16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Μάθε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την Black Friday

Μάθε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την Black Friday
Τι είναι επιτέλους αυτή η Black Friday και πώς έφτασε στην Ελλάδα; Μάθε όλες τις λεπτομέρειες και τι μπορείς να περιμένεις την… μαύρη αυτή Παρασκευή!

Σίγουρα θα έχεις δει τον πανζουρλισμό που γίνεται τα τελευταία χρόνια σε όλα τα μεγάλα (κυρίως) εμπορικά καταστήματα της χώρας μας. Πιο παλιά, αυτές τις εικόνες τις βλέπαμε μόνο στην τηλεόραση, στις ειδήσεις. Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, οι αντιδράσεις των περισσότερων Ελλήνων ήταν το να γελάσουν με τους Αμερικανούς οι οποίοι κάθονταν σε ουρές δεκάδων μέτρων για ώρες, έτρεχαν, τσακώνονταν, φώναζαν για μια τηλεόραση, ένα στερεοφωνικό, ή μια καφετιέρα. Οι καιροί άλλαξαν, όμως, και τώρα έχουμε τα ίδια και στη χώρα μας. Η Black Friday φέρνει τρελές προσφορές και μεγάλες εκπτώσεις σε πολλά προϊόντα, αν και το επίκεντρο είναι στις ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές οικιακές συσκευές.

Η ιστορία της Black Friday

Εν αρχή ην… οι ΗΠΑ. Σε αυτή τη μεγάλη χώρα της Αμερικάνικης ηπείρου βρίσκουμε και την Ημέρα των Ευχαριστιών, την οποία οι Αμερικάνοι γιορτάζουν την τέταρτη Πέμπτη κάθε Νοεμβρίου. Ναι, είναι λίγο περίεργο, μιας και δεν είναι η τελευταία Πέμπτη, αλλά η τέταρτη, η οποία μπορεί να είναι η τελευταία, μπορεί και όχι, αναλόγως της χρονιάς. Η Black Friday είναι η αμέσως επόμενη ημέρα και δη την τέταρτη Παρασκευή κάθε Νοεμβρίου.

Η ιστορία της Black Friday είναι άμεσα συνυφασμένη με την Ημέρα των Ευχαριστιών μιας και ο λόγος ύπαρξής της είναι τα δώρα του Thanksgiving. Τώρα θα αναρωτηθείς, γιατί οι Αμερικάνοι ψωνίζουν την Παρασκευή τα δώρα που… έδωσαν την Πέμπτη; Είναι απλό: Τα καταστήματα όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν στοκ, προετοιμαζόμενοι για τις αγορές του Thanksgiving, και την Παρασκευή, την επόμενη μέρα, έψαχναν τρόπο να ξεφορτωθούν τα εμπορεύματα του Thanksgiving, για να μπορέσουν να γεμίσουν τα μαγαζιά τους με Χριστουγεννιάτικα δώρα! Επομένως, έκαναν τρελές εκπτώσεις, για να ξεστοκάρουν!

Γιατί όμως είναι “μαύρη” αυτή η Παρασκευή;

Εδώ οι γνώμες διίστανται. Η πραγματικότητα είναι πως… δεν γνωρίζει κανένας μετά βεβαιότητος την προέλευση του προσωνυμίου “Black” για την Παρασκευή, ό,τι κι αν λένε διάφοροι. Μια πιθανή εξήγηση είναι αυτή του μελανιού. Στις ΗΠΑ, τα λογιστικά βιβλία χρησιμοποιούν μελάνι μαύρου χρώματος για τα κέρδη και κόκκινου χρώματος για τις ζημίες. Δεδομένου πως τα καταστήματα έπρεπε να ξεστοκάρουν, ήθελαν στο τέλος της ημέρας να έχουν πουλήσει το στοκ και να μην αναγκαστούν να γράψουν με κόκκινο το τελικό σύνολο, επομένως, με τις εκπτώσεις, είχαν τη δυνατότητα να περάσουν στο μαύρο. Άρα, Black Friday. Μια άλλη ιστορία έχει να κάνει με την κοσμοσυρροή, η οποία έκανε όλες τις αστυνομικές δυνάμεις να περνούν όλη την ημέρα στους δρόμους. Η μέρα αυτή ήταν “μαύρη” για τους αστυνομικούς, και από εκεί πέρασε στην καθομιλουμένη ως η “Μαύρη Παρασκευή”. Αλλά υπάρχει και τρίτη εξήγηση. Η Παρασκευή μετά το Thanksgiving, το οποίο πέφτει πάντοτε Πέμπτη, είναι μια μέρα μεταξύ μιας αργίας και του σαββατοκύριακου, στην οποία πολλοί εργαζόμενοι έπαιρναν “άδεια” (αναρρωτική, κανονική, ή απλά δεν πήγαιναν), επομένως για τις επιχειρήσεις η μέρα αυτή ήταν “μαύρη” μιας και έπρεπε να λειτουργήσουν με μειωμένο προσωπικό.

Black Friday στην Ελλάδα

Η ιστορία στη χώρα μας δεν είναι πολύ παλιά. Η Black Friday ξεκίνησε πριν 6-7 χρόνια, δειλά δειλά, αλλά η ανταπόκριση του κόσμου ήταν τεράστια, επομένως πολύ σύντομα ολόκληρη η αγορά την υιοθέτησε και έκτοτε έχουμε και στην Ελλάδα. Όλοι οι καταναλωτές περιμένουν αυτή τη μέρα για να κάνουν τα ψώνια τους, εστιάζοντας πάντα σε συσκευές καταναλωτικών ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών, αν και σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις και τα μαγαζιά συμμετέχουν στη Black Friday, κάνοντας εκπτώσεις. Ειδικά τα τελευταία τρία χρόνια, οι εκπτώσεις δεν περιορίζονται στην Παρασκευή, αλλά επεκτείνονται κατά τουλάχιστον μια εβδομάδα, με κάποιες πρώτες προσφορές να ξεκινούν ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου.

Φέτος η Black Friday πέφτει στις 25 Νοεμβρίου και οι εκπτώσεις ξεκίνησαν για τα περισσότερα καταστήματα από σήμερα που γράφεται αυτό το άρθρο, δηλαδή στις 14 του μήνα!

Black Friday και Cosmote

Τόσο η ίδια η COSMOTE όσο και τα καταστήματα Γερμανός συμμετέχουν εδώ και χρόνια στη Black Friday, κάνοντας μεγάλες εκπτώσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες. Η Black Friday είναι προ των πυλών τόσο στο site του Γερμανού, όσο και στα καταστήματα της Cosmote. Στο germanos.gr μπορείς ήδη να βρεις προσφορές σε πολλές κατηγορίες προϊόντων, αν δε μπορείς να περιμένεις μέχρι την επόμενη Παρασκευή.

Αν θες να βλέπεις κι εσύ τις προσφορές, μπορείς να μπεις στην ειδική σελίδα του germanos.gr και να γραφτείς στο newsletter! Αλλά αν δε μπορείς να περιμένεις, υπάρχουν ήδη πολλές προσφορές σε smartphones, tablets, laptops, τηλεοράσεις, αξεσουάρ, και σε πολλά άλλα προϊόντα, για να κάνεις τις αγορές σου από σήμερα κι όλας!