγονός πως η Google δίνει ένα τόσο εξωφρενικό ποσό στην Apple σημαίνει πως η ίδια βγάζει περισσότερα, αξιοποιώντας τα δεδομένα των χρηστών του Google Search για διαφημιστικούς σκοπούς. Και είναι ακριβώς αυτά τα “περισσότερα” που μπορεί να αποτελέσουν σημαντικό κίνητρο για την Apple, αν θελήσει να μην αρκείται σε ένα μερίδιο των κερδών της Google, αλλά να πάρει ολόκληρη την “πίτα” των εσόδων.