16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Η τεχνητή νοημοσύνη σε βάζει σε φωτογραφίες εποχής

Η τεχνητή νοημοσύνη σε βάζει σε φωτογραφίες εποχής
Θες να δεις τον εαυτό σου σε φωτογραφίες του 19ου αιώνα; Μήπως στο far west; Ένα νέο σύστημα AI το κάνει αυτόματα!

Η τελευταία τεχνολογική πρόοδος και συγκεκριμένα η τεχνητή νοημοσύνη, μας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε εικόνες που δεν υπήρξαν ποτέ, με πολύ μεγάλη ρεαλιστικότητα. Το AI Time Machine είναι ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης το οποίο μπορεί να πάρει μερικές φωτογραφίες ενός ατόμου και να δημιουργήσει “πορτραίτα” από διάφορες περιόδους της ιστορίας! Το σύστημα αυτό αποτελεί δημιουργία του site MyHeritage, ένα site το οποίο συνδυάζει τεστ DNA αλλά και ιστορικά αρχεία και πληροφορίες από τους ίδιους τους χρήστες για να δημιουργήσει γενεαλογικά δέντρα.

Το AI Time Machine έχει δημιουργηθεί, προφανώς, για ψυχαγωγικούς λόγους και δεν ισχυρίζεται πως είναι κάτι άλλο. Σε αυτό πρέπει να εισάγεις μερικές φωτογραφίες του εαυτού σου – χρειάζονται τουλάχιστον 10 φωτογραφίες – και μέσα σε λίγη ώρα το σύστημα θα έχει δημιουργήσει μια σειρά από απεικονίσεις με το πρόσωπό σου σε διάφορες ιστορικές περιόδους, από την προϊστορική εποχή μέχρι και τον αγώνα για την κατάκτηση του διαστήματος του ‘60! Ανάμεσα στις δημιουργίες της τεχνητής νοημοσύνης, μπορείς να δεις τον εαυτό σου ως φαραώ της Αιγύπτου, Ρωμαίο αυτοκράτορα, βασιλιά του μεσαίωνα, πολεμιστή Βίκινγκ, μεσαιωνικό πολεμιστή, αρχαίο Έλληνα, αξιωματικό του Βασιλικού Ναυτικού της Βρετανίας, στρατιώτη του Αμερικάνικου εμφυλίου, αλλά και πιο νορμάλ πράγματα, όπως απλά με αμφίεση των αρχών του περασμένου αιώνα, του μεσοπολέμου, της περιόδου αποίκισης της Αμερικής, αλλά και ως αστροναύτη! Οι άντρες θα δουν τον εαυτό τους με την κατάλληλη γενειάδα ή χωρίς αυτήν, ενώ οι γυναίκες με τη σωστή για κάθε περίοδο κόμμωση!

Όπως είναι φανερό, με το ανέβασμα των φωτογραφιών ανακύπτει και το “ζήτημα” της ιδιοκτησίας και των πνευματικών δικαιωμάτων των φωτογραφιών αλλά και των εικόνων που δημιουργούνται μέσω του συστήματος του AI Time Machine. Όπως αναφέρεται ρητά στο site του MyHeritage, οι φωτογραφίες που ανεβάζεις στο σύστημα ανήκουν σε εσένα και δεν κοινοποιούνται πουθενά αλλού. Χρησιμοποιούνται αυστηρά και μόνο για την παραγωγή των απεικονίσεων και δεν χρησιμοποιούνται ούτε καν για την εκπαίδευση του συστήματος ή τη βελτίωσή του. Τα πνευματικά δικαιώματα των εικόνων που δημιουργούνται ανήκουν αποκλειστικά σε εσένα και το MyHeritage απλώς τις φιλοξενεί για δική σου χρήση. Ως εκ τούτου, μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις όπως εσύ νομίζεις, χωρίς άδεια από το MyHeritage ή οποιονδήποτε άλλον· με άλλα λόγια, ναι, μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις ως εικόνα προφίλ στο Facebook ή να τις ανεβάσεις στο Instagram!

Πάνω στο ίδιο θέμα, αν και ο καθένας μπορεί να ανεβάσει φωτογραφίες άλλων ατόμων και το MyHeritage δεν έχει τρόπο να το ελέγξει, το ανέβασμα φωτογραφιών άλλων υπόκειται σε νομικούς περιορισμούς και θα πρέπει να έχεις την άδεια των ατόμων που απεικονίζονται. Επίσης επιτρέπεται να ανεβάσεις φωτογραφίες προγόνων σου που δεν βρίσκονται εν ζωή.

Το σύστημα AI Time Machine είναι (προς το παρόν) εντελώς δωρεάν και το μόνο που απαιτείται είναι ένας λογαριασμός στο site. Πραγματικά πρόκειται για κάτι άκρως διασκεδαστικό, όσο και εντυπωσιακό, μιας και το να βλέπεις τον εαυτό σου ως αρχαίο πολεμιστή έχει το δικό του ενδιαφέρον, ενώ ποιος δεν θα ήθελε να δει πώς θα ήταν ως βασιλιάς, αυτοκράτορας ή φαραώ;

Εδώ, η τεχνητή νοημοσύνη δίνει ρεσιτάλ και είναι εντυπωσιακό το πόσο αληθοφανή είναι τα αποτελέσματα που παράγει! Μπες κι εσύ και βάλε μερικές φωτογραφίες σου, για να δεις πόσο καλά κάνει τη δουλειά του. Μάλιστα, κι αυτό είναι επιβεβαίωση πως κάποιες από τις παραγόμενες εικόνες είναι επικίνδυνα ρεαλιστικές, το MyHeritage προσθέτει υδατογράφημα σε όλες τις παραγόμενες εικόνες, για να είναι προφανές το ότι πρόκειται για δημιουργήματα και όχι για πραγματικές φωτογραφίες!