7
Τεχνολογία

Κρυπτογράφησε το Internet σε 5 απλά βήματα!

Κρυπτογράφησε το Internet σε 5 απλά βήματα!
Δες πώς θα κρυπτογραφήσεις τη σύνδεσή σου με το Internet, για την απόλυτη ασφάλεια των προσωπικών σου δεδομένων.

Το Internet μπορεί να είναι μια θαυμαστή τεχνολογία η οποία ενώνει ολόκληρο τον κόσμο και αποτελεί παρακαταθήκη αστείρευτης γνώσης, κρύβει όμως και κινδύνους. Ένας τρόπος για να παραμένεις ασφαλής στο Internet είναι να κρυπτογραφήσεις τα πάντα, και μάλιστα αυτό δεν απαιτεί μυστικιστικές γνώσεις ή να γράψεις σελίδες κώδικα, αλλά απλά να χρησιμοποιήσεις κάποια ευρέως διαθέσιμα εργαλεία! Πάμε να δούμε!

Κίνηση 1: Χρησιμοποίησε browser με κρυπτογράφηση

Ο browser αυτός υπάρχει και ονομάζεται Tor. Αποτελεί τον πιο ασφαλή browser, ο οποίος ανακατευθύνει κάθε διαμεταγωγή δεδομένων από τουλάχιστον τρεις ανώνυμους κόμβους αναμετάδοσης, και κρυπτογραφεί τα πάντα. Το αρνητικό είναι πως είναι αρκετά αργός για καθημερινή χρήση. Μπορείς όμως να τον χρησιμοποιείς για τις πιο ευαίσθητες δουλειές. Για καθημερινή χρήση, προτίμησε Firefox ή Brave, οι οποίοι δεν κρυπτογραφούν μεν τα πάντα, είναι όμως πολύ γρήγοροι και πολλά επίπεδα πιο ασφαλείς από τον Chrome ή τον Edge.

Κίνηση 2: Βάλε VPN

Για οποιαδήποτε διακίνηση δεδομένων, το VPN αναλαμβάνει να διοχετεύσει ολόκληρη την ροή δεδομένων από και προς τον υπολογιστή σου μέσω ανώνυμων και κρυπτογραφημένων relays, ώστε να είναι αδύνατον για οποιονδήποτε να γνωρίζει με ποιον επικοινωνείς ή τι είδους δεδομένα ανταλλάσσεις. Μάλιστα, υπάρχουν λύσεις χαμηλού κόστους αλλά υψηλής ασφαλείας, αλλά χρειάζεται λίγη προσοχή η επιλογή VPN.

Κίνηση 3: Μίλα εν κρυπτώ

Κάθε φορά που ανταλλάσσεις μηνύματα, πιθανώς στέλνεις πληροφορίες σε κακόβουλους. Χρησιμοποίησε – τόσο στον υπολογιστή όσο και στο smartphone – υπηρεσίες και apps τα οποία κρυπτογραφούν εγγενώς τα μηνύματα. Το καλύτερο όλων, από άποψης ασφάλειας, είναι σίγουρα το Signal, με ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια και στην ιδιωτικότητα. Το Telegram είναι μια δεύτερη επιλογή, με στοιχεία social network, ενώ και το WhatsApp είναι κρυπτογραφημένο. Μπορεί να ανήκει στη Meta (την εταιρεία του Facebook), αλλά είναι σίγουρα πιο ασφαλές από πολλά άλλα.

Κίνηση 4: Κλείδωσε το ταχυδρομείο

Η διακίνηση των e-mails είναι ελεύθερη, το περιεχόμενο των μηνυμάτων είναι ορθάνοιχτο, και όποιος θέλει, μπορεί να το διαβάσει – όχι στον υπολογιστή σου, αλλά κατά τη διάρκεια της μετάβασης από τον υπολογιστή του αποστολέα μέχρι τον δικό σου. Ακόμη και οι πάροχοι e-mail (Gmail, Outlook, Yahoo, κλπ) έχουν πρόσβαση στα δεδομένα αυτά και μπορούν να τα δουν. Η λύση είναι το κλείδωμα των e-mails με κρυπτογράφηση. Υπηρεσίες όπως το ProtonMail, το Mailfence, ή το TutaNota είναι ονόματα τα οποία μπορεί να μην έχεις ξανακούσει, είναι γνωστά στους ειδικούς για την ασφάλεια που παρέχουν, όμως.

Κίνηση 5: Λουκέτο στο cloud

Η ασφάλεια στο Internet περιλαμβάνει και την αποθήκευση δεδομένων στο cloud. Αυτό που θέλεις είναι τα αρχεία σου και τα δεδομένα σου να μην είναι ξεκλείδωτα και οποιοσδήποτε αποκτήσει πρόσβαση σε κάποιον server να μπορεί να τα δει – ακόμη κι αν δουλεύει για την ίδια την εταιρεία που τα αποθηκεύει. Υπάρχουν αρκετές επιλογές, αλλά τα pCloud, Proton Drive, Icedrive, Tresorit, είναι ασφαλείς και αξιόπιστες επιλογές.

Λόγος επί ασφάλειας

Η ασφάλεια στο διαδίκτυο είναι υπόθεση του να κλείνεις όσο περισσότερες πόρτες, παράθυρα, ή και χαραμάδες μπορείς. Τα δεδομένα σου διακινούνται και η ασφάλεια αφορά τόσο τη διακίνηση όσο και την αποθήκευση. Θεώρησε δεδομένο πως, κάπως, κάποτε, ακόμη και οι servers που κρατάνε αποθηκευμένα τα δεδομένα σου στο διαδίκτυο θα πέσουν θύματα hacking, ή μπορεί και οι ίδιες οι εταιρείες που τα έχουν, να μπουν στον πειρασμό (συνήθως για διαφημιστικούς σκοπούς ή για “παροχή καλύτερων υπηρεσιών”) να… ρίξουν μια ματιά σε αυτά. Για να είσαι σίγουρος, κρυπτογράφησε τα πάντα, όπου είναι δυνατόν.