11
Ταξίδια και αναψυχή

Ο παλμός της γειτονιάς μέσα από το Google Maps

Ο παλμός της γειτονιάς μέσα από το Google Maps
Μια νέα λειτουργία του Google Maps θα σου δείχνει τι ενδιαφέρον υπάρχει στη γειτονιά που βρίσκεσαι μέσα από στοιχεία που θα αντλεί από τους ίδιους τους χρήστες.

Η Google δουλεύει ακατάπαυστα για τη βελτίωση των προϊόντων της και τις υπηρεσίες που παρέχει – πολλές από αυτές δωρεάν – στους χρήστες. Το Google Maps, συγκεκριμένα, έχει αλλάξει τον τρόπο που κινούμαστε και οδηγούμε. Ας μην ξεχνάμε πως δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που η εταιρεία με μια της ανακοίνωση “τελείωσε” ολόκληρη την αγορά των πλοηγών GPS, δίνοντας στο app του Google Maps αυτή τη λειτουργία. Η βελτίωση του Google Maps δεν έχει σταματήσει εκεί, όμως. Η Google προσθέτει συνεχώς λειτουργίες σε αυτό, και πλέον επιτρέπει την προβολή εταιρειών και καταστημάτων, μέσω του δείκτη στον χάρτη, ενώ πιο πρόσφατα έχει βάλει και τη δυνατότητα τρισδιάστατης προβολής κτηρίων και μνημείων, ακόμη και την προβολή ζωντανού βίντεο από διάφορες περιοχές στις οποίες υπάρχουν κάμερες.

Μια νέα λειτουργία η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή σε λίγο καιρό είναι αυτή του “neighbourhood vibe”, η οποία θα επιτρέπει στους χρήστες του Maps να επιλέγουν κάποια γειτονιά και να βλέπουν στον χάρτη τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της!

Το παράδειγμα που δίνει η ίδια η Google στο blog της είναι αυτό: έστω πως βρίσκεσαι για τουρισμό στο Παρίσι και θέλεις να δεις αν κάποια γειτονιά έχει καλό φαγητό ή αν είναι “καλλιτεχνικής φύσεως”, για να αποφασίσεις αν θα πας εκεί ή όχι. Η Google χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης και δεδομένων από χρήστες του Google Maps για να αποφασίσει για τον “χαρακτήρα” της κάθε γειτονιάς· αυτά τα δεδομένα περιλαμβάνουν reviews, φωτογραφίες και βίντεο.

Το neighbourhood vibe θα λειτουργεί ανοίγοντας το Maps και το app θα εντοπίζει και θα εμφανίζει τα σημεία που είναι δημοφιλή ή “trendy” στην περιοχή που κοιτάς, είτε αυτά είναι καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ή πάρκα και πλατείες· συνολικά, τα μέρη τα οποία οι άνθρωποι της τοπικής κοινότητας έχουν επισημάνει ως σημαντικά. Βέβαια, η Google βασίζεται σαφώς στα σχόλια των χρηστών, επομένως χρειάζεται και ανθρώπινη παρέμβαση για τη διαχείριση όλων αυτών των δεδομένων. Σύντομα, όμως, η Google σκοπεύει να αρχίσει να μειώνει την ανθρώπινη διαχείριση και να βασίζεται όλο και περισσότερο στην τεχνολογία AI, καθώς ο όγκος των δεδομένων για ολόκληρο τον πλανήτη είναι τεράστιος. Οι servers της Google θα αποφασίζουν μέσω αλγορίθμων για το ποια σημεία είναι αρκετά δημοφιλή για να μπουν στο neighbourhood vibe, για να σου δώσουν το “στίγμα” κάθε περιοχής.

Η λειτουργία του Neighbourhood vibe θα ξεκινήσει να ενεργοποιείται σε παγκόσμια κλίμακα τους ερχόμενους μήνες τόσο στο Android όσο και στο iOS.